Když si chlap hraje, nezlobí

Když si chlap hraje, nezlobí

Tisk

chlap 200Historií, poučení, lidský um i vzpomínky, to vše naplňuje čtvrtá výstava v ústeckém muzeu, která je věnována plastikovému modelářství, jehož historie započala v USA v roce 1943.

 


První hračky vznikající lisováním plastů byly určeny dětem.  Ale již v roce 1931 existovala ve Velké Británii firma Frog vyrábějící hračky pro děti, která v době II. světové války vyráběla létající makety letadel jako cvičné terče pro výcvik rozpoznávání nepřátelských letadel (v 70 letech se její výrobky u nás prodávaly pouze v Tuzexu). V padesátých letech začíná americká firma vyrábět sérií stavebnic replik hasičské techniky z 19 století a britská firma sérií modelů automobilů.  Později se stavebnice doplňují figurkami a vznikají i stavebnice s replikami doby „dobývání Ameriky“. Pak už přichází stavebnice celých sérií letadel, lodí. Z USA (firma Aurora) se dostávají formy letadel do italské firmy Artiplast a následně do československé firmy SMĚR (na výstavě je to dokumentováno „červeným“ letadélkem všech tří firem). Dalším československým výrobcem jsou Kovozávody Prostějov, které přichází na trh s maketami československých letadel z vlastních forem.  Firma SMĚR rozšiřuje nabídku o historické plachetnice, automobily i děla z dob napoleonských válek. Objevují se i další menší výrobci, IGRA dodává makety historických československých automobilů nejen jako stavebnice, ale i hotové pro sběratele. OEZ Letohrad se stavebnicemi sovětských proudových letadel, které svým zpracováním a provedením se doslova staly miláčky modelářů. Později se objevují plastikové figurky vojáčků JZD Bělohrad pod značkou Artmi.  Po roce 1989 vznikají soukromé společnosti (na výstavě jsou zastoupené) a ty co v činnosti pokračují, dodávají své výrobky i do ciziny.

kolazka 1
Stovky modelů co jsou na výstavě představeny, jsou dílem modelářů z Ústí nad Labem a Děčína. Návštěvník uvidí nejen hotové modely, ale i jak vlastně vznikají.  Cestu od výrobce k modeláři, ale jak z pryskyřice a části folie vznikne konečný model. Ono to není jen o tom sestavení, ale také o věrné napodobení originálu. Přitom postup je docela jednoduchý, zakoupíte si stavebnici a pak půl roku si hrajete, jak mi prozradil jeden z přítomných vystavovatelů.  Návštěvník uvidí nejucelenější sbírku ruské a sovětské vojenské techniky, spousty letadel, tanků a aut nejrůznějších značek vše v miniaturním, ale precizním provedení. Však také si za ně přiváží modeláři ocenění ze soutěží.  Vedle miniatur, pak také velký funkční model podzemního krytu z 80 let pro vojenskou techniku.  K vidění jsou indiáni, ruský legionář stojící vedle italského, či útěk z Ruska a mnoho dalších zajímavostí. A jako bonus pak návštěvník uvidí velké létající modely letadel, helikoptéru ústeckých záchranářů, větroně či loď.  

kolazka 2
Výstava je určena nejen milovníkům modelářství, ale i těm, které zajímá vojenská technika a mnohým dříve narozeným při pohledu na letadélko Delfín, připomene, že kdysi dávno žadonili u rodičů, aby jim ten zázrak v sáčku za 12, - Kč koupili a pak už neměli trpělivost si ho dokončit. Možná, že když jeho vnuk či vnučka (dívky jsou velmi šikovné a trpělivé při skládání) projeví zájem a dají „modelařině“ přednost před ubíjejícími počítačovými hry, vrátí se sám nejen do doby svého mládí, ale pomůže jim objevit krásu v této činnosti, která učí trpělivosti i manuelní zručnosti.
Perfektně připravená výstava může být právě tím začátkem, zejména když  v ateliéru muzejní pedagogiky si v úterý 22.července od 10 nebo od 14 hodin mohou sami postavit  v měřítku 1:28 automobil Škoda Favorit.

Foto z výstavy: autorka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Recenze? Učím se z nich nic nedělat, říká herec Ondřej Brett

ondrej brett perexJe nepřehlédnutelný jednak svou výškou, jednak hereckým potenciálem, což stačil prokázat v řadě rolí na jevišti Divadla Petra Bezruče v Ostravě. Charismatický absolvent brněnské JAMU má navíc i jméno, které dobře zní -  Ondřej Br...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Biografie biatlonové legendy možná vyšla příliš brzy

fourcade 200I díky úspěchům českých reprezentantů patří biatlon v posledních letech k nejoblíbenějším sportům v tuzemsku vůbec a závody, které se na našem území pořádají, bývají často vyprodané. K největším legendám a hvězdám tohoto sportu rozhodně patří fe...

Divadlo

Ztracený ráj (Zpráva o člověku v Městském divadle v Brně)

ztraceny raj perexRežisér Dodo Gombár (nar. 1973) je v Brně již dávno znám. V MDB režíroval… a výborně... Žitkovské bohyně (2017), nebo v Mahenově divadle také objevná režie činohry Želary (2017), v Huse na provázku Ticho na zemi (2019), a tak bycho...

Film

Téměř ztracené Brehy nehy se vracejí

altFero Fenič natáčel svůj televizní hraný debut Brehy nehy v roce 1982 (jak nasvědčuje i datum na školní tabuli) a v témže roce jej dokončil, protože záhy - v měsíčníku Film a doba 3/1983 - na něj v rámci širší studie upozorňuje...