Zničující a krutá láska na Větrné Hůrce

Zničující a krutá láska na Větrné Hůrce

Tisk

Vetrna hurka perexKdyž Kateřina a Heathcliff společně vyrůstali, slíbili si na svobodných úpětích Větrné Hůrky věčnou lásku. I když byl Heathcliff jen nalezenec, kterého do domu přivedl Kateřinin otec, aby se o něj postaral, Kateřina v tom neviděla žádný problém. Prostě ho měla ráda. Z dětí, které neznali žádné společenské rozdíly, však vyrostli dospělí, kteří společenská pravidla začali respektovat. A tak se postupně odcizili…


Po Kateřinine zradě se Heathcliff změní. Je krutý a pomstychtivý a jediné, co chce a co ho dokáže udělat šťastným, je jeho milovaná Kateřina. Z té se stala hýčkaná manželka bohatého muže, no pro Heathcliffa má slabost pořád, a tak bez výčitek svědomí ubližuje oběma mužům. Užívá si moc, kterou nad nimi má, no neuvědomuje si, že ničí nejen je, ale hlavně sebe.

Divadelní hru na motivy klasické knihy Na Větrné Hůrce uvádí pražské Švandovo divadlo. Samotný příběh je velmi pochmurný a temný – a tomu skvěle odpovídají i kulisy a hudba, která představení doprovádí. V roli Kateřiny Earnshawové naplno zazářila Marie Štípková, která zvládla dokonale ztvárnit proměnu své postavy z malé naivní dívenky nerespektující pravidla v sobeckou ženu hledící jen na své vlastní štěstí. V ženu, která ví, jakou má moc, a která klidně ostatními manipuluje a zneužíva je, pokud to znamená, že nakonec dostane to, co chce. Tahle její povahová črta se nejvýrazněji projevuje v jejím vztahu k Heathcliffovi (Jan Grundman). Ten si však nenechá skákat po hlavě a dělá Kateřině naschvály.

Vetrna hurka 1

Oba dva ubližují nejen sobě, ale hlavně lidem kolem nich. Nejvíc to odnáší Kateřinin manžel Edgar (Tomáš Červinek), dobrý a laskavý muž, který je ale příliš mírný na to, aby rázně zakročil. Jediný, kdo vidí, že takhle to prostě dál nejde, je služebná Nelly (Klára Cibulková), jenže tu nikdo neposlouchá. Není tedy divu, že přichází tragédie… Po smrti Kateřiny dostává příběh hororový nádech. Heathcliff ubližuje všem kolem sebe a mrtvá Kateřina se zjevuje za živými postavami… a nakonec si dojde i pro samotného Heathcliffa. Pravým opakem své matky je mladá Kateřina (Denisa Barešová), která hraje hlavní roli v druhé části hry – je nejdřív dětsky nevinná, později uvědomující si sebe sama a svou sílu.

Vetrna hurka 2

Příběh o zničující lásce je tragický a vážný až do samotného konce. Humor ani žádné jiné odlehčení tu nemá prostor. Hranice mezi láskou a nenávistí mizí a postupně se ukazují skutečné charaktery postav. Hra je velmi dobrá a vydařená – a největší zásluhu na tom mají herci, jejichž výkony jsou zde opravdu pozoruhodné.

NA VĚTRNÉ HŮRCE
Předloha: Emily Brontë – Na Větrné Hůrce
Překlad předlohy: Květa Marysková
Autor adaptace: Marie Nováková
Žánr: drama
Režie: Martin Františák
Dramaturgie: David Košťák
Pohybová spolupráce: Radim Vizváry
Scéna: Marek Cpin
Kostýmy: Eva Jiřikovská
Hudba: David Smečka
Hrají: Marie Štípková (Kateřina Earnshawová), Klára Cibulková (Nelly), Denisa Barešová (Kateřina Lintonová), Jan Grundman (Heathcliff), Tomáš Červinek (Edgar Linton), Anna Stropnická (Isabela Lintonová), Petr Buchta / Oskar Hes (Linton), Marta Dancingerová (Francis), Tomáš Petřík (Josef), Matěj Anděl (doctor Kenneth), Matěj Nechvátal (Hindley Earnshaw), Jan Mansfeld (Hareton Earnshaw)
Uvádí: Švandovo divadlo, Praha
Premiéra: 23.11.2019
Délka představení: 2 hod 40 min včetně přestávky

Hodnocení: 100%

www.svandovodivadlo.cz/inscenace/610/na-vetrne-hurce/2857
Zdroj foto: www.svandovodivadlo.cz a FB divadla


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Na cestách duše - kapesní přítel a rádce pro lidi v krizové životní situaci

nacestachduse 200Na světě existuje velké množství lidí, kteří svůj život zasvětili určitým věcem - může se jednat o péči o rodinu, práci nebo pomoc druhým. Nicméně jsou mezi námi stále lidé, kterým i přesto, že mají vše, po čem kdy snili, schází cosi, c...

Divadlo

Cybercomics ukazuje budoucnost světa i moderního divadla

cybercomics200Cybercomics je sci-fi román z nedaleké budoucnosti od Egona Bondyho, do kterého se se vším vervou pustilo Slovácké divadlo. Svět mafie a nadnárodních společností vás pohltí a nepustí.

...

Film

Spolupracovat, nebo vzdorovat? Jan Cina ukáže v minisérii Herec, jakou cenu zaplatí za životní roli

Herec 200První polovina padesátých let, Československo, Praha. Stanislav Láník je talentovaný herec. Jeho postavení ale ovlivňuje kádrový profil. Otec zemřel v odboji, matku zabili po sousedově udání za údajnou kolaboraci s Němci. Zbyla mu tak pouze sestra An...