Vánoční tradice ve sklepení Betlémské kaple

Vánoční tradice ve sklepení Betlémské kaple

Tisk

vano200V podzemí Betlémské kaple je až do 4. ledna 2016 k vidění tradiční vánoční výstava. Otevřeno bude i přes vánoční svátky. 

 

Atmosféra výstavy v podzemí  Betlémské kaple má své kouzlo a jedinečnou atmosféru.Tradiční vánoční výstava v Betlémské kapli je letos opravdu výjimečná. Kromě přehlídky betlémů a originálních vánočních dekorací nabízí i improvizované řemeslné dílny. V nich pozvaní mistři předvedou návštěvníkům stará, mnohdy zapomenutá řemesla.

vano0

Snahou organizátorů bylo, aby dílny vypadaly jako funkční pracovní prostory a některá řemesla se v nich dala i předvádět. Návštěvníci se tak mohou dozvědět, jak kdysi vypadala bednářská, nebo řezbářská dílna, jak se vyráběly šindele, vázala košťata nebo zhotovovaly kartáče. K vidění je i krejčovská, tkalcovská, krajkářská dílna, sklářská, ševcovská, sedlářská, knihařská nebo provaznická dílna. Těšit se návštěvníci mohou i na expozici výroby košíků.

vano87


Na návštěvníky čekají i nejrůznější historické předměty, které naši předci kdysi běžně používali, ale dnešní generaci už téměř nic neříkají.                                                                    
Také letos mají v Betlémské kapli velký prostor betlémy, jejichž tvorba je u nás velmi pestrá, jak způsobem zhotovení, tak výběrem použitého materiálu. Tím může být dřevo, sklo, kov, papír, textil, dráty, provázky, nebo třeba těsto.

vano99


Atrakcí letošní vánoční výstavy je mlýn poháněný vodou, který skutečně mele zrní. Protože se nachází ve sklepení, jedná se nejspíš o první „podzemní“ mlýn na světě.

ilustrační foto autor, www.vanocnivystava.cz


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

7 dní hříchů naplněno sedmero hříchy

7 dni hrichu josef urbanSudety, první mírový den 9.května 1945…
Probouzející se ráno nedává zatím tušit, že následujících sedm dnů bude naplněno sedmero hříchy, že se stanou věci, které obrátí naruby životy starousedlíků z jesenických horských osad...

Divadlo

Jak se francouzská revoluce proměnila v povyk

1789 200Národní divadlo v Praze si umanulo, že bude uvádět experimentální hry - a vylézají z toho příšernosti. Čekání na Godota se změnilo v pitvořivou roztlemenost, ze slavného experimentálního počinu Ariane Mnouchkinové 1789 aneb Dokonalé štěstí režisér Vl...

Film

Filmové plakáty v průběhu věků
ImagePrvní filmoví diváci se zrodili na sklonku 19. století - a již tehdy je na projekce kraťoučkých, tehdy ještě samozřejmě němých filmečků lákaly sytě barevné plakáty, které slibovaly úžasný zážit...