Přírodovědci zvou na výpravu do jesenických hor za lišejníky a mechorosty

Přírodovědci zvou na výpravu do jesenických hor za lišejníky a mechorosty

Tisk

jeseniky perexZ Červenohorského sedla na Vřesovou studánku povede trasa přírodovědné vycházky za lišejníky a mechorosty, kterou v sobotu 19. dubna pořádá Vlastivědné muzeum v Šumperku. O odborný výklad se postarají botanici Magda Zmrhalová a Josef Halda.

 

 


Odborníci přiblíží tajemný svět lišejníků a mechorostů, většinou nenápadných, avšak mimořádně zajímavých organismů. Sraz účastníků výpravy je v sobotu 19. dubna v 10 hodin na parkovišti na Červenohorském sedle.

„V případě nepříznivého počasí bude exkurze přeložena. Proto zájemce prosím, aby v přihláškách uváděli mailovou adresu a telefonní číslo. Pokud dojde ke změně termínu, ozveme se jim,“ uvedla organizátorka Zmrhalová.

Registrovat se lze na adrese Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript nebo Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Zájemci se mohou hlásit i telefonicky na číslech 494 534 450, 583 363 070, případně 583 363 077.

„Z Vřesové studánky bude trasa vycházky pokračovat do Koutů nad Desnou nebo se lze vrátit na Červenohorské sedlo. Je také možné výpravu opustit a pokračovat na Šerák,“ navrhuje Zmrhalová.

jeseniky

Pohled do údolí Desné od Vřesové studánky.

Rostliny a společenství houby a řasy

Účastníci výpravy si vyslechnou četné zajímavosti o lišejnících a mechorostech Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Dozvědí se také, čím se tyto dvě skupiny organismů vzájemně odlišují.

„Mechorosty a lišejníky jsou v obecném povědomí často spojovány, ačkoliv spolu mají jen málo společného. Mechorosty patří k výtrusným rostlinám, jsou to jedny z nejstarších zelených organismů na Zemi. Lišejník naproti tomu představuje společenství houby a řasy, případně sinice. Vlákna houby dodávají tělu lišejníku tvar, vodu a minerální látky, zatímco zelené řasy nebo sinice obstarávají výživu pomocí fotosyntézy,“ objasnila Zmrhalová.

Vycházka navazuje na výstavu v Hollarově galerii

Přírodovědná vycházka doprovodí výstavu Lišejníky a mechorosty Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, která je v Hollarově galerii šumperského muzea k vidění ještě do 20. dubna.

Organizátory výpravy a autory výstavy jsou přírodovědci Magda Zmrhalová a Josef Halda. Zmrhalová působí jako botanička Vlastivědného muzea v Šumperku, specializuje se na výzkum mechorostů jesenických hor. Halda se zaměřil na zkoumání lišejníků krkonošsko-jesenické oblasti, pracuje v Muzeu a galerii Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou.

Foto: Magda Zmrhalová

www.muzeum-sumperk.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Joakim Brodén před Masters of Rock vzkazuje: „Ještě Jedno Pivo!!!!“

sabaton 200Metalovou kapelu Sabaton, v jejímž čele stojí charismatický Švéd s českými kořeny Joakim Brodén, není třeba příliš představovat. Češi si jejich hudbu plnou válečných motivů zamilovali a každé jejich vystoupení je...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Mýty s pořadovým číslem 12 jsou pořádně temné!


myty12 perexŘíjen se v nakladatelství Crew nesl mimo jiné i ve vydání již dvanáctého dílu pohádkové série Mýty, tentokráte s podtitulem Doba temna. A název napovídá víc, než dost. Naši hrdinové budou muset čelit následkům války, ale slídivý pocit neb...

Divadlo

Pravda po francouzsku

Pravda 200Když se podíváte do slovníku na význam slova pravda, najdete definici, která říká, že pravda je tvrzení považované za skutečnost. To nám v podstatě dává velký prostor k tomu, co přijímat jako pravdu a dva manželské páry ve francouzské inscenaci toh...

Film

Dlouhý příběh ve zkratce

sfz 200Znáte to - žijete v menší či větší skupině lidí, se kterou podnikáte různé akce a znáte se už tak dlouho, že je těžké to spočítat. I v té vaší skupince se dějí změny, zvraty, novinky. I Ellen, hlavní protagonistka Dlouhého příběhu ve zkratce, má takovou s...