Exponáty měsíce

Exponáty měsíce

Tisk

200cestPři každé návštěvě ústeckého muzea si nezapomenu prohlédnout i exponát měsíce. Muzejníci vždy připraví něco, co se dotýká přímo města nebo jeho okolí. Při jedné návštěvě jsem obdivovala velkou maketu lahve oblíbeného Klášterního tajemství společně s nějakým pánem. Ten se velmi lítostivě usmál se slovy „škoda, že není plná“.

 

 

U poslední návštěvy mne upoutala vitrína s nerosty. Úplně jsem přitom slyšela našeho profesora, jak nám přinesl na ukázku vzácný nerost, o kterém zaníceně hovořil půl hodiny a na závěr očekával sdílené naše nadšení. Nebyli jsme zrovna skupina nadšenců, ale slova „kdybyste nám neřekl, jak je to vzácné, tak bych řekla, že je to obyčejný šutr“, jej velmi ranila a to byl poslední nerost, co nám ukázal. Tentokráte u vystavených nerostů již na první pohled bylo zřejmé, že to nejsou nějaké „šutry“.

cest1

Horniny pocházejí z Mariánské skály, která stojí blízko centra města Ústí nad Labem. Tyčí se do výšky 265 metrů již přes 20 milionů let. Podle pověsti je sídlem trpaslíků hledající drahé kamení a stříbro. Ale jestli tam nějací byli, tak už se dávno odstěhovali, protože přišel člověk a ten měl se skálou úplně jiné úmysly. Nejprve mu vadilo, že zasahuje do řeky Labe zrovna v těch místech, kde měla vést železnice. Kus skály musel ustoupit, ale člověku to nestačilo. Od 19 století v ní začal lámat znělcový kámen pro stavební účely. A pokračuje v tom dál i v 21 století a lom přímo ve městě, je určitou raritou. Při těžbě se odkrylo i nitro, kde byly nalezeny hydrotermální minerály ze skupiny zeolitů, které se vyskytují v dutinách sopečné horniny, a rázem se naleziště stalo světoznámým. Zejména ve 40 letech minulého století to byl ráj pro mineralogy.

cestt

Nejpočetněji byl zastoupen natrolit, který se vyskytuje ve formě charakteristických hnízd křehkých jehlicovitých krystalů čiré, bílé, šedé i růžové barvy. Drobné krystalky porůstají stěny dutin po unikajících plynech z dob tuhnutí magmatu, na ně pak často nasedají krystaly dalších minerálů. Natrolit není ale jediným minerálem, které ústecké muzeum má ve svých sbírkách z této lokality. Apofylit, kalcit, bezbarvý opál, bílý analcim, nažloutlý thomsonit či aragonit. Muzeum má ve svých sbírkách kolem 730 vzorků hornin z Mariánské skály a také mikroskopický minerál ze skupiny granátů nazvaný hibschit (podle geologa profesora J.E.Hibsche znalce Českého středohoří, jehož muzeum je v Homoli u Panny nedaleko Ústí nad Labem).

Naleziště je sice z větší částí již vyčerpáno, ale ještě dnes se tam občas něco najde, jak je patrné z internetových nabídek.

Zdroj: ústecké muzeum

Foto z výstavy: autorka článku

www.muzeumusti.cz


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

IZRAELSKÁ CHOREOGRAFKA, TANEČNICE A ZPĚVAČKA SMADAR EMOR POVEDE DÍLNU PRO VEŘEJNOST VE SLAVONICÍCH – BUDEME OBJEVOVAT MELODICKÉ TĚLO

Smadar 200Dnešní hektická doba nás nutí zapomínat na přirozené potřeby jak např. vyjádřit radost a smutek. Během tradiční týdenní dílny Hlasohledu v malebných Slavonicích, určené jak pro...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Jerome Klapka Jerome nikdy nezklame

oni i ja 200O prázdninách se člověk nechce zabývat příliš vážnými věcmi. Povalovat se u vody, odpočívat, přečíst si něco odpočinkového, co pobaví a potěší, to je moje představa pohodové dovolené. Anglický spisovatel Jerome Klapka Jerome mě v takovém příp...

Divadlo

Šestnáctá Flora nabízí desetidenní porci divadla

altCelkem osm scén bude hostit 16. ročník mezinárodního festivalu Divadelní Flora, který se tentokrát v Olomouci uskuteční 10. – 20. května. Tradiční nesoutěžní přehlídka divadelní tvorby českých i zahraničních soubor...

Film

Filmové plakáty v průběhu věků
ImagePrvní filmoví diváci se zrodili na sklonku 19. století - a již tehdy je na projekce kraťoučkých, tehdy ještě samozřejmě němých filmečků lákaly sytě barevné plakáty, které slibovaly úžasný zážit...