Nečekané dobrodružství v Třešti: Vydejte se po stopách betlémů!

Nečekané dobrodružství v Třešti: Vydejte se po stopách betlémů!

Tisk

betlemytrest perexVánoce už jsou definitivně za námi. Někdo jásá, někdo smutní. Pokud patříte do té druhé skupiny, zkuste si zajet do Třeště – městečka nedaleko Jihlavy.


 

Až do 2. února tady můžete vidět více než patnáct betlémů. Kdo by ale čekal výstavu, je na omylu! Betlémy totiž musíte ve městě sami najít. Pomůže vám v tom plánek, který je volně ke stažení na www.betlemytrest.wz.cz. Jakmile ho budete mít v ruce, stačí chodit od domu k domu a klepat na dveře… 

betlemytrest 1

Akci organizuje Spolek přátel betlémů v Třešti. Jeho členové mají ve svých domácnostech úplné poklady. Někteří jesličky zdědili po svých předcích, jiní je sami vyrobili. A každý rok v období od 25. 12. do 2.2 otevírají své domovy, aby přivítali návštěvníky a posílili tradici, která je v Třešti stará už více než 200 let.

betlemytrest 2

betlemytrest 3


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mám rád skutečné životní příběhy a reálné kriminální případy, říká režisér Mirek Veselý

Promlceno foto perex  k21Herci Karel Roden a Sabina Rojková vytvářejí hlavní role v připravovaném filmu Promlčeno. Inspirací k filmovému příběhu je promlčení trestného činu, v tomto případě promlčení vraždy. Režisér Mirek Veselý říká, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Jak dlouho můžete žít jako duch?

arto uvodkaNa český trh dorazila další z novel v současnosti nejprodávanějšího finského spisovatele Arta Paasilinny. Jak už napovídá název Komu není shůry dáno, dlouho duchem nebude, tentokrát nebudeme svědky příběhu, ve kterém se objevuje zvíře jako hlav...

Divadlo

Orwellovo proroctví "1984" nyní ve Švandově divadle

Orwell perexŠvandovo divadlo v Praze přichází s divadelní adaptací kultovního románu George Orwella 1984. Premiéra byla v sobotu 28. ledna 2023, nejbližší reprízy jsou naplánovány na 17. února a dále na 3., 16. a 23. března 2023.

Film

Dickova díla na filmovém plátně
ImageDíla málokterého spisovatele vědecko-fantastické literatury se dočkala tolika filmových zpracování jako díla Philipa K.  Dicka. Drtivá většina těchto snímků byla natočena až po autorově smrti, sám spat...