Spisovatel, kvůli kterému nepůjdu spát? Martin Stručovský

Spisovatel, kvůli kterému nepůjdu spát? Martin Stručovský

Tisk

V temnotach 200V temnotách je už třetí díl ze série s Matějem Mlynářem od mladého spisovatele Martina Stručovského. Já na něj nedám dopustit na moc jsem se na novou knihu těšila.

 


Martin Stručovský je pro mě totiž skvělým objevem, a především zárukou skvělého a také napínavého čtení. Jeho první knihu (Bez duše) jsem četla do tří ráno a u druhého dílu to bylo podobné. Jak je na tom ten třetí?

V této knize se život hlavního hrdiny opět posunul – usadil se, přestal pít alkohol a je tak zdánlivě vyrovnanější. S tím se však váže také to, že je po smrti dcery a zjištění pravdy uzavřený do sebe a nejeví o nic zájem. Vše se změní, když jej jednoho dne osloví neznámá žena s prosbou o pomoc. Najme si ho, aby jí pomohl najít dceru. Do toho jeho partnerka Pavla Králová vyšetřuje množící se případy týkající se smrti novorozenců a je tak potřeba hledat pravdu…

Martin Stručovský tentokrát jak název vypovídá pracuje s temnotou, jde do nitra protagonistů, a pohrává si s jejich pocity. Nelehké mezilidské vztahy pak doplňují detektivní části, kterým jako nosný motiv vévodí sektářství. K tomu si přidejte zmizelé dívky, různé falešné stopy a ranařského nezávislého „detektiva“ Mlynáře. Ten nejčastěji jedná na vlastní pěst a neohroženě, ale už to k němu patří a z hlediska uvěřitelnosti je to podle mého názoru v mezích. V krimi thrillerech z poslední doby jsou i větší „rambové“. Děj knihy je velmi akční, posouvá se plynule dopředu a neustále přináší něco nového.

V temnotách je rozděleno na části, které jsou vždy uvozeny nějakými souvisejícími citáty. Kapitoly v jednotlivých částech jsou krátké a napomáhají rychlému čtení knihy. Celkově si autor dal s členěním opět dobrou práci. Na mě tohle zkrátka funguje a jeho knihy jen tak nemohu odložit. I V temnotách jsem četla do noci a po posledních řádcích mě mrzelo, že je konec a budu muset čekat na další díl. Ten bude podle autora jeden z nejtěžších, tak jsem moc zvědavá, s čím přijde a moc se těším.

Martin Stručovský se narodil 22. prosince 1989 v Jindřichově Hradci. Po studiu na Západočeské univerzitě v Plzni zakotvil v knihkupectví, kde se naplno věnuje knihám, které jsou jeho celoživotní vášní. Nepohrdne ale ani dobrým filmem či seriálem. Ve svém volném čase se potuluje ulicemi města, popíjí kávu a vymýšlí nové příběhy. Na svém kontě má detektivní román Bez duše a také antologii Excelsior, gentlemani, na které se podílel jako jeden z editorů a která byla oceněna cenou Akademie SFFH.

V temnotach

V temnotách
Autor: Martin Stručovský
Žánr: krimi
Nakladatelství: Motto, Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 288
Hodnocení: 91 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/56386091/v-temnotach/


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Michaela Klevisová: Zmizelá v mlze

zmizela v mlze200Připravte si šálu, teplý svetr a několik hrníčků horkého čaje. Nebo ještě lépe svařeného vína, protože u téhle knihy vám bude opravdu zima. S Michaelou Klevisovou se dostaneme na nejsevernější cíp Evropy, vysoko za polárním kruhem do je...

Divadlo

Nabarvené ptáče představilo první díl s názvem Bastard
ImagePalissimo Company uvedlo 7. a 8. února v divadle Archa reprízu kontroverzního tanečního představení z trilogie Nabarvené ptáče jeho první část s názvem Bastard. Že se jedná o skrze neotřelé a velmi poeticky zaměřené...

Film

Malá holčička se v dubnu pokusí zachránit posledního žijícího draka

Jak zachranit draka 200Ve starověké Číně byli draci a lidé přáteli, ale lidská chamtivost ukončila jejich spojenectví a tato kouzelná stvoření se stala kořistí. Posledního z nich teď drží v zajetí krutý císař. Jednoho dne přinese krmení drakov...