ÚSTECKÁ NOC KOSTELŮ

ÚSTECKÁ NOC KOSTELŮ

Tisk

UstiNocKostelu perexProgramem pro děti se otevřely dveře návštěvníkům v kostele Apoštola Pavla, kterému se běžně v Ústí nad Labem říká červený kostel. V tomto kostele, který spoluvlastní a spravují Českobratrská církev evangelická a Církev československá husitská byl uspořádán i koncert smíšeného pěveckého sboru z Neštěmic. Výběr písní a dokonalost provedení dokázala u přítomných navodit pohodovou atmosféru. Po tomto naladění se přítomní seznámili nejen z historií kostela, ale i s jeho přítomností a budoucností.

 

 


Křesťanský kostel Nanebevzetí Panny Marie ( tedy šikmý kostel) zahájil svůj program Mší svatou s májovou pobožností, po které následovaly křesťanské písně v provedení farní mládeže. Ohlášená přednáška P.J. Brože proděkana TF UK na téma Exorcismus (vymítání ďábla) – mýty a skutečnost přilákala velkou pozornost a četnost dotazů po jejím skončení ukázaly, že to je ožehavé téma. Následné koncerty pěveckých sborů z Tisé a Ústí nad Labem byly odměněny za své výkony neutichajícími potlesky, zejména když ústecký sbor zařadil mezi oslavence letošního Roku hudby i ústecké hudební skladatele, kteří také mají svá významná jubilea. Následný program potěšil všechny milovníky historie, protože odborné přednášky o historii kostela se ujal z ústeckého muzea Mgr. V. Houfek a svá slova doplnil i četnými diapozitivy. Po skončené přednášce a zodpovězených dotazů se za zvuku varhan a zpěvu, uskutečnila prohlídka kostela. Poslední akce byly opět křesťanské, nejprve zazněla Modlitba za město a závěr byl věnován Eucharistické adoraci čili klanění, což je jedním z projevů úcty ke Kristu, prováděné při slavnostních příležitostech.

UstiNocKostelu

Ne všechny návštěvníky podvečerního středu města lákaly koncerty a historie. Mnohé „bílé tváře“ zlákalo pozvání na Indiánskou muzejní noc. Pro ty nejmenší byly připraveny hry a různé úkoly, ale také možnost vyzkoušet si jízdu na opravdivém koni. Společně s dospělými pak shlédnout indiánské taneční vystoupení v Císařském sále, v atriu sledovat koňské dovednosti a nakonec se projet v kočáře taženém koňmi po večerním městě. Že se dětem v muzeu líbilo, dosvědčovaly i jejich indiánskypomalované tváře, které si nesly hrdě domů.

UstiNocKostelu1

Spokojeni s Nocí kostelů byli i milovníci sborových zpěvů a historie, ti si odnášeli nové hudební zážitky i nové poznatky z ústecké minulosti.

Jen počasí se nepřizpůsobilo, na dobré náladě většině lidí to ale neubralo, předpověď meteorologů se plně neukázala, i když bez deštníku se nikdo neobešel. Slibovaný silný vítr s lijáky a kroupami si protentokrát nechal svatý Petr až na druhý den. I když při velkých akcích pořádaných ústeckým muzeem už jsme si užili silný vítr, zimu, vedro i povodně, takže žádné velké překvapení.

UstiNocKosteluMuzeum

Foto: web Ústí/Aussig architektura severu a autorka

www.muzeumusti.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bejzo z Polemic: „Nálady sa v takom početnom týme zvyknú často meniť...“

bejzo polemicSlovenská legenda ska Polemic si užívá léta plnými doušky, a to především na festivalech. Nyní hráli i v samotném olympijském Londýně. Nejen o něm nám něco pověděl leader skupiny Bejzo.

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Kdy skončí naše utrpení – dopisy a básně z Terezína

Do rukou českých čtenářů se nyní dostává, zásluhou nakladatelství Academia, unikátní svědectví o tragickém osudu jedné z mnoha obětí holocaustu, nadané a obdivuhodné ženy, československé občanky a vlastenky Ilsy ...

Divadlo

Veroničin pokoj v divadle Reduta v Brně

Veronicin pokoj 200Jedna za scén Národního divadla v Brně, staroslavná Reduta kde byl divadelní sál přestavěn  v roce 1773 a čekal na nové otevření po rekonstrukci až v roce 2005, je malý prostorem, velký svými ambicemi..  Za deset let té nové existen...

Film

Na začátku února vstoupí do kin životopisný snímek Spravedlnost pro Emmeta Tilla

Spravedlnost 200V srdceryvném příběhu podle scénáře Michaela Reillyho, Keitha Beauchampa a Chinonye Chukwu, která zároveň film režírovala, je hlavním aktérem čtrnáctiletý chlapec jménem Emmett Till, který byl usmrcen brutálním lynčováním za to, že v 50. l...