Žatecké muzeum sází o Vánocích na med

Žatecké muzeum sází o Vánocích na med

Tisk

medove200Doslova „Medové Vánoce“ můžete poslední měsíc roku prožít v žateckém muzeu. Ve čtvrtek 26. listopadu v 17 hodin tady totiž bude slavnostně zahájena výstava o medu a včelaření. Na vernisáži vystoupí dramatický a pěvecký obor místní ZUŠ.

 


 Poutavá expozice s názvem Medové Vánoce aneb Za tajemstvím života včel návštěvníkům představí nejen historii včelařského řemesla (včetně medařských cechů), ale také pomůcky včelařů.  Příchozí  se mimo jiné dozví spoustu zajímavých informací o medu a jeho zpracování  a o včelích produktech. Zajištěn bude i prodej perníčků od Věry Havrlové z Března u Chomutova.

medove vanoce


V rámci tzv. „Medového týdne,“ který bude v muzeu probíhat od 8. do 13. prosince, můžete přímo v instituci ochutnat a zakoupit medovinu, med, kosmetiku a svíčky vyrobené z včelího vosku. Probíhat budou tvořivé dílny a soutěže (nejen) pro děti. Za zmínku určitě stojí také vyvrcholení „Medového týdne“ – soutěž o nejchutnější med. Včelaři, kteří se chtějí do této soutěže zapojit, musí nejpozději 4. prosince do hlavní budovy muzea doručit jednu malou sklenici medu označenou následujícími náležitostmi: jméno a příjmení včelaře, adresa a tel. kontakt, rok stáčení, druh medu, popřípadě lokalita sběru. Nejchutnější vzorek vybere odborná porota, která vítěze odmění cenou, zbylý med ochutnají návštěvníci výstavy.

medove vanoce 4


Medové Vánoce budou v žateckém muzeu trvat až do 10. ledna. Více informací najdete na www.muzemzatec.cz .

Foto: www.muzeumzatec.cz .


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Motelové kroniky. A kolem vás se začne vlnit cesta.
ImageMotely, ty by toho mohly navyprávět, možná vám teď blesklo hlavou. Nedejte se však zmást. Motelové kroniky amerického dramatika, spisovatele, hudebníka, scenáristy, herce a režiséra Sama...

Divadlo

Sunset Boulevard, šperk ostravské muzikálové sezóny se blíží

sunset 200Velkolepý muzikál a především nádhernou hudbu - to slibuje česká premiéra muzikálového titulu Sunset Boulevard. Dramatický příběh s prvky hořké komedie, který začíná smrtí jedné postavy a končí šílenstvím druhé, režíruje na scéně Národního divadla mo...

Film

Annabelle vrací úder

anna200Film Annabelle (2014) je dost zvláštní klasický horor plný detektivního pátrání a překvapivých lekavých scén. Nikdy nekončící boj dobra se zlem začíná tentokrát u nastávajících rodičů John a Mia.

...