Klasické české hry pro malé děti

Klasické české hry pro malé děti

Tisk

Hry 200Víte, jak se hraje „Krvavý koleno“ nebo „Jednoruká baba“? Zní to drsně, že? Ale starší ročníky si jistě vzpomenou, která bije. No jistě, to jsou přece hry našich malin nezralých…Tenká sešitová kniha Klasické české hry pro kluky a holky nabízí výběr nejznámějších dětských venkovních her našich rodičů a prarodičů:  „Honzo, vstávej“, „Školka se švihadlem“, „Školka s míčem“, „Školka se skákací gumou“, „Čára“, „Škatulata, hejbejte se!“, „Skákání panáka“, „Pan čáp ztratil čepičku“, „Cukr, káva, limonáda“, „Přijela babička z Číny“, „Na jelena“, „Na sochy“, „Jednoruká baba“, „Krvavý koleno“ a „Polívka se vaří“.

Listovaly jsme s kamarádkou tímto sešitem a říkaly jsme si: „Jé, to známe, to jsme jako malé děti hrály…! A vzpomínáš si, jak tamten udělal tamto…?“… Strávily jsme spolu příjemnou hodinku vzpomínáním, vykládáním zážitků a příhod z dětství. Zaplavily nás pocity nostalgie.  A možná to byl záměr autorů této knihy – připomenout polozapomenuté hry, pomoci udržovat tradice, vysvětlit pravidla nováčkům, podpořit hravost a motorickou zdatnost našich dětí. Každá hra je podrobně popsána, dozvíme se, jaký počet hráčů je potřeba, jaká pravidla je nutno dodržet, jaké jsou jednotlivé kroky hry, jaké máme možnosti obměny. Vše je pro větší názornost doprovázeno barevnými fotografiemi Jiřího Vyskočila, které vtahují diváka do děje.


Záměr je to chvályhodný, snad naláká naše děti opět ven na dvorky, hřiště a volná prostranství, kde si třeba opět začnou společně hrát a užívat si společně legrace, aby své kamarády poznaly i jinak než prostřednictvím sociálních sítí. Všechny tyto hry jim umožňují vypustit ven své emoce, zlepšit své pohybové dovednosti, koordinaci, rovnováhu, rychlost, postřeh i kognici. A to je pro změnu sen všech dobrých rodičů a pedagogů, kterým knihu vřele doporučuji.

Hry



Název: Klasické české hry pro kluky a holky
Autor: neuveden
Foto: Jiří Vyskočil
Žánr: populárně naučná literatura pro děti a mládež   
Nakladatelství: FRAGMENT
Rok vydání: 2015
Počet stran: 31

Hodnocení: 100 %


Zdroj foto: FRAGMENT

www.fragment.cz 
               


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Swamp Thing – Prokletí
ImageKomiksovým čtenářům jistě není třeba Alana Moora dlouze představovat. Tento anglický scénarista se podílel na komiksech V jako Vendeta, Strážci, Liga výjimečných či Z pek...

Divadlo

Saturnin místy ani nepotřeboval slova

saturnin 200Předposlední premiérou Městského divadla Zlín se stal Saturnin, notoricky známé humoristické dílo Zdeňka Jirotky.

...

Film

Bláznivá dovolená – velká dávka nostalgie

blazniva-dovolena-perexMám takový pocit, že každý z nás se alespoň na malou chvíli setkal s rodinkou Griswoldových, ať už s tou filmovou nebo jí velmi podobnou v reálném životě. Připomeňme si americkou komedii z osmdesátých let, která vás možná, ...