Nejoblíbenější kniha z dětství: Čertík Fidibus a jeho lotroviny

Nejoblíbenější kniha z dětství: Čertík Fidibus a jeho lotroviny

Tisk

Fidibus perexMáma říkala, že mě nebavily klasické české pohádky. Zřejmě mě vyloženě nudily. Většinu pohádek, které mi říkala, si vymýšlela. Pokud už mě něco bavilo, byly to pohádky eskymácké a nebo Čertík Fidibus. Mám tu knihu doteď.

 

Už si nepamatuji, kolik mi bylo, když mi ji máma četla, ale bavila nás obě. Je prostě dokonale nekonvenční. Čerti, kteří žijí v moři, a ta jejich jména, to musí každé dítě rozveselit. Fidibusův otec se jmenoval Pollo a máma Nugelgugel, no uznejte...

Už začátek je velmi netradiční, mořský čert Pollo a mořská čarodějnice Nugelgugel, proslavení svou zlotřilostí, se spolu pohádali a zlostí pukli. Fidibus se stal sirotkem. A teď teprve přijde nejlepší čertovské jméno celé knihy, vrchní čert Quaklabrak. Myslím, že většina dětí si na tomhle jméně ukroutí jazyk a usmaží mozeček a dobře se jej naučí číst až v dospělosti. V rychlosti a jasnosti je příběh vlastně velmi nadčasový a nese dost důležité poselství. Vrchní čert totiž učí malé čertíky lotroviny, potápět lodě, škodit mořským živočichům a tak dále, což Fidibus nechápe, má rád podmořské tvory i námořníky. Kniha nám prostě ukáže, že máme jít klidně proti proudu, když chceme udělat něco, co považujeme za správné. V tomto případě, aniž by měl Fidibus jakýkoliv příklad, jednal srdcem. A pozor, i zde se naučíme, že nepořádek v mořích nedělá dobře velrybímu žaludku.

Fidibus

Knihu napsal Günter Spang, vyšla v Berlíně a ilustrace nakreslil Werner Klemke. Jsou velmi povedené a nápadité. V roce 1981 vznikl československý krátkometrážní animovaný film, který režíroval Eugen Spálený a dialogy namluvil František Filipovský. Má třináct minut a knize se vyrovnat nemůže, je pouze na motivy pohádky, která mě jako dítě uchvátila, ale animace je hezká.

Takže až někdy uslyšíte o mořských čertech, vězte, že existují, a pokud potkáte nějakého, který má na ocase uzel, zřejmě to bude Fidibus.


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Lehne království popelem?

Království popela, perexKdo ví. Já osobně jsem napnutá jak kšandy, jak to se světem Aelin a jejích přátel dopadne. Víly, čarodějnice, lidé s magií i bez ní jsou v ohrožení. Armáda valgů je za humny a královna v poutech. Nikdo není v bezpečí. Bitva o holý život, ale i bu...

Divadlo

Komédia Sladký domov na odozvu slovenského diváka ešte len čaká

Sladky domov 200V priestoroch Mestského divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave sa 5. mája uskutoční premiéra hry v slovenskom preklade Sladký domov od  maďarského autora Györgya Spiróa.

 

...

Film

Febiofest zakončilo dojemné drama Pořád jsem to já

febio plakat 200V pátek 17. dubna byly slavnostně ukončeny Regionální ozvěny mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest a tím i celý 22. ročník této oslavy filmu. U této příležitosti byl promítán také Oscarem ověnčený film s názvem Pořád jsem j...