Kultura odlišuje jednu zemi od druhé a zároveň je dokáže sjednotit

Kultura odlišuje jednu zemi od druhé a zároveň je dokáže sjednotit

Tisk

kocouriRedaktorka Lenka Kališová miluje knihy. Nutno uznat, že je to naše nejpilnější recenzentka! Její recenze doprovázejí fotografie nádherných zrzavých kocourů, kteří se vždycky tváří podle toho, o čem daná publikace je. Co Lenka ráda čte a jak je to s kocoury se dozvíte v následujícím rozhovoru.



Lenko, jaké knížky nejčastěji čteš?

Ačkoliv čtu všechno - snad kromě červené knihovny a Young Adult – převládají u mě opravdu dva typy knih. Jedním z nich je sci-fi a fantasy a druhým právě zmíněné detektivky. Mám moc ráda právě britský typ detektivek typu Agathy Christie a Arthura Conana Doyla – které by dnešním čtenářům mohly přijít třeba i trochu nudné, protože se v nich nic neděje a netečou tam hektolitry krve. Ale mně se právě tenhle styl líbí – je zaměřený na psychologii postav a jejich motivy více než na daný zločin. Většinou si třeba myslíme, že vrahem je nějaký duševně vyšinutý člověk, a přitom to může být i matka od dětí, které prostě jen praskly nervy.

Z novodobých detektivek je pro mě úplný top Trilogie Milénium Stiega Larssona – Lisbeth Salander je naprosto úžasně napsaná postava a je zároveň jedna z mých oblíbených literárních postav celkově. A kdybych měla odpovědět a to, co mě na detektivkách baví úplně nejvíce, tak je to právě to, že tam není nic černobílé, i když jsou tam jasně vymezené strany mezi policisty a pachateli.

Kolik knih tak přečteš, dejme tomu, za měsíc?

To záleží hodně na tom, jak velké bichle ty knihy jsou. Pokud třeba nečtu něco na způsob ságy Písně ledu a ohně (Hra o trůny), tak přečtu v průměru 5-6 knih měsíčně.

Tak to je opravdu slušné. A co ti tví rezaví krasavci, kteří zdobí každou recenzní fotografii s obálkou knihy? Je to už taková tvá poznávací značka….

Rezavé krasavce mám už sedm let, jsou to sourozenci a dostala jsem je pár dní před narozeninami. Nepózují rádi, musím si vždy vyčíhnout chvíli, kdy spí a rychle je vyfotit, než uraženě odejdou nebo se otočí na jinou stranu. Kupodivu ale jako by věděli, proč je fotím a zatváří se tak, že to k obálce knihy celkem sedí. Pojmenovala jsem je honosně Benedict a Nicolas, ale slyší většinou jen na zvuk otvírané kapsičky nebo na zaštěrkání mlsotek. Já jim říkám buď moje zrzavé šílenství nebo chlupaté potvory.

Lenka Kalisova

Jsou nádherní...A co kromě četby a mazlení s kocoury v pelechu tropíš?

Já si sama ze sebe dělám srandu, že jsem trochu hobit – to znamená, že mám nejraději dobrou kávu, jídlo, knihu a pohodlí. Nejsem dobrodružný typ a všechna svá dobrodružství raději zažívám prostřednictvím knížek. Proto u mě vede sci-fi a fantasy žánr jak v knihách, tak i ve filmech a seriálech. V seriálech vede Doctor Who,který sleduju už několik let, dokonce i ty klasické díly od roku 1963 – Peter Capaldi je podle mého názoru nejlepší Doctor. Ted´ jsem nedávno byla naprosto nadšená poslední sérií seriálu Stranger Things a novou řadou Star Trek Discovery.

Kromě knížek ještě čtu komiksy od Marvelu, takže kdy je v kině něco od nich, tak jdu do kina. Miluju svět komiksů (nejsem ovšem ten zarytý fanda, který ví všechno o všem), co se týká mých oblíbených hrdinů vedou Wolverine a Deadpool. Jsem tak trochu geek, jak už jste si stačili všimnout, a mohla bych mluvit o tomhle tématu dlouho. Pokud se ovšem dostanu někdy ven na sluneční světlo, ráda chodím do antikvariátů, knihobudek, čajoven, knihkupectví a do přírody.

A nyní klasická otázka - co pro tebe znamená pojem kultura?

Pro mě je pojem kultura něco, co předá umělec, ať´už hudebník, výtvarník, módní návrhář, herec nebo spisovatel, dál lidem. Je to právě ten zážitek, který je obohatí a je jedno, jestli je to člověk, co hraje na ulici na kytaru a zpívá, nebo operní zpěvák, kvůli kterému se obléknete do gala. Kultura může být i prostředek k vyjádření politické situace, znázornění historie, k pobavení, zamyšlení a taky k pláči. Je to něco, co často definuje celou společnost, z čeho se společnost skládá.

V každé zemi máte jiné zvyky, jiný smysl pro humor, jiný styl myšlení a jiný styl oblékání a také jiný druh kultury. Takže bych řekla, že já vnímám kulturu jak dvojí – jednu, která je specifická a odlišuje jednu zemi od druhé a druhou, která je schopná všechny společnosti sjednotit.

kocouri

Foto: Archív Lenky Kališové


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Knihy z Academie zkoumají podobu a dopad mýtů

AC perexVladimír Macura (1945-1999) byl vědec vskutku renesančního záběru, schopný jak bádat o obrozenecké literatuře a jejích kulturních i historických souvislostech, tak psát beletrii o témže období a jeho iluzích. Nyní

Divadlo

Do divadla i o prázdninách! Pozvěte přátele na promítání

letní pohodaUžijte si divadlo z pohodlí domova, třeba ve společnosti přátel při letní grilovačce. Na Dramoxu najdete stovky inscenací, které jste během roku nestihli vidět nebo které už mají po derniéře. Dobrá zpráva pro všechny divadelní fanoušky – o zážitk...

Film

Jak si nevzít princeznu: Sympatické sudičky, cestování časem a komplot proti osudu

Jak-si nevzit princeznu (2)

Česká televize uveřejnila na Štědrý večer zbrusu novou koprodukční pohádku v režii Karla Janáka podle scénáře Petra Hudského s názvem Jak si nevzít princeznu. Dle očekávání i tato nová pohádka vyvolala mezi ...