Baletní škola Ballerine střídá jednu prestižní akci za druhou

Baletní škola Ballerine střídá jednu prestižní akci za druhou

Tisk

baletky 200Ve čtvrtek 6. srpna se baletní škola Ballerine ze Zlína představila na prestižní Akademii Václava Hudečka, kde u příležitosti třetího absolventského koncertu žáků Václava Hudečka odtančila jednu variaci z baletu Sylphides na hudbu Frederica Chopina. Dle historických zdrojů se uvádí, že tento balet byl prvním na světě, který se kdy tančil na veřejnosti. A to v době, kdy neexistovaly baletní špičky a baletky tak musely mít dlouhé sukně, aby jim nebyly vidět kotníky.

Choreografii této variace připravila umělecká šéfka baletní školy Vladimíra Podlezová, která s dětmi během jejich letního táborového soustředění připravila celé vystoupení. Na přípravách se podílely i další příznivkyně baletní školy a to paní Gajdůšková, která ušila krásné sukně a Bára Hvězdová, díky níž hlavy baletek zdobil drobný bílý věneček.

baletky 1

Výběr právě tohoto baletního kusu byl ovlivněn prostředím, důstojností a tradicí Hudečkovy akademie, která již 14. rokem umocňuje krásu luhačovických lázní. Baletní škola Ballerine už absolvovala za své krátké působní jednoho roku od jejího vzniku několik prestižních představení a účastnila se celé řady vystoupení na veřejnosti. Mezi nejznámější z absolvovaných akcí patří Dětský filmový festival ve Zlíně, soutěž Pardubická arabeska, pochod Avon v Luhačovicích, ale nechyběla ani improvizace na muzikálu Secret, který byl v rámci filmového festivalu ve Zlíně představen za účasti Aničky Polívkové.

baletky Polivkova

„Akcí bylo za první baletní rok opravdu hodně a ještě více se jich chystá v roce 2015/16. Příslib je již na další ročník Hudečkovy akademii, dále chceme připravit představení v rozsahu 45 minutového baletu, kde se zapojí většina žaček a v plánu máme i další významnou událost, a to Hudební festival Antonína Dvořáka v Příbrami, kde je škola nominovaná na celé jedno baletní představení,“ dodává Vladimíra Podlezová.

V tomto období ovšem nezahálejí, ale zapojují se i do dalšího dění pro děti a rodiče, jako například akce sportovního zařízení Schwinnmaty ze Zlína již tuto sobotu v areálu koupaliště v Sazovicích. Děvčata zde předvedou něco ze svého repertoáru a veřejnost si bude moci vyzkoušet nějaké baletní prvky, dokonce i v kostýmech, které budou k dispozici. Odvážlivci si mohou vyzkoušet také stoj na opravdových baletních špičkách. Celou sobotu budou probíhat nábory do baletní školy a poté ještě 2. září, kdy jsou vypsány zápisové hodiny přímo v baletní škole v 54. Budově Svit – Geniczech.

baletky 3

Více o škole na www.baletzlin.cz, nebo na facebooku Baletní škola Ballerine

Zdroj foto: Baletní škola Ballerine


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Psychologie písma psaná normálním jazykem

psychologie pisma perexChcete – li lépe a hlouběji porozumět sobě i druhým, měli byste si projít tuto publikaci. Je napsána „normálním“ jazykem, kterému pohodlně porozumí i široká laická veřejnost. Máte možnost se tu seznámit s metodami psychol...

Divadlo

Nekonečno snů Michala Nesvedy

nekonecno snu200Bez mučení přiznávám, že jsem v neděli vstupovala do Vinohradského divadla v Praze poněkud skepticky. První, čeho si ovšem k mému velkému překvapení všímám, je velké množství lidí, které se tu ten den sešlo. Hmatatelné napětí prostupuje ...

Film

Nepřestávejte snít se Severskou filmovou zimou

sfz 200I v únoru letošního roku se fanoušci severské kinematografie dočkají festivalu Severská filmová zima. Na programu jsou filmy, které již bylo možné zhlédnout třeba při Severském filmovém podzimu, zimní festival s sebou nese mnohé novinky. Jako třeba film N...