Život na hraně: Nadcházející věk kvantové biologie

Život na hraně: Nadcházející věk kvantové biologie

Tisk

zivot na hraneNejnovější vědecký bestseller, který získal ocenění „Stephen Hawking Medal for Science Communication“ přibližuje nejnovější poznatky kvantové biologie a genetiky. Je opravdovou lahůdkou pro zájemce o biologické obory i vysokoškolské studenty. Zodpovídá základní otázky týkající se života na této planetě.

 

Jak funguje lidské tělo? Jak vlastně vznikl život? Co je kvantová mechanika a kam nás až může přivést? Co jsou myšlenky a co řídí lidské vědomí? Tyto otázky si kniha pokládá a samozřejmě na ně také nabízí odpovědi. Nechybí ani biologické experimenty a výsledky nejrůznějších zajímavých výzkumů.

O autorech:

Prof. Jim Al-Khalili je akademik, spisovatel a komentátor. Jako přední teoretický fyzik působí na Univerzitě v Surrey, kde vyučuje a provádí výzkum v oblasti kvantové mechaniky.

Prof. Johnjoe McFadden přednáší molekulární genetiku na Univerzitě v Surrey. Píše o tématech jako jsou geneticky modifikované plodiny, psychedelické drogy a kvantová mechanika.

Ukázka z knihy:

Například všichni jsme zažili situaci, kdy hledáme objekt, na který se přitom přímo díváme, třeba svoje brýle, a pak jej rozpoznáme mezi spoustou dalších objektů. Zatímco jsme se dívali na tu směsici objektů, vizuální informace kódující onen předmět cestovala od našich očí do našeho mozku, ale přitom jsme objekt, který jsme hledali, nějak neviděli: neuvědomovali jsme si jej. Ale pak jsme ho najednou spatřili. Co se změnilo v našem mozku mezi okamžiky, kdy jsme si nejprve nebyli vědomi a posléze byli vědomi objektu ve stejném zorném poli? Za povšimnutí stojí, že se nezdá, že by se změnilo samotné pálení neuronů: stejné neurony pálí, ať už brýle vidíme, nebo nevidíme.

Název: Život na hraně
Autor: Al-Khalili Jim , McFadden Johnjoe
Překlad: Václav Šolc
Žánr: populárně naučná
Vydáno: 2019
Stran: 362
Vydalo nakladatelství: Vyšehrad
Hodnocení: 90 %

zivot na hrane

www.ivysehrad.cz


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Konfigurace vnitřního JÁ Stevea Jobse

altApple, budhismus, design, Zen, dokonalost, komiks… je vůbec možné zkombinovat tyto diametrálně odlišné pojmy do harmonického celku? Jak spolu souvisí například Apple a budhismus? Pojítkem je výrazná a silná osobnost, spoluzakladatel společnosti...

Divadlo

Studio Marta uvede inscenaci ve znakovém jazyce

denik divky200Dne 10. 11. 2022 uvedou studentky Ateliéru divadlo a výchova pro Neslyšící inscenaci Deník dívky. Dílo je adaptací deníků Ruth Maierové, oběti holocaustu, od jejíhož narození uplyne v den premiéry 102 let. Scénář zpracovala pedagožka Adéla ...

Film

Parchanti spí možná dobře, ale diváci mohou mít zlé sny

200film1Režisérka Claire Denisová se svěřila, že impuls k natočení filmu Parchanti spí dobře jí poskytlo Kurosawovo klasické drama Zlý chlap spí dobře. Zvolila název Les salauds (neboli Parchanti), odkazujíc tak k japonskému mistru, jehož dílo bylo ve Franc...