Itálie a její ostrovy

Itálie a její ostrovy

Tisk

elba200Itálie patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji navštěvované destinace českých turistů. Charakter pobřeží a krajiny se nemění jen od severu k jihu, ale zcela odlišné od východního jadranu je i západní pobřeží omývané Ligurským a Tyrhénským mořem. Totéž platí i o jednotlivých italských ostrovech.

 

 

K nejznámějším patří Sicílie, Sardinie, Ischia a Elba, uším dobrodruhů budou lahodně znít názvy jako Stromboli či Lipari a romantici zajásají nad zmínkou o Montecristo nebo Capri.

Do jednoho ranku můžeme zařadit Sicílii, Liparské ostrovy a Stromboli zejména kvůli seizmické aktivitě. Na Sicílii se nachází proslulá Etna, další aktivní sopkou je samotná Stromboli a další nečinné sopky tvoří soustroví Liparských ostrovů. Ideální je spojit pobytovou dovolenou s poznáváním, protože členité pobřeží se skalami a průzračným mořem skýtají úžasné pohledy snoubící se s historií.

elba1

Ischia je ostrovem vulkanického původu vyhledávaným seniory a lidmi preferujícími zdravotní aspekty dovolené. Spousta zeleně a termální prameny blahodárně působí na nervy a pohybový aparát. Však také pojmenování akutního ústřelu (ischiasu) o něčem podobném svědčí. Cestovní kanceláře sem přivážejí turisty autobusem, ale vzhledem k dlouhé cestě a bolavým zádům je pohodlnější cesta letadlem. Věřte, že i v sezóně lze objevit last minute za výhodné ceny!

elba2

Elba je známá nejen tím, že na ní byl jeden čas internovám sám Napoleon, ale v posledních letech se stala cyklistickým rájem. Toulky podél pobřeží i vnitrozemím na kolech patří k tomu nejromantičtějšímu, co jsem doposud zažila. Pravda, je potřeba zdolávat častá převýšení, ale věřte, že výhledy stojí za to. Cestou potkáte kouzelné zátoky s rozmanitými plážemi – od písčitých po kamenité – a tak můžete smýt pot v křišťálově čisté vodě. Vyčerpaní cyklisté mají také spoustu možností občerstvit se v útulných restauracích vyskytujících se na těch nejneuvěřitelnějších místech. Zážitkem byl i stoupák lesem se stromy porostlými bujným břečťanem skýtajícími spásonosný stín a průjezd se zastávkou v kouzelné vesničce se spoustou květin a vynikající zmrzlinou.

elba3

Sardinie je, stejně jako pevninská Itálie, dosažitelná autem, autobusem (na ostrov jezdí několikrát denně trajekty) i letecky. Její břehy omývá Středozemní moře, které ji odděluje od tuniského pobřeží. Kombinace vápence a lávy zde zformovala bizarní skaliska o která se tříští zpěněné vlny. Jezdí sem rádi horolezci, potapěči a dovolenkáři preferující klid a divokou přírodu, malé pláže obklopené skalami.

elba4

Turisté mířící na některý z italských ostrovních skvostů by se měli připravit na poněkud vyšší ceny, zvláště, pokud jsou zvyklí na stravování All Inclusive. Oproti hodně využívaným dovoleným v Egyptě a Turecku, které se dají pořídit za celkem přístupnou sumu a rozsah švédských stolů je opravdu velmi bohatý, je italská kuchyně skromnější, tím pádem však také zdravější. Většina ubytovacích kapacit nabízí pouze snídaně nebo polopenzi.

Rozmanitá příroda, různé barvy skal i mořské vody, spousta turisticky atraktivních cílů a všudypřítomná historie – to vše tvoří nevyčerpatelné bohatství této temperamentem nabité země.

elba5


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zjistěte, jak zapůsobily Tiché roky na jejich audioknižní interprety

Tiche roky rozhovor 200Audiokniha s novinkou oblíbené české spisovatelky Aleny Mornštajnové s názvem Tiché roky vychází současně s knižní verzí. Přečtěte si rozhovor jejich interpretů Kláry Suché a Miroslava Hanuše.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Jedno malé prasátko

jedno male prasatko 200V lednu vyšla u kalibru druhá detektivní kniha britského autora Roba Ashmana ze série Případy Rosalind Krayové. Jedno malé prasátko přináší hutný detektivní příběh, který není pro slabší povahy a na pouhých 250 stránkách dokáž...

Divadlo

Muzikálové herce z JAMU zaujalo dílo španělské řeholnice

hrad v nitru 200Nezvyklou látku si pro inscenaci Hrad v nitru zvolil její scénárista a režisér Dodo Gombár. Nový titul, který připravil se šesti studenty muzikálového herectví Divadelní fakulty JAMU, je inspirován stejnojmenným dílem španělské řeholnice Te...

Film

Dvanáctý ročník festivalu Film a architektura představí nejlepší město na světě i hraný snímek z blízké budoucnosti

fa 200Mezinárodní festival Film a architektura se letos uskuteční opět na přelomu září a října. V termínu od 29. 9. do 4. 10. 2023 bude k vidění v Praze, Brně a v dalších městech po celé České republice i na Slovensku třicítka krátkých a celovečerních snímků zaměř...