Žatecké muzeum zaplní Mýdlová bublina

Žatecké muzeum zaplní Mýdlová bublina

Tisk

bublina 200Vánoce už jsou definitivně pryč, a tak Regionální muzeum  K. A. Polánka v Žatci urychleně mění svou expozici. Po velmi úspěšné výstavě Za Ježíškem do Afriky, která návštěvníkům představila betlémy z černého kontinentu, se teď příznivci muzea mohou těšit na malou exkurzi do světa sběratelství.

 

 

Ve čtvrtek 29. ledna v 17 hodin v Žatci totiž začne dlouho očekávaná Mýdlová bublina. Že nevíte, co si pod tímto názvem představit? Přece výstavu o hygieně!

Vévodit jí bude soukromá sbírka Marty Sedláčkové z Bratřejova u Vizovic, která už desítky let shromažďuje mýdla všech možných barev a velikostí. Muzeum základ výstavy (tedy sbírku Marty Sedláčkové činící skoro tři tisíce kusů) ještě doplnilo množstvím exponátů ze svého depozitáře. Těšit se tak můžete například na valchy, pračky a další předměty přibližující počátky hygieny u nás. Neobyčejně pestrá expozice Vás seznámí i s výrobou mýdla jako takovou a s podniky, které tuto nezbytnost svého času do českých domácností dodávaly.  

bublina1


U příležitosti výstavy navíc muzeum vyhlásilo zajímavou soutěž. Uhodnete, kolik kilogramů vystavená sbírka paní Sedláčkové váží? Pokud ano, můžete se těšit na zajímavé a hodnotné ceny! Na tipování správné odpovědi máte čas až do 26. dubna – v tento den výstava končí.

Bublina3


Více informací najdete na www.muzeumzatec.cz nebo na Facebooku.

Foto: Facebook Regionálního muzea Žatec


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Colette Baron-Reid: Kouzelná mapa

200liNeuvěřitelná kniha, která v sobě skrývá fantazijní příběh, který vás chytne za srdce jen a pouze tam, kde má… a zároveň vám ukáže cestu ven z životních problémů. S podobnou kombinací žánrů jsem se jako čtenářka ještě nikdy nesetkala. „Když přijmete každé ...

Divadlo

Muzikál Romeo a Julie 2014

Romeo a Julie 2014 200 Na muzikál Romeo a Julie 2014 jsem se těšila o to víc, protože jsem pár týdnů před premiérou dělala rozhovor s jedním z autorů, Jiřím Barešem a také s představitelkou chůvy, Veronikou Zelníčkovou. Oba byli ...

Film

I při cestě na dno svítá naděje

cestaVen perexPo téměř dvou desetiletích, která uplynula od natočení Mariana, se Petr Václav opět vrací k romské problematice. Ve filmu Cesta ven se však neobrací k minulosti, která Romy n...