Za papoušky a dalšími opeřenci do pražské Botanické zahrady – už po sedmdesáté

Za papoušky a dalšími opeřenci do pražské Botanické zahrady – už po sedmdesáté

Tisk

ptactvo200Až do 6. září se koná v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK v Praze další ročník tradiční výstavy exotického ptactva, která je pořádána ve spolupráci s Klubem přátel exotického ptactva. U příležitosti 70 ročníku. výstavy exotického ptactva v areálu Botanické zahrady PřF UK se otevírá stálá expozice velkých papoušků v tropickém skleníku zahrady.

 

Nyní jsou mezi chovateli oblíbení například arové, amazoňané. Kdo si je chce pořídit, musí mít tolerantní sousedy. Ptáci jsou totiž dost slyšet.

Ptactvo4

Velice oblíbený a přitom nenáročný je například chov andulek.

Pokud bychom chtěli s chovem exotů začít, stačí zajít pro odborné rady za některým z chovatelů. Záleží na tom, jaké máme doma pro tento druh koníčka podmínky. Pokud si chceme pořídit opeřence do bytu, vhodná je například zebřička; na ochočení je ideální andulka.

Ptactvo1

Chov exotického ptactva je sice zajímavá a užitečná záliba, ale chceme-li se chovu skutečně věnovat, je třeba si uvědomit, že budeme potřebovat hodně času, trpělivosti i odříkání.

Papoušci – co o nich víme

Papoušci obývají tropické a subtropické oblasti Ameriky, Asie i Afriky.

Typickým znakem papoušků je jejich velký a silný zobák, připomínající svým tvarem zobák dravců. Let papoušků je rychlý a přímočarý; řada druhů patří k vytrvalým letcům a dokáží uletět i několik kilometrů. Převážná většina těchto ptáků je zbarvena velmi pestře. Velikost papoušků kolísá od 10 – 15 centimetrů (andulka vlnkovaná, agapornisové) až po 1 metr (arové).

Ptactvo3

Životním prostředím papoušků jsou jak husté tropické pralesy, souvislé lesní celky, křovinaté pásy buše a lesostepi, tak i parky a zahrady. Některým druhům nevadí ani přítomnost člověka a hnízdí i v blízkosti zemědělských farem nebo i v městských parcích.

Potravu papoušků tvoří semena a zelené části nejrůznějších druhů rostlin, květy, pupeny a plody stromů a keřů, ovoce a bobule.

Papoušci mají ze všech ptáků nejvíce vyvinutý mozek. Jsou nesmírně inteligentní a učenliví. Někteří jedinci jsou schopni naučit se nejen některé zvuky, ale pamatují si i celou řadu slov a jsou schopni spojovat je s určitými situacemi. Pro svoji přítulnost, učenlivost, poměrně snadné ochočení při individuálním chovu, pestré zbarvení a celou řadu dalších vlastností jsou papoušci nejčastěji chovanými ptáky na světě.

Ptactvo2

Výstava je otevřena denně od 9 do 18 hodin.

Ptactvo upoutavka

Ctibor Čejpa, ilustrační foto autor


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Ženy v přelomových situacích života

ritual 200Dnes představujeme knihu, která jako další dokazuje, že Švédi umí psát i něco jiného než zběsilé thrillery. Autorka Inger Edelfeldt se zaměřuje ve svých povídkách na ženy. Na ženy v určitém zlomovém okamžiku jejich života – první zklamání, první ...

Divadlo

Nová sezona zlínského divadla bude plná žen, snů, zázraků a kouzel

mestske divadlo zlin200

Pestrý výběr z klasické i soudobé, světové i české dramatické tvorby opět nabídne divákům v příští sezoně Městské divadlo Zlín. Na Velkém sále uvede po Řeku Zorbovi dal...

Film

ZAČÍNÁ FILMOVÁ PŘEHLÍDKA 3KINO

3kino perexPražská kina ATLAS a EVALD přivítají ve dnech 1. - 8. listopadu 2018 pátý ročník filmového festivalu 3KINO, který se snaží českým divákům přinést to nejlepší ze současné kinematografie Visegrádské čtyřky – z Polska, Česka, Slovenska a Maďarska. V...