Poslední šance navštívit památky

Poslední šance navštívit památky

Tisk

narodni pamatkovy ustav vizovicePoslední říjnový víkend není spojen jen s oslavami vzniku Československé republiky, ale na většině památek ve správě Národního památkového ústavu končí ve dnech 27. a 28. října letošní sezona. Návštěvníci tak mají poslední možnost před uzavřením sezony shlédnout interiéry památkových objektů a zúčastnit se ještě několika speciálně připravených akcí. Nechte se inspirovat našimi tipy na podzimní výlety. 

Na hradě Karlštejn ve středních Čechách bude až do konce října, tedy i o svátečním víkendu, mimořádně otevřena 13. komnata. Návštěvníci tak budou mít možnost spolu s 1. prohlídkovým okruhem nahlédnout do bývalého apartmá císařovny v Císařském paláci.

V Ústeckém kraji zámek Velké Březno ukončuje a hodnotí letošní sezonu v rámci akce „Zavírání okenic“. Hrad Házmburk láká na prohlídku sníženým vstupným.

V Libereckém kraji na zámku Lemberk o víkendu mimořádně zpřístupní středověkou věž. Akce s názvem „Podzimní výstup na věž“ bude probíhat po oba dny vždy od 9 do 15 hodin. Na Lemberku také budete mít poslední možnost shlédnout výstavu fotografií „Lemberk 1992 – 2012“, která představuje 20. výročí zpřístupnění zámku po rozsáhlé obnově.

narodni pamatkovy ustav lemberk

Na zámku v Náchodě v Královéhradeckém kraji připravili na sobotní večer 27. října tematicky zaměřené prohlídky. Večerní prohlídky zámeckých komnat Piccolominské expozice navštíví nejen „Černá paní“, ale i další strašidla a jiné úkazy nadpozemského původu. Prohlídky probíhají vždy od 18 do 19:30 hodin a je potřeba se na ně předem objednat.

Na území Zlínského kraje bude možné naposledy navštívit výstavu hraček na zámku Vizovice. Výstava s názvem „Nestárnoucí svět hraček“ představuje nejen hračky do roku 1945, ale také rodinné fotografie na dané téma z časů posledních majitelů zámku.

narodni pamatkovy ustav radun

Zámek Raduň v Ostravském kraji bude ve dnech 27. října až 4. listopadu otevřen v mimořádném návštěvnickém režimu. Od 10 do 15 hodin zde návštěvníci mohou nahlédnout do zámeckých interiérů dekorovaných aranžemi z podzimních květů a plodin. V sobotu 27. října pak na Raduni od 17 do 23 hodin proběhne „Noc duchů a strašidel“. Na noční prohlídky je vhodné se telefonicky objednat.

Některé objekty připravují i speciální zimní a vánoční prohlídky a programy. Informace o nich najdete na webových stránkách Národního památkového ústavu www.npu.cz a nebo na stránkách jednotlivých objektů.

Zdroj foto: npu.cz, zamek-radun.cz, zamek-lemberk.cz


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jenny Jeshko: „V mých modelech se mísí jak barokní zdobnost a luxus, tak i punkový, temnější a rockovější podtón“

jenny jeshko 200U příležitosti akce Sušice Móda a Řemeslo, kde se bude konat módní přehlídka udržitelné módy a také celodenní market plný českého designu a charitativní bazar, vám přinášíme rozhovor s návrhářkami, které se zde představí. Další z nich je Je...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Vyšla Velká kniha komiksů Jana Štěpánka

velkaa kniha komixu200Jan Štěpánek je můj oblíbený autor komiksů, proto jsem s nadšením přivítala počin Tomáše Krejčího a redaktorů nakladatelství Edika, kteří pro jeho fanoušky připravili Velkou...

Divadlo

Havlovo POKOUŠENÍ v činohře Jihočeského divadla

divadlo HAVEL perexPrestižní a divácky oblíbený festival Divadelní svět Brno letos v termínu 23. – 28. května 2019 vstoupil do svého jubilejního desátého ročníku. Organizátoři lákali na více než padesát představení z celého světa i na atraktivní té...

Film

Hunger Games: Síla vzdoru 2. část

hunger games200Záverečná časť úspešnej filmovej ságy, ktorá sa zaraďuje do žánru dystopických filmov. V druhej časti vrcholí vzbura jednotlivých krajov Panemu proti moci Kapitolu, ktorý ich dlhé roky utláčal a nútil sa zúčastniť krutých hier, v ktorých sa...