Zimní prohlídkové trasy na hradech a zámcích

Zimní prohlídkové trasy na hradech a zámcích

Tisk

200cestKteré hrady a zámky jsou přístupné i v zimním období? Národní památkový ústav pro vás připravil jejich přehled – můžete tedy tyto tipy využít a zavítat na romantická místa, jejichž atmosféra přispěje k vytvoření té pravé vánoční nálady.

 



SHZ Český Krumlov – Hradní muzeum

Od ledna 2011 je v prostorách nejstarší dochované části krumlovské rezidence, v tzv. Hrádku s věží na II. zámeckém nádvoří, otevřen ojedinělý typ muzea, které funguje celoročně. Expozice Hradního muzea má, na rozdíl od standardních muzeí, charakter historické muzejní instalace 19. století. Interiéry jsou vybaveny historickými svítidly, zrestaurovanými kachlovými kamny a replikami starých muzejních vitrín. Součástí expozice je byt a kancelář ředitele schwarzenberského panství z 19. století, zbrojnice, mincovna, klenotnice s ojedinělými církevními památkami, kinematograf promítající schwarzenberské filmy či rozměrný model hradu zachycující jeho podobu v polovině 16. století. Příjemnou atmosféru dokresluje kavárna.
Otevřeno je celoročně od úterý do neděle od 9 do 16 hodin. Během vánočních svátků (od 23. 12. do 1. 1.) je zavřeno. Více na www.zamek-ceskykrumlov.eu.

cest

SZ Hluboká

Již šestým rokem nabízí zámek Hluboká zimní prohlídky. Návštěvníci zavítají do devíti pokojů soukromých apartmá posledních čtyř generací majitelů hlubockého panství - Schwarzenbergů. Trasa vede z Hamiltonova salonu kněžny Terezie, přes Kuřácký salon do Tereziiny Malé jídelny, dále pokračuje Loveckou jídelnou a Přípravnou do Malé jídelny Dr. Adolfa a vrcholí v jeho třech dalších místnostech - Pracovně, Obývacím pokoji a končí v Ložnici. Bohatá výzdoba místností představuje kolekci loveckých zbraní, trofejí, ale též porcelánu, grafických listů nebo tapisérií. Raritou je i splachovací toaleta z počátku 20. století. Poslední majitel, Dr. Adolf Schwarzenberg, obýval své pokoje až do roku 1939, kdy emigroval se svou manželkou Hildou před nacisty do zámoří.
Pokoje jsou v zimě temperovány. Otevřeno je denně kromě pondělí od 10 do 16 hodin, kdy vychází poslední prohlídka. Během vánočních svátků (od 21. 12. 2013 do 1. 1. 2014) je zavřeno, ale v letošním roce bude poprvé zámek nabízet vánočně laděné kostýmované prohlídky ve dnech 25. – 26. 12. 2013. Více na www.zamek-hluboka.eu.

SH Nové Hrady

Hrad v Nových Hradech zve již druhou zimní sezónu k návštěvě prohlídkové trasy Byt panského úředníka. Prohlídka šesti temperovaných pokojů představuje způsob života člověka ze středních vrstev na počátku 20. století. Byt, v němž nechybí salon, ložnice, kuchyň, pokoj služky, jídelna, ani pracovna je vybaven exponáty z 19. a 20. století. Mezi nimi vyniká ucelený soubor nábytku z pozůstalosti novohradského lékárníka z počátku 20. století nebo sbírka impresionistických krajin. Trasa se nachází v autentických prostorách paláce, jenž byl v 19. století adaptován na byty pro panské zaměstnance. Na konci prohlídkové trasy se nabízí jedinečná možnost výhledu z dřevěných pavlačí na nádvoří hradu a celé město.
Otevřeno je od listopadu až do března vždy ve středu a v pátek od 14:00, kdy začíná prohlídka v českém jazyce. Pro německy mluvící návštěvníky je k dispozici prohlídka každou středu a pátek od 13:00 hodin. Poslední prohlídka v prosinci se uskuteční 20. 12. 2013; od 21. 12. 2013 do 14. 1. 2014 je hrad uzavřen. Více na www.hrad-novehrady.eu

cest1

SH Rožmberk

Čtvrtou zimní sezónu zahajuje nabídkou zimní prohlídkové trasy také hrad Rožmberk. Návštěvníci budou moci nahlédnout do soukromí šlechtického rodu Buquoy. Kolem poloviny 19. století nechal Jiří Jan Jindřich Buquoy upravit pokoje ve druhém patře hradu k obytným účelům. Díky nedávné nákladné rekonstrukci jsou zpřístupněny jídelna, salon, herna a pracovna. Pokoje jsou během zimy temperovány. V případě příznivého počasí je součástí prohlídky i výstup na Anglickou věž.
Otevřeno je v úterý až pátek vždy v 11 a ve 13 hodin, o víkendech v 10, 11, 12, 13, 14 a 15hodin. Pro skupiny lze zajistit i jiný čas prohlídky na emailu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript nebo na telefonu 380 749 838. Během vánočních svátků je zavřeno. Více na www.hrad-rozmberk.eu.

cest3

SZ Sychrov

Zámek je pro veřejnost otevřen denně včetně pondělí, vždy od 10.00 do 14.00 hodin. (začátek poslední prohlídky).
Prohlídková trasa A - autentické zámecké interiéry obsahující soukromá apartmá majitele zámku a jeho rodiny (ložnice, pracovny, toaletní pokoje) a reprezentativní prostory (královské apartmá, hráčský salon, knihovna, velká jídelna). Pokoje byly rekonstruovány na základě archivních materiálů do romantické novogotické podoby (tj. do období 2. poloviny 19. století).
Klenotnice – prezentuje šperky a plastiky z drahých kovů a kamenů, které České republice věnoval turnovský rodák, pan František Khynl.
Technopolis – výstava v bývalé konírně, kde uvidíte patentovou kancelář, Starý Svět s vynálezy vědy a techniky 19. století a Nový Svět reprezentující 20. století. Je určena pro děti i dospělé. Otevřeno po dohodě na pokladně zámku. Více na www.zamek-sychrov.cz 

Foto: kalendarakci.atlasceska.cz, archiv Czech Tourism (Ladislav Renner), kudyznudy.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Žák: „Prosím seniory, aby nic nebrali osobně“

Zak perexU příležitosti premiéry laskavé komedie Kvartet v Divadle Bez zábradlí jsme vyzpovídali jednoho z protagonistů – Zdeňka Žáka. Hra nás zavede do penzionu pro vysloužilé operní umělce a bránice potěší typický britský hu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Virtue, Valentine: Andělské tarotové karty

karty 2perexJPGTaroty z jemnějšího úhlu pohledu. Nové styly výkladů, nově pojaté cesty tarotového bádání a hlavně perfektně probraná jedna karta za druhou. Andělské tarotové karty od Doreen Virtue a Radleigha Valentina ...

Divadlo

Hezky německy?

200divPřed několika dny skončil 18. ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Je tedy čas probrat se dojmy a pokusit se o shrnutí. Můj nejsilnější pocit je podobný hořké pachuti na jazyku – nějak mi to prostě nesedlo. Jsou takové divadelní festiva...

Film

FILMOVÉ BRNO

filmove brno 200Do dějin kinematografie nespadá jen filmová tvorba samotná, ale vše, co s ní souvisí – včetně společenských a politických kontextů, včetně toho, jakým způsobem se dostávala k publiku, jak jím byla vnímána, jaký byl o ni zájem. Například p...