Arabela: Výstava kostýmů a rekvizit z pohádkového seriálu

Arabela: Výstava kostýmů a rekvizit z pohádkového seriálu

Tisk

images arabelaChcete se setkat s princeznou Arabelou a její královskou rodinou? Vidět na vlastní oči čaroděje Rumburaka? Nebo prohodit pár slov s tajuplným Fantomasem? Až do 29. srpna je to možné říše pohádek se totiž dočasně přestěhovala na zámek Nový Hrad v Jimlíně u Loun.

 

 

 

Interaktivní výstava potěší malé i velké. Uvidíte nejen kostýmy z obou pohádkových sérií, ale také kouzelný prsten, cestovní plášť, křišťálovou kouli a spoustu dalších předmětů. Navíc se můžete posadit na trůn krále Hyacinta… a dokonce Vám půjčí i jeho zlatou korunu!

images rumburak

Seriál Arabela je nejznámějším dílem Václava Vorlíčka a Miloše Macourka. Svého času to byl unikátní projekt, plný nevídaných triků.  Československá televize ho natočila v koprodukci s WDR v Kolíně nad Rýnem. První série pohádkového seriálu mezi lidmi vzbudila takový ohlas, že se princezna Arabela musela na filmová plátna vrátit ještě jednou. Pokračování s názvem „Arabela se vrací“ bylo natočeno v letech 1990 – 1993.

Autorská výstava Petra Lukase, Jana Matouška a Viktorie Knotkové vznikla jako poděkování tvůrcům seriálu. Po českých hradech, zámcích a galeriích putuje už čtvrtým rokem Více informací najdete na www.vystava-arabela.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Božská Markéta Krajčovičová: „Příprava složitých dortů zabere i desítky hodin.“

bozska marketa200Markétu Krajčovičovou mohou diváci Prima Love vídávat každý pondělní večer v pořadu Božské dorty od Markéty. Jaká byla její cesta na obrazovku? Jak dlouho připravuje jeden dort? A má ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Zabij mě znovu

zabij me znovu 200V pořadí již čtvrtý, v České republice vydaný román britské spisovatelky Rachel Abbottové – Zabij mě znovu - představilo na konci roku 2016 nakladatelství Mladá fronta. Detektivním příběhem plným napětí a místy i strachu čtenáře prove...

Divadlo

Kam vlastně patří Mauglí? Dojemný příběh v Divadle Kalich.

maugliNedělní odpoledne jsem strávila se synem vskutku nevšedně. Zlákal nás muzikál Mauglí, který ve svém repertoáru nabízí Divadlo Kalich v Jungmannově ulici, v Praze 1. Na odpolední představení chodí převážná většina dětských ...

Film

Rodinná pohádková klasika se opět vrací na plátna – Kráska a zvíře

Kraska a zvire film perexOd proslulé animované verze se na plátnech a obrazovkách objevilo několik dalších zpracování tohoto „pojmu“ v pohádkovém světě, avšak úspěšným a velice zdařilým se stal až snímek z letošního roku z dílny Walt Disney...