Czech That Film: Začíná největší přehlídka českých filmů ve Spojených státech amerických

Czech That Film: Začíná největší přehlídka českých filmů ve Spojených státech amerických

Tisk

czech that film200Ve dnech 24. 4. 2013 – 19. 9. 2013 probíhá ve Spojených státech amerických největší přehlídka českých filmů s názvem Czech That Film: 17 českých filmů, 10 metropolí a 75 projekcí. Zdeněk Jiráský, David Ondříček, Jiří Menzel jsou oficiálními hosty přehlídky. Americká premiéra Menzelova filmu Donšajni navíc zahajuje jeho U.S. turné. Masovou prezentaci české kinematografie připravila Česká centra ve spolupráci s partnery.


CZECH THAT FILM ODSTARTOVAL VE STŘEDU 24. 4. 2013

Mezi hlavní filmy projektu patří Poupata Zdeňka Jiráského, který jen za loňský rok získal řadu ocenění na světových festivalech včetně korejského Pusanu, nebo Českými lvy letos ověnčený film Davida Ondříčka Ve stínu. Kromě toho však budou promítána další díla současné filmové tvorby. Vedle již uvedených snímků se diváci seznámí s filmem Alois Nebel (rež. Tomáš Luňák), Don´t Stop (rež. Richard Řeřicha“), Gypsy (rež. Martin Šulík), Nevinnost (rež. Jan Hřebejk), Až do města Aš (rež. Iveta Grófová), Muži v naději (rež. Jiří Vejdělek), Perfect Days - I ženy mají své dny (rež. Alice Nellis), Polski film (rež. Marek Najbrt), Signál (rež. Tomáš Řehořek), Dům (rež. Zuzana Liová).

Přehlídku završí prezentace tvorby Jiřího Menzela, který ve Spojených státech uvede svůj nejnovější film Donšajni. Sekci Menzelova díla doplní Ostře sledované vlaky, Postřižiny, Obsluhoval jsem anglického krále.

CZECH THAT FILM V NEW YORKU

V New Yorku, jediné metropoli festivalu, v níž mají Česká centra vlastní zastoupení, se promítání uskuteční v České národní budově. Pro návštěvníky je připravena americká premiéra filmu Donšajni za účasti režiséra filmu Jiřího Menzela.


Pavla Niklová, ředitelka Českého centra New York říká: „Pro americkou odbornou veřejnost je český film stále pojem. České snímky mají své znalce a milovníky, a v New Yorku tomu není jinak. Diváci se zajímají o současný vývoj naší kinematografie, rádi se setkávají s českými režiséry a dalšími filmovými protagonisty. Zahraniční filmová prezentace Českých center je jednou z klíčových oblastí, ve které se snažíme podpořit povědomí o současném životě a realitě v naší zemi, zároveň také přispět k prosazení českých filmařů na mezinárodní filmové scéně.“

ČESKÉ CENTRUM NEW YORK PRO OBLAST FILMU

České centrum New York připravilo od začátku letošního roku celkem 4 větší filmové projekty: 5. ročník evropského filmového festivalu Disappering Act, který skončil v neděli 21. 4. 2013 promítáním v Museum of the Moving Image (Muzeum filmu). Nadcházející Czech That Film bude v New Yorku probíhat od 13. června do 19. září a kromě nových českých filmů bude zahrnovat miniretrospektivu Jiřího Menzela připravenou při příležitosti jeho jubilea.

21. května bude v rámci Filmového klubu uveden pořad Animation. Jedná se o pásmo animovaných filmů připravené anglickou kurátorkou Kim L. Pace. Hlavním tématem je zdůraznění vlivu českých animátorů na světovou tvorbu v této filmové oblasti. Na listopad připravuje Ozvěny festivalu Jeden svět.

czech that film

Czech That Film/ Harmonogram přehlídky

Salt Lake City (24 - 25. dubna)
Phoenix (2. - 5. května)
Los Angeles (10. května - 3. června)
Washington (29. května - 26. června)
Denver (29. - 31. května)
San Francisco (31. května - 4. června)
Portland (6. června - 9. června )
Chicago (9. června - 3.července)
New York (13. června - 19. září )
Seattle (5. července - 7. července)

Promítané filmy

Poupata (rež. Zdeněk Jiráský), Ve stínu (rež. David Ondříček), Alois Nebel (rež. Tomáš Luňák), Don´t Stop (rež. Richard Řeřicha“, Gypsy (rež. Martin Šulík), Nevinnost (rež. Jan Hřebejk), Až do města Aš (rež. Iveta Grófová), Muži v naději (rež. Jiří Vejdělek), Perfect Days/ I ženy mají své dny (rež. Alice Nellis), Polski film (rež. Marek Najbrt), Signal (rež. Tomáš Řehořek), Dům (rež. Zuzana Liová), Donšajni, Ostře sledované vlaky, Postřižiny, Obsluhoval jsem anglického krále (rež. Jiří Menzel), Starci na chmelu (rež. Ladislav Rychman)

Organizátoři přehlídky:

Hlavní organizátor: Česká centra
Spoluorganizátoři: České centrum New York,
Velvyslanectví ČR ve Washingtonu, Generální konzulát v Los Angeles, Generální konzulát v Chicagu.


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

2. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

BMC perex2Březen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům pís...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Příběh obyčejné německé rodiny na pozadí poválečných procesů

osvetimsky proces perexFrankfurt nad Mohanem, 1963. Eva Bruhnsová, mladá tlumočnice, má krátce před zásnubami, když ji agentura, pro kterou překládá, požádá, aby zastupovala překladatele u soudu. Nejde o žádný běžný soud, ale o první proces...

Divadlo

Kouzelná, pohádková, strhující My fair lady

my-fair-lady 200Městské divadlo Zlín na konci předešlé sezóny představilo hudební komedii podle hry George Bernarda Swawa a filmu Gabriela Pascala Pygmalion - My fair lady. Nebyl to jednoduchý počin, protože většina zná zápletku nebo filmové zpracová...

Film

Nepřestávejte snít se Severskou filmovou zimou

sfz 200I v únoru letošního roku se fanoušci severské kinematografie dočkají festivalu Severská filmová zima. Na programu jsou filmy, které již bylo možné zhlédnout třeba při Severském filmovém podzimu, zimní festival s sebou nese mnohé novinky. Jako třeba film N...