Léčivky i vydry

Léčivky i vydry

Tisk

lecivkyavydry 200

Indiáni z ústeckého muzea se odebrali do věčných lovišť a než se uskuteční další velký projekt věnovaný první světové válce, připravilo muzeum pro své návštěvníky další, menší výstav. Protože začíná léto, jsou věnovány přírodě. Tu první ocení zejména ti, kdo se zajímají o bylinky, ta druhá je věnována tajemné dámě vod a mokřadů.


Výstavka Léčivé rostliny a jejich dvojníci byla připravena ve spolupráci s ostravským muzeum. Na panelech jsou vylisované rostliny a k léčivým jsou přiřazeny ty, které mají podobné listy či květy, doplněné popisy. Muzeum využilo i prostory chodby a u vchodu je umístěn „jízdní řád“ ke sbírání bylinek. Na něm pak přehledný popis co se kdy sbírá. Je to velmi dobrá přehledná pomůcka nejen pro ty, co se tomu chtějí věnovat, ale rady tam najdou i ti, co se tomu věnují. Vždyť dnes se sbírá okolo 200 druhů rostlin, v minulosti jich bylo na 800. Také o znovuobjeveném česneku medvědím se návštěvník dozví, že nať se používá v dubnu-květnu, kdežto jeho cibule v srpnu a září.  Nedílnou součástí výstavy jsou i staré herbářské knihy i vybavení lékáren na počátku 19 století. Uvidíte také speciální nádobky na pijavice, které se hojně k léčení používaly.

lecivkyavydry 1
Po načerpání informací z botaniky očekává návštěvníky fauna. Ta tajemná dáma z vod a mokřadů je vydra a té je věnována celá expozice pod názvem ČUS VYDRUŠ . Vydry jsou chráněné a jen to je zachránilo před úplným vyhubením. Už i v okolí Ústí nad Labem u řeky Labe a u říčky Bíliny si tato noční, velmi plachá stvoření našla své domovy. Ale stále existují lidé, kteří je považují za škodlivé a neváhají je chytat do želez, protože jim žerou ryby. Ale vydřin jídelníček je pestřejší, jak ukazuje právě tato výstava. Život vyder je zachycen na dvaceti panelech, jejichž obrázky a texty připravily děti od 11 let. Velice vtipně na nich glosují vydřin život už před narozením „taťkovy spermie závodily v mamče, kdo z koho“.

lecivkyavydry 3

Dovíte se, že po 60 dnech přechází malá vydřata na jinou stravu či „naše skvělá matka nás každou noc učila, jak schovat a do křoví se zašít. Kdyby přišel nepřítel a třeba nás sežrat chtěl. Učila nás noc co noc, bylo toho na nás moc“. Těch vtipných a někdy i peprných hlášek je tam celá řada „zas kus řeky vytuněnej“ a jistě u nich strávíte hodně času, ale stojí to za to.  Jeden z panelů je pak věnován, Jak člověk vydrám škodí „Co jsme my, budete i vy“. A také „Konec vyder v Čechách“ s apelem, že ten kdo tuto výstavku shlédl, se nebude takhle chovat -  doufám.

lecivkyavydry 2Na akci se podílel Český nadační fond pro vydru i program Nizozemského království. Pokud výstavky chcete navštívit, tak ta o bylinkách trvá do 31.7 a o vydrách do 21.8.

Foto z výstavy: autorka

www.muzeumusti.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Mužík: V Austrálii mi šlo dvakrát o život

muzik200Jeden z nejúspěšnějších českých atletů tohoto tisíciletí si v dětství nemusel lámat hlavu s tím, co z něj jednou bude. Jiří Mužík (39) měl vzor ve svém otci, který byl skokanem do dálky s osobním rekordem 775 cm. Když viděl jeho medaile a diplomy, by...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Úspěšný pokus o jiné čtení dějin české literatury

haman200Během loňského roku vydalo brněnské vydavatelství HOST Český a slovenský literární parnasismus, publikaci navazující na dřívější monografii České literární romantično (HOST 2012).

...

Divadlo

Divotvorný vstup zlínského Městského divadla do sezóny 2013/2014

200divV sobotu 21. září uvedlo Městské divadlo ve Zlíně první večerní premiéru právě se rozbíhající divadelní sezóny. Pocty „být první v nové sezóně“ se dostalo muzikálu Divotvorný hrnec v režii umělecké šéfky zlínského divadla Hany Mikoláškové.

...

Film

Krimi thriller Promlčeno hlásí dotočeno

promlceno 200Promlčeno je natočeno. Diváci budou mít možnost spatřit vynikající herecké výkony a malý zázrak, který se stal během natáčení celovečerního krimi thrilleru Promlčeno s hvězdným obsazením. Film mimo jiné otevírá kontroverzní společenské téma p...