Den českých řemesel v Úštěku v pondělí 28.října navštíví i T.G. Masaryk na koni!

Den českých řemesel v Úštěku v pondělí 28.října navštíví i T.G. Masaryk na koni!

Tisk

ustek 200Den českých řemesel v Úštěku na Litoměřicku se již pevně zařadil do kalendáře oblíbených a hojně navštěvovaných akcí v tomto malebném městečku. Zároveň se stal největší stylovou oslavou státního svátku v Čechách i v celém bývalém Československu. Potěšitelnou související zajímavostí je nedávné natáčení výpravného seriálu České televize 1.republika přímo v Úštěku. Filmaři se vrátí na dotáčky zrovna v říjnu a tak dobové nápisy na domech vyrobené filmaři možná přispějí k ještě lepší atmosféře celé akce.

Na co se v pondělí 28. října můžeme těšit?

Tradičně na nepřeberné množství vybraných českých, moravských i slovenských řemeslníků. Dále na výstavu prvorepublikových předmětů v zasedací místnosti městského úřadu, dobové řemeslné dílničky na barokní faře. Venku na výstavu historických automobilů a strojů za kostelem nebo na bohatý program na hlavní scéně.

Letos poprvé se v odpoledních hodinách vydá po městě průvod v čele s T.G. Masarykem na koni, s legionáři, místními ženami, cechmistry řemesel, stylovými bicyklisty, šramlovou kapelou a dalšími účinkujícími. Na pódiu kromě staropražské kapely vystoupí poprvé Psohlavci – krojovaná dudácká kapela s lidovými písničkami. Těšit se můžeme i na skvělou a zábavnou 1.republikovou módní přehlídku, na místní pěvecký soubor Zvonek nebo na vystoupení těch nejmenších ze školky Pastelka.

ustek 1

Pan prezident s doprovodem dorazí na náměstí kolem 10. hodiny. Dle počasí buď automobilem z Pražského hradu nebo na svém oblíbeném koni z Lán. Přivítán bude zástupci řemeslných cechů, místních žen /chlebem a solí/, místní samosprávy i svými věrnými legionáři. Po prohlídce města a zhlédnutí celé akce pronese kolem 13. hodiny zdravici, poté bude následovat slavnostní salva a jeho oblíbené písně.

Pro dětské návštěvníky je připravena loutková scéna se soutěžemi a pohádkami Sváťova dividla, dětské dílničky na faře nebo přímo na jarmarku, svezení na koni i ponících, dětský dřevěný kolotoč a jako novinka přetahování lanem se siláky!

Chlapce zaujmou historické automobily a dívky spíše stylové oblečení a hračky. Doporučit můžeme oblíbený 1.republikový fotoateliér nebo ražbu pamětní mince s T.G. M. v šatlavě. Poslední novinkou je malý dárek pro každého návštěvníka v dobovém oblečení. Ten získáte během dne u moderátora a odpoledne se můžete účastnit průvodu s vystupujícími. Všechny Vás srdečně zveme.
Za organizátory Libor Uhlík.

ustek 2

Zdroj informací a foto: http://www.mesto-ustek.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Honza Jareš: „Je pro mě důležité, aby mě lidé vnímali jako umělce, nikoliv jako člověka, který nevidí a má to těžké.“

honza jares 200Honza Jareš se narodil v roce 1981 v Hradci Králové, své dětství prožil v Brně. Zde absolvoval základní školu pro nevidomé a souběžně Základní uměleckou školu Vítězslavy Kaprálové, obor zpěv a klavír. Poté se přestěhoval do Prahy a po něk...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Pokřivený obraz dokonalosti a krásy

chut prazdna perexLidská mysl je fascinujícím nástrojem, který se však často vymyká z rukou svého držitele, ačkoliv se domnívá, že má stále všechno pod kontrolou. Psychika pak dokáže vytvořit takovou iluzi, která u člověka odstartuje řízenou ...

Divadlo

Lucie Trmíková: „Přijďte si poslechnout krásná slova plná barvy, života, touhy, lásky i bolesti.“

Dvoji domov 200V Experimentálním prostoru NoD se dnes odehraje premiéra inscenace Nebeský-Trmíková-Prachař: Dvojí domov / z Čepa, a proto jsme oslovili paní Lucii Trmíkovou, která je zde herečkou i scenáristkou. Co má předat toto dílo Jana Čepa a proč bys...

Film

Thrillerová Carrie z roku 1976 má co říci i dnes

200filmNovela Carrie má pro kariéru mistra literárního hororu Stephena Kinga zcela zásadní význam. Díky jejímu komerčnímu úspěchu mohl rezignovat na učitelské řemeslo a začít se plně věnovat psaní, což se později ukázalo jako vynikající volba. Vzhledem ke zmiňov...