Tajemství hradní kuchyně

Tajemství hradní kuchyně

Tisk

sternberk perNa hradě Šternberk lze navštívit bývalou Liechtensteinskou kuchyni. Kuchyně je součástí nového prohlídkového okruhu, při němž návštěvníci projdou technickým zázemím hradu. Přes pokoje služebnictva i bývalých pánů hradu se postupně dostanou až na půdu, kde je funkční strojovna výtahu.

 

  

V rámci okruhu, který má představit zejména technické zajímavosti hradu, spatří návštěvníci osobní výtah z prvního do druhého poschodí a také výtah, kterým se v době Liechtensteinů dopravovalo jídlo. Součástí prohlídky jsou rovněž nedávno zrekonstruované půdní prostory, kde se nachází i strojovna výtahu.
Kuchyně byla po náročné rekonstrukci, která trvala více než rok.
Součástí rekonstrukce kuchyně byly i restaurátorské opravy původních obkladů a kachlových kamen. Vybavení kuchyně tak je opět plně funkční.

sternberk 4

Dominantou města Šternberk je stejnojmenný hrad, který se stal kolébkou moravské větve rodu Šternberků a následně i majetkem dalších významných rodů – pánů z Kravař, Berků z Dubé, knížat z Minsterberka a Lichtenštejnů.
Hrad nabízí tří prohlídkové okruhy v letní turistické sezóně a návštěvy různých akcí v průběhu celého roku.

sternberk 2
Hrad založil v polovině 13. století Zdeslav z Chlumce a ze Šternberka. Z původní stavby se zachovaly zbytky opevnění, zdi hlavního paláce a mohutná okrouhlá věž.
Hrad nabízí návštěvníkům ke zhlédnutí unikátní soubor italské a severské raně renesanční malby i ukázky holandského a vlámského barokního malířství. Originály některých vystavených děl jsou obdivovány i ve světových galeriích.
Prohlédnout si lze také šlechtické interiéry minulých století či vzácnou kolekci gotických a renesančních dřevěných plastik. Pohled do života moderní šlechty počátku 20. století je prezentován horkovzdušným vytápěním, koupelnami či jídelním výtahem. Zajímavou památkou je také secesní osobní výtah. V podhradí se nachází unikátní muzeum hodin.
Zážitek z prohlídky hradu můžete umocnit procházkou v zámeckém lesoparku, který vytvořil v letech 1907–1909 vídeňský architekt Albert Esche.

sternberk 1

Zdroj a ilustrační foto: NPÚ a státní hrad Šternberk


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jak se ve válce utváří mentalita lidí?

moralni dilema 200Druhá světová válka stále patří k nejčastěji zkoumaným historickým skutečnostem.  Anglický historik Michael Burleigh, od něhož známe již Nové dějiny Třetí říše a Pozemské mocnosti, však v objemné, více než sedmisetstránkové knize MOR...

Divadlo

Na podzim do divadla: Listopad

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Tentokrát vás zveme hru s příznačným názvem Listopad v podání Šaldova divadla.

...

Film

Lorax: Děti, chraňte přírodu!
ImagePředstavte si městečko, kde je vše dokonalé, barevné, krásné… ale také umělé. Zvířata, květiny, stromy nevyjímaje. Místo živých stromů si lidé na zahrady pořizují náhražky, které mohou dálkově ovládat a podle nálady si měnit jejich barvu. Co k...