Ústecký unikát, vyhřívané sáně z první poloviny 18. století

Ústecký unikát, vyhřívané sáně z první poloviny 18. století

Tisk

Ustecke muzeum sane 200I když je prosinec, čas milovníků zimních radovánek teprve začal. Ústecké muzeum veřejnosti představilo unikátní vyřezávané polychromované sáně, ve tvaru loďky. Patřily rodině ústeckého purkmistra (rychtáře) Adalberta Wenzela Tháma (narozený 28. 4. 1728 zemřel 1. 1.1793) a muzeu byly věnovány v roce 1930.

 

 

Sáně určené pro jednu osobu (dítě nebo ženu), mají zajímavě řešené duté sedátko, do jehož vnitřku se vkládalo ohřívadlo. Loďka saní má boky zdobené řezbou plasticky vystupujících akantů a s řezbou mušle na jejich konci. Po stranách přídě se sedátkem pro kočího, je řezba křídel a vlající stuhy s květinou. Sanice byly kované nebo okované spojené oblouky a loďka byla připevněna šrouby. K sanicím byl připojen také postroj koně, kočí sedící vpředu, koně řídil. Zadní sedátko bylo určeno pro sloužícího, který seděl obkročmo s nohami na stupačkách. Nedochovala se sice část spojujících oblouků sanic i tak je zřejmé, že musely být vysoké.

Ustecke muzeum sane


 Saně, které spíše vídáváme u severnějších národů, dokazují, že město s nadmořskou výškou 218 metrů, také kdysi mělo dostatek sněhu i na takové projížďky.

Foto: autorka
www.muzeumusti.cz


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Klučičí knížky pro začátečníky – Dráček Mráček a Bubáček

altDaniela Krolupperová má tři dcery. Předpokládala bych, že bude psát hlavně holčičí příběhy. Přesto se hlavně v poslední době v její bibliografii víc objevují jako hrdinové kluci. Pro nejmenší čtenáře-začátečníky vydala vloni knížku

Divadlo

Městské divadlo Zlín představuje retrokomedii k popukání – Charleyho tetu

cht200Zlínské divadlo uvedlo koncem listopadu premiéru anglické konverzační komedie Brandona Thomase Charleyho teta a konečně tu máme něco svěžího, neokoukaného a hlavně šíleně vtipného!

...

Film

Šestý ročník filmového festivalu Expediční kamera putuje po ČR a SR, dorazí i do Doks!

EK-perexFilmový festival Expediční kamera odstartoval již 19. února v pražském kině Aero a festival následně putuje do dalších 220 českých a slovenských měst. Slavnostně ukončen bude 1. a 2. dubna v brněnském kině Scala. Na mnoha místech se můžete těšit na dop...