Mistři své znalosti, um a zkušenosti našich předků získají v kurzech pořádaných Národním památkovým ústavem

Mistři své znalosti, um a zkušenosti našich předků získají v kurzech pořádaných Národním památkovým ústavem

Tisk

remeslo 200Mezeru mezi důkladným restaurováním a běžným řemeslem vyplní absolventi kursů vzdělávacího programu Řemeslná obnova historických staveb, který připravuje Národní památkový ústav. Po úspěšném loňském zkušebním ročníku spustí NPÚ jedinečný projekt v listopadu na pracovišti v Telči.

 

V osmi řemeslných (pro obory zedník, štukatér, kameník, malíř a natěrač, truhlář, tesař, kovář, pokrývač a klempíř) a jednom teoretickém kursu si zájemci osvojí dovednosti a znalosti potřebné pro památkovou obnovu historických staveb, které přesahují běžnou kvalifikovanou práci řemeslníka a představují jakýsi mezičlánek k práci restaurátorů. Absolventi získají certifikát, jímž se budou moci prokazovat v případě, že se budou ucházet o práci na obnově kulturních památek.  Kurzy seznámí řemeslníky se současnými i tradičními postupy obnovy kulturního dědictví. Teoretická část je zasvětí do základů památkové péče, objasní jim, na co se vztahuje, jaký má význam a jakými nástroji lze památky chránit. Důraz však bude kladen především na praktickou výuku, která se bude odehrávat přímo na památkových objektech.

remeslo 1

Teoretický kurz, nazvaný Památková péče a příprava a realizace památkové obnovy je určen vlastníkům a správcům památek, stavbyvedoucím i úředníkům. Seznámí je s  principy památkové péče, její historií a poskytne jim základní orientaci v praktické péči o stavební památky – včetně výuky v terénu.

 Každý kurs bude mít sto hodin, rozdělených mezi teoretickou a praktickou část; teoretická část bude probíhat především v sídle územního odborného pracoviště NPÚ v Telči, praktická převážně na okolních památkách.

remeslo 2

Jde o první kurs tohoto typu v České republice; zájem řemeslníků o loňský program prokázal, že je o tuto oblast zájem. Program, který loni probíhal v Telči, úspěšně absolvovalo osmdesát účastníků, kteří díky němu získali nové kontakty zkušenosti, ale a i výhodnější pozici na trhu práce. Památky tak navíc získaly nové příznivce, schopné využít při obnově tradiční postupy a technologie.


Foto: ilustrační foto NPÚ
www.npu.cz
                        


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Scrutonov sprievodca vínom a životom

scr200Myslíte si, že máte vzťah k vínu? Určite sa mýlite!

...

Divadlo

Listopadová D21

divadlo 21Divadlo D21 má v posledních dnech skutečně napilno. Blíží se premiéra Gulliverových cest, listopadový program je nabitý a stále roste obliba tohoto koutku divadelní kultury známého i jako divadlo Malé Vinoh...

Film

Dětská hra 2 je plná veselého zabíjení

detska hra2 plakat 200Film Dětská hra 2 (1990) je horor ze staré školy. Upřímný malý chlapec si chce hrát a užívat života, když najednou se mu do cesty připlete panenka očarovaná kouzly Voodoo. Něco podobného se může stát každému ...