Další díl Průvodce českou historií má téma Řemesla a výroba

Další díl Průvodce českou historií má téma Řemesla a výroba

Tisk

Remesla 200Další díl Průvodce českou historií má téma Řemesla a výroba Dvojice historiků Alena a Vlastimil Vondruškovi připravili pro nakladatelství Vyšehrad sedmidílnou řadu výpravných encyklopedií Průvodce českou historií. Záměrem projektu je seznamovat širokou čtenářskou obec srozumitelnou formou se životem v českých zemích v minulosti.

V rámci ediční řady Průvodce českou historií postupně vycházejí jednotlivé obrazové encyklopedie, které mapují život v našich zemích od vzniku českého státu do současnosti. Jednotlivé díly, zpracované na základě hmotných, písemných a ikonografických pramenů, přehledně mapují nejdůležitější fakta o vývoji společnosti. Díky čtivě napsaným textům, logickému uspořádání, množství fotografií a výkladovým slovníkům ocení tento ediční počin studenti i pedagogové středních a vysokých škol, pracovníci muzeí, stejně jako návštěvníci památek, ale i všichni zájemci o historii.

remesla text1

Po svazcích Město, Vesnice a Církev vychází nyní čtvrtý díl ediční řady Řemesla a výroba. Tradiční česká řemesla mají na našem území dlouhou a mnohdy i zajímavou historii. Nezaměnitelnou roli v šíření a rozvoji řemesel hrál odpradávna člověk. Právě pracující lidé vytvářeli harmonii mezi potřebami běžného lidského bytí a stálým zdokonalováním výroby. Čtvrtý díl encyklopedie Řemesla a výroba přináší přehledný vývoj domácké řemeslné a manufakturní výroby v českých zemích od pravěku až po nástup průmyslové revoluce na konci feudalismu. Jednotlivé kapitoly, členěné podle surovin a zpracovávaných materiálů, popisují nejen základní řemeslnické technologie, ale i organizaci výroby v cechu i mimo něj. Všímají si postavení mistrů a tovaryšů, rozebírají dobové právní systémy a obecné hospodářské souvislosti řemeslnické výroby. Výklad je doplněn citacemi z dobových pramenů.

Remesla text2

V encyklopedické řadě Průvodce českou historií se připravují další svazky: Šlechta, Každodenní život a Vzdělanost a kultura. Autoři knihy, Alena a Vlastimil Vondruškovi absolvovali historii a etnografii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Alena Vondrušková pracovala v ÚLUV Praha a ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy, Vlastimil Vondruška v Československé akademii věd a pak v Národním muzeu v Praze. Věnovali se studiu hmotné kultury a publikovali řadu odborných statí a také několik populárně naučných knih. 

Název: Řemesla a výroba
Autor: Vlastimil Vondruška, Alena Vondrušková
Žánr: odborná literatura
Vydalo: Vyšehrad
Rok vydání: 2015
Počet stran: 200
Hodnocení: 90%

Zdroj foto: Vyšehrad


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Chuť na hřích s příchutí APOKALYPSY

Cernucka Chut na hrich 200Mám ráda detektivky. Opravdu. Líbí se mi i české krimipříběhy, které někteří čtenáři odmítají. Proto jsem nahlédla do edice Původní česká detektivka nakladatelství Moba a vybrala si dva tituly Veroniky Černuck...

Divadlo

Zdenek Merta a Leona Machálková se potkají u klavíru v MdB

merta 200Zdenek Merta není jen známý a úspěšný skladatel a klavírista, ale také zpěvák, showman, vtipný společník a zábavný vypravěč. Diváci Městského divadla Brno jej velmi dobře znají i jako zdatného moderátora neobvyklé divadelně-hudební talk show Zdenek M...

Film

Šmakova dračí poušt je úrodná na velkolepé akční scény a speciální efekty

elfka perexAkce a zas jen akce, Peter Jackson ždímá Tolkienova Hobita dokonale a posouvá humorně laděnou fantasy pohádku do rozbředlých vod amerických akčních velkofilmů.  Obecně se dá říci, že ve světě filmu platí jednoduché pravidlo. Úspěch rovná se peníze a...