České minipivovary do každého batohu

České minipivovary do každého batohu

Tisk

ceske minipivovary  200V nakladatelství Mladá fronta vyšel kapesní průvodce pro milovníky dobrého piva s názvem České minipivovary, který se může stát dobrým vánočním dárkem.

 

 

 

Tento kapesní průvodce v úvodu přináší stručnou rukověť milovníka piva představující některé druhy piva (IPA, APA, NEIPA), informace o kvašení a stručné instrukce k ochutnávání. Nechybí také několik pivovarských zajímavostí a pak už následují stránky s jednotlivými pivovary. Ty jsou krátce popsány, následuje popis autorovy ochutnávky a degustační list pro čtenáře a kontakty s malou mapkou. Závěr pak patří ještě čtyřem středním pivovarům: Broumov, Krakonoš, Rymburk a Regent.

Kniha vyšla ve spolupráci s týdeníkem euro – jedná se tedy zřejmě o články z něho, čemuž napovídá jasná struktura textů u jednotlivých minipivovarů. Něco o historii, nějaká citace, popis nabízených piv. Má to smysl a je to čtivé, ale po čase se to omrzí a celkově mi k tomu chybělo něco navíc, nějaká přidaná hodnota. Ale co bych ocenila především, to je jedna velká mapa určená k lepšímu plánování výletů za dobrým pivem a také nějaký shrnující závěr. Ale zřejmě by to pro tvůrce knihy byla obtěžující práce navíc...

V půlce knihy jsem si u hodnocení piv autorem uvědomila, že jsem nikde neviděla kritiku, což mě docela překvapilo. A když ano, tak takovou jemnou a zaobalenou. Podle mě má právo napsat, že mu nějaké pivo nezachutnalo, nebo mu na něm něco nesedělo a podobně. S tím souvisí také to, že by se mi i moc líbilo, kdyby následující degustační list určený čtenářům vyplnil i sám Ondřej Stratilík.

Při listování knihou jsem však rozhodně měla chuť na nějaké dobré pivo, na nějaký speciál, ideálně IPU, APU nebo nějaké weisse pivo a moc jsem si čtení užila. Může za to i mnohdy vtipný styl psaní, jako například: „Na jedné straně to byla slabá světlá výčepní desítka, jenže už pronikavá vůně chmelu dala jasně najevo, že o bezpohlavní výčepní pivo nepůjde. Zaujalo vás hutností i příjemnou hořkostí. Kdyby takhle chutnaly desítky všude, sládci se nemusejí obtěžovat s výrobou jedenáctek. (str. 25)

Škoda, že kapesní průvodce nemá trochu lepší vazbu – sice se díky skvělému formátu vejde do kabelky nebo baťůžku, ale už teď po čtení mu odstává přední strana a nedovedu si představit, jak bude vypadat po praktickém užívání. Protože už teď se těším, jak nějaký pivovar navštívím a zapíšu si k němu poznámky.

Ondřej Stratilík začal pivo objevovat v průběhu chmelových brigád, posléze se jeho koníček promítl i do práce a on o něm psal nejprve jako redaktor Lidových novin. Od roku 2017 pak mapuje českou minipivovarskou scénu v pravidelné rubrice týdeníků Euro.

ceske minipivovary

České minipivovary
Autor: Ondřej Stratilík
Žánr: hobby
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2018
Počet stran: 220
Hodnocení: 70 %

https://www.kniha.cz/detail/kniha_454606_%C4%8Cesk%C3%A9%20minipivovary


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Festival Čtení ve vlaku se blíží!

Třetí ročník festivalu přivede celkem dvaadvacet českých spisovatelů do pražských příměstských vlaků. Během čtyř dní (19.–22. září 2016) budou mít cestující třiceti spojů možnost poslechnout si autorská čtení v netradičním prostředí vlakového vagonu.

...

Divadlo

Putování za zaniklým divadlem

Divadla 200V  tematické edici Zmizelá Praha právě teď vydává nakladatelství Paseka ve spolupráci s Národním muzeem (jeho Divadelním oddělením) práci teatroložky Olgy Vlčkové (*1976) s názvem Divadlo a divadelní scény.

...

Film

Prima podzim na Primě

Prima 200První srpnový den odtajnil generální ředitel Martin Konrád s programovým ředitelem Petrem Vladykou a ředitelem on-li sekce Danielem Gruntem podzimní schéma mateřské stanice Prima, kte...