Navštivte vodní slavnost Navalis, oslavte svátek Jana Nepomuckého

Navštivte vodní slavnost Navalis, oslavte svátek Jana Nepomuckého

Tisk

navalis perexPodobně jako v minulých letech, i letos připravila společnost Pražské Benátky společně s Muzeem Karlova mostu další ročník Svatojánských slavností NAVALIS. Konat se budou 15. května 2014 od 18.00 hodin v Praze.

 

 

Počátky má vodní show už v 18. století
V současnosti přitom uctíváme už 286. ročník památky sv. Jana Nepomuckého. Vzorem pro vodní slavnosti, jejichž součástí vždy byly a jsou alegoricky ozdobené lodě, se stávají italské Benátky. Právě z těchto důvodů rok co rok organizátoři zvou do Prahy benátské gondoliéry, kteří se stávají součástí velkolepého svátku na památku významného českého světce. Osobou Jana Nepomuckého se navíc propojují Benátky s Prahou. Světec je totiž kromě jiného také jedním z patronů půvabného italského města ležícího na lagunách. Chrání především jeho vodní služebníky gondoliéry. Slavnosti NAVALIS vznikly jako napodobenina barokního vodního show, které se na řece Vltavě konávala od počátku 18. století. Novodobá tradice jejich pořádání začala přitom v roce 2009.

Gondoly v CertovceNAVALIS

Gondoly v Čertovce

Vyvrcholení v předvečer svátku
Vyvrcholení oslav probíhá v předvečer svátku svatého Jana Nepomuckého (ten byl až do roku 1925 zakotven v civilním kalendáři jako státní svátek), připadá tedy na 15. květen. V tento den bude již tradičně celebrována mše svatá v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha kardinálem Dominikem Dukou, OP. Po skončení mše se z katedrály vydá slavné procesí přes Malou Stranu až na Karlův most. Liturgická část oslav je zakončena vodními slavnostmi, které tvoří neodmyslitelný rej lodí a plavidel na vodní hladině Vltavy, koncert barokní hudby a světelné spectaculum.

Procesi na KarloveMosteNAVALIS

Procesí na Karlově mostě

Jedinečná podívaná od vody
Svatojánské slavnosti NAVALIS se budou konat ve čtvrtek 15. května 2014, v předvečer svátku Jana Nepomuckého. Jedinečná podívaná k uctění památky národního světce a mezinárodního patrona všech lidí „od vody“, kterou pořádají Pražské Benátky s.r.o., se v novodobé historii uskuteční již pošesté. Záštitu nad slavnostmi mimo jiné převzali arcibiskup pražský, kardinál Dominik Duka, ministr kultury ČR Daniel Herman a předseda České komise pro UNESCO Petr Gazdík. Jedním z hlavních témat odkazu sv. Jana Nepomuckého se letos stane „odpuštění vin“, a pražské slavnosti se tak propojí s kostelem Navštívení Panny Marie ve Skokách u Žlutic, poutním místem, jemuž se kdysi přezdívalo „české Lourdy“.

Gondola u Karlova mostuNAVALIS

Gondola u Karlova mostu

Program NAVALIS, čtvrtek 15. května 2014 – tradice a novinky
18:00 Slavnostní mše v katedrále sv. Víta, Vojtěch a Václava na Pražském hradě, kterou celebruje kardinál Dominik Duka za účasti zástupců duchovenstva, kněžských řádů a krojovaných věřících z celé republiky.

19:00 Svatojánské procesí z katedrály na Karlův most. Za zpěvu litanií ke sv. Janu Nepomuckému se ponese již tradičně relikviář s ostatky světce. Novinkou bude barokní pozitiv neboli mobilní varhany, na které se cestou bude hrát. Procesí se na Karlově mostě zastaví u sochy Nepomuckého ke krátké modlitbě a podruhé u křížku a mřížky, označující místo, kde byl svržen do Vltavy. Zde promluví kardinál Dominik Duka a ředitel Pražských Benátek s.r.o. Zdeněk Bergman. Procesí vyvrcholí ve 20:15 bohoslužbou v kostele sv. Františka z Assisi na pražském Křížovnickém náměstí.

01 NAVALIS

Navalis

20:00 Slavnostní salva odstartuje regatu dračích a historických lodí o Pohár sv. Jana Nepomuckého. Trasa vede mezi Mánesovým a Karlovým mostem. Jakmile regata projede, pětice členů České otužilecké unie s hořícími pochodněmi vyplave z míst, kde byl světec shozen do řeky. Podle legendy se pět zářivých hvězd objevilo na hladině, když se jeho tělo dotklo hladiny. Světla symbolizují pět písmen latinského výrazu „tacui“ neboli „mlčel jsem“. Vody Vltavy budou rovněž brázdit pravé benátské gondoly, neboť Jan Nepomucký je uctívaným ochráncem italského města na laguně, odkud lodní hudba (Musica Navalis) pochází.

21:00 Barokní koncert na pontonech na hladině Vltavě. Vystoupí soubor Capella Regia Praha, Jiří Stivín, dětský sbor Karolíny Ruppert a komorní soubor Ritolnello. Koncert uvádějí převor břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek a moderátorka Českého rozhlasu - Radiožurnál Lucie Výborná. V průběhu celého večera bude prostor Vltavského údolí mezi Karlovým a Mánesovým mostem velkolepě osvětlený.

cca 22:00 Na závěr koncertu je připravená ohnivá show skupiny Pa-li-Tchi.

NAVALIS s ohnostrojem foto jan kruml

Navalis s ohňostrojem, Foto: Jan Kruml

Zdroj dalších fotografií: archiv Navalisu


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ROZHOVOR: Radmila Zrůstková

Rozhovor 200Radmila Zrůstková patří mezi první české autorky, které napsaly knihu o raw food, živé stravě.  Vitariánství bylo do nedávné doby neznámým pojmem a tato žena pojala tento styl stravování velmi tvůrčím způsobem. Její kuchařka je jedním slovem úža...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Dopisy od mrtvého

dopisy od mrtveho perexČtenářům Stevea ROBINSONA není nutné představovat amerického genealoga Jeffersona Tayta, který se vydává opět řešit záhadu v Anglii. Žije již trvale v Londýně, má malého synka, takže od rodiny se mu moc nechce. Ale ...

Divadlo

Tereza Ramba a Eliška Křenková odehrají Amerikánku: V kleci už tento čtvrtek ze Safari Parku Dvůr Králové

amerikanka 200Další představení Amerikánky z plánované série Hrajeme pro medici se tento čtvrtek 30. dubna odehraje ve vnitřním výběhu pro hyeny ze Safari Parku Dvora Králové.

...

Film

Jak se lidé chovají za války a jak o ní smýšlejí

total2000Volná řada sborníků nazvaných Kultura a totalita je prozatím rozčleněna do pěti svazků.

...