Orloj a betlémy v Kryštofově Údolí

Orloj a betlémy v Kryštofově Údolí

Tisk

krystofovo udoli orlojNa severu Čech nedaleko Liberce se nachází malebné údolí, které je jako stvořené pro návštěvu v předvánočním období. Obec Kryštofovo Údolí se totiž pyšní expozicí betlémů a krásným pohyblivým orlojem, na který se přicházejí podívat lidé z celé republiky i ze zahraničí.



Orloj v Kryštofově Údolí není klasickým astrolábem, i když tvůrci orloje některé úpravy později nevylučují. Orloj je osazen 22 řezbovanými figurami, ze kterých je 18 pohybových. Levý horní výklenek je osazen sv. Barborou, pravý výklenek sv. Kryštofem. Mezi výklenky jsou věžní hodiny. Pod těmito hodinami je umístěn ponocný, který zvedáním trubky k ústům a kolem něhož obíhá pejsek, zahajuje v celou hodinu chod pohybových figur. Pod tímto ponocným je reliefní luneta představující život na vesnici jejíž součástí jsou 4 pohybové figury. Po tzv. krmení dochází k otevření oken a prochází pohyblivé procesí dvanácti apoštolů. Ćas je řízen přes satelit, na jižní stěně jsou připravovány sluneční hodiny.

Čekání na chvíli, kdy je orloj v pohybu, si výletníci mohou ukrátit návštěvou místního dřevěného, raně barokního kostelíka Svatého Kryštofa z roku 1686 či Muzea lidových betlémů. To se nachází téměř hned naproti orloji, v patře nad restaurací U Kryštofa, a nově se rozrostlo o půdní prostory s výstavou vánočních artefaktů, hraček a historie obce. O prostor se dělí s příležitostnými expozicemi výtvarníků z okolí.

krystofovo udoli betlem

Na prostranství naproti hostinci U Kryštofa je každoročně, od roku 1999, stavěn takzvaný Jírův betlém. Vytvořil jej světoznámý maloskalský výtvarník Josef Jíra (1929-2005) a promítl do něj své představy o významu narození Páně. Postavy jsou nahrubo vyřezány z dřevěných desek, některé z nich měří až dva metry. Slavnostní otevření a nasvícení se koná vždy v sobotu před první adventní nedělí, letos tedy 1. prosince 2012 od 17:00 hodin.

Nad Kryštofovým Údolím se klene majestátní čtrnáctiobloukový viadukt se železnicí, zvolíte-li cestu vlakem, otevře se vám malebný pohled do údolí s roubenkami a spoustou zeleně, případně sněhu.

Pokud vám po prohlídce místních atraktivit a procházce obcí vyhládne, můžete si pochutnat třeba na vyhlášené husí pečínce s různými druhy knedlíků a zelí v penzionu Eva nebo U Uhlířů. Tu je však nutno objednati předem.

Výlet do Libereckého kraje si můžete zpestřit návštěvou aquaparku Babylon nebo unikátní dominanty, vysílače Ještěd. Pro milovníky běžeckého lyžování jsou v okolí Kryštofova Údolí upravovány trasy pomocí sněžného skůtru.

krystofovo udoli orloj

Zdroj informací a foto: www.krystofovoudoli.eu, www.orloj-betlemy-chaloupka.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Janů: „Ze začátku jsem byla trdlo ze Sekyrkových Louček.“

petra janu ma pout supraphonOslava s publikem na koncertě je podle Petry Janů jediný způsob, jak ve zdraví přežít vlastní kulatiny. A tak si schválně naordinovala koncert v Lucerně a křest 3CD Má pouť přesně na po...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

František Kotleta fanouškům (nejen) scifi předkládá novinku ze světa Bratrstva krve

Kotleta Vlci 200Nakladatelství Epocha stihlo před koncem roku vydat mnohými českými fanoušky scifi ságy Bratrstvo krve očekávanou novinku Vlci, která je se světem slovanských upírů značně provázaná. Jaké bylo však překvapení, že tato novela není pokra...

Divadlo

Talentovaní ochotníci si dali dostaveníčko na kroměřížském divadelním festivalu

divadlo200Celkem sedm inscenací se představilo ve dnech 18. - 21. května v rámci 16. ročníku Divadelního festivalu Ludmily Cápkové v Kroměříži. Vedle toho proběhlo pár doprovodných akcí – křest knižní publikace 70 let divadelního spolku v Kroměříži, koncert sk...

Film

Tajemné vraždy ve Wilsonově

wilsonov 200Na počátku byla povídka Michala Hvoreckého Nejhorší zločin ve Wilsonově z knihy Lovci a sběrači. Poté následoval scénář Marka Epsteina. Před dvěma roky byl jako režisér projektu nazvaného WILSONOV vyhlédnut Jiří Strach, mající čerstvé zkušenosti ...