Udělejte si pěkný výlet na Uherskohradišťsko

Udělejte si pěkný výlet na Uherskohradišťsko

Tisk

skanzen 200Město Uherské Hradiště má svou jedinečnou atmosféru, ale jen nedaleko od něj – ve vesnicích Modrá u Velehradu a Velehrad se nacházejí objekty, které rozhodně stojí za návštěvu. V prvé řadě jde o samotný Velehrad, Archeoskanzen Modrá a nedalekou Živou vodu.

 

Velehrad

Vesnice Velehrad se nachází 6 kilometrů od Uherského Hradiště a jedná se jedno z nejvýznamnějších poutních míst s historií starou přes 800 let. Nejvýznamnějším objektem je zde Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje. Jde o původně pozdně románskou stavbu z první třetiny 13. století, která získala v důsledku válečných pohrom a požáru v roce 1681 barokní podobu. V bohatě zdobené bazilice se nachází  oltář, kolem kterého se setkávají křesťané při slavení liturgie, kaple Panny Marie Matky jednoty křesťanů s velehradským palladiem, hrob arcibiskupa Antonína Stojana v Královské kapli a nejnověji také nádhernými mozaikami zdobený sarkofág kardinála Tomáše Špidlíka SJ v presbytáři baziliky. Důležité je i sousoší sv. Cyrila a Metoděje na pravé straně od oltáře.

Navštívit můžete například i bývalý klášter cisterciáků, v jehož komplexu sídlí Stojanovo gymnázium a Ústav sociální péče Vincentinum. Na informačním centru je možné si předem domluvit prohlídku Saly terreny, která byla vybudována v letech 1724 -1728. Její sál je vyzdoben freskami zachycující čtvero ročních období formou alegorických postav a mytologických výjevů. Ty jsou doplněny o souvztažné biblické motivy.

V blízkém okolí naleznete mnoho dalších sakrálních památek včetně pozůstatků středověkého kláštera cisterciáků nebo poutní cesty růžence.

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje je celoročně volně přístupná
Vstupné:
Prohlídka poutní baziliky s průvodcem – 45 min. – 60 Kč / 40 Kč zlevněné
Expozice v podzemí baziliky – 45 min. – 70 Kč / 50 Kč
Expozice Velehrad na křižovatkách dějin + expozice Bible pro malé i velké – 50 Kč / 30 Kč
 Stálé expozice Muzea Velehrad – 90 min. – 100 Kč / 70 Kč

Více informací: www.velehradinfo.cz

skanzen1

Archeoskanzen Modrá

Vesnička Modrá leží necelý kilometr od Velehradu a je vyhledávaným turistickým cílem. Může za to především Archeoskanzen Modrá - Velkomoravské sídliště středního Pomoraví, který představuje ideální podobu slovanského hradiska s funkcí mocenského centra z doby Velké Moravy. Jde o komplex budov, které byly zbudovány na základě konkrétních archeologických nálezů.

Návštěvníky čeká dohromady 24 zastavení, které se týkají opevnění a především objektů různého účelu. Tedy hospodářských, mocenských, řemeslnických i duchovních budov. Například kostel stojící nad areálem archeoskanzenu leží v těsné blízkosti nálezu základů původního kostela z přelomu 8. a 9. století.

Na cestě areálem vás mohou doprovázet i různá zvířata, například kozy, prasata či slepice a můžete si i vyzkoušet nějakou dovednost, třeba kování železa.

Otevírací doba:
březen - duben:                               Út – Ne  9.00 – 16.00
Od 1. května do 31. října:                 Po – Ne     9.00 – 17.00
Od 1. listopadu do 28. února:       Na objednání
Vstupné:  70 Kč / 50 Kč zlevněné

Více informací: www.archeoskanzen.cz

skanzen2

Živá voda Modrá

Jen několik metrů od Archeoskanzenu se nachází další zajímavá atrakce v podobě sladkovodní a botanické expozice vybudované na místech, kde v minulosti bývaly mokřady a rybníky. Samotná prohlídka areálu Živá voda je rozdělena na dvě části – vnitřní a vnější. Venkovní areál nabízí dohromady třináct zastavení, která mají za cíl představit typické biotopy i s jejich rostlinami. V okolních tůňkách a potůčcích můžete zahlédnout karasy, líny, nebo raky. Osvěžit se můžete v přírodní koupališti s brouzdalištěm.

Díky expozici v hlavní budově se podíváte až ke dnu ukázkového jezera s hloubkou 6, 5 metru o celkovém objemu 850 metrů krychlových. V tomto patře na vás čeká i prostorová projekce vodních toků a akvárium s želvami nádhernými nebo kapry koi. Nejzajímavějším bodem prohlídky je určitě tunel o délce 8 metrů, který se nachází v hloubce 3,5 metrů. Můžete zde klidně stát a pozorovat, jak se vám nad hlavou prohánějí kapři, pstruzi, parmy a také obrovští jeseteři a vyza – největší sladkovodní ryba světa.

V budově dále můžete zhlédnout naučné filmy o vodě, osahat si makety ryb nebo si vyzkoušet nějakou zajímavou interaktivní aktivitu – například napsat jméno ryby v Braillově písmu nebo si vyzkoušet vylovit rybku pomocí prutů a podobně. V přízemí budovy je expozice vždy zaměřena na jeden rybí druh – tentokrát to je lín obecný.  

Otevírací doba:
 Letní:  1. 5. - 31. 10. - denně: pondělí – neděle 9:00 – 17:00
Zimní: 1. 11. - 30. 4. - úterý – neděle 10:00 – 16:00
v pondělí zavřeno

Vstupné:  90 Kč / 60 Kč zlevněné

Více informací: www.zivavoda.cz

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na festivalu Všemi směry se mi nejvíce líbí nadšení studentů do práce, říká Roman Bradáč

Bradac 200Roman Bradáč je bývalý zahraniční zpravodaj České televize. V současné době vyučuje na několika školách, včetně Vyšší odborné škole publicistiky. Studenti této školy už po jedenácté zorganizovali festival nezávislé publicistiky Všemi směry, Bradáč n...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Hrůzyplná četba, u které budete drkotat zuby a okusovat si nehty

Zuby nehty 200Již dlouho jsem nečetla žádný pořádný horor ani strašidelný příběh. Jsem ale fanouškem mistra filmového hororu Alfdeda Hitchcocka a spisovatele Stephena Kinga, jenž je autorem několika excelentních knih toh...

Divadlo

Herec Lukáš Janota slaví významné životní jubileum

Lukas Janota200Ve středu 4. října 2023 oslavil své 40. narozeniny dlouholetá herecká opora muzikálového souboru Městského divadla Brno Lukáš Janota.

...

Film

Složité romantické vztahy ve válce

tmavomodry svet 200Vážný romantický film Tmavomodrý svět (2001) je jedním z nejnákladnějších Českých filmů současnosti. Díky dobrému jménu tvůrců Jana a Zdeňka Svěráka do něj vlož...