762 knih Enid Blyton

762 knih Enid Blyton

Tisk

enid200V březnu v naší redakci vydáváme články o knihách našeho dětství. Popravdě, dětské knihy jsem ráda neměla a čtenářkou jsem byla pouze z donucení. Jednou za  měsíc jsme totiž museli odevzdat čtenářský deníček a napsat o knize, kterou jsme zvládli přelouskat během předchozích čtyř týdnů. Tehdy to byl boj.

 

 

Když mi bylo přibližně devět let, narazila jsem na Správnou pětku  (Famous Five) Enid Blyton a čtení začalo být konečně zajímavé. V Česku vyšlo všech 21 dílů této série. Více jsem se ale zaměřila a dodnes doma mám většinu dílů Tajné sedmy (Secret seven). I všechny tyto příběhy jsou přeložené do češtiny.

Pokud se chcete blíže seznámit s osobou spisovatelky Enid Blyton, můžete zhlédnout film jednoduše nazvaný Enid. Film byl uveden před deseti lety a v hlavní roli uvidíte Helenu Bonham Carter. Přestože je na začátku filmu upozornění, že některé osudy a jména byly pozměněné, nevychází oblíbená autorka dětských knih z příběhu velmi dobře.

Enid trpěla odchodem jejího otce od rodiny po celý svůj život. Nedokázala však tento problém u svých vlastních dětí překonat. Svým dvěma dcerám se věnovala jen zřídka. Většinou připravovala nové knihy a odepisovala svým dětským fanouškům nebo pro ně organizovala zábavná odpoledne.

petka

Abych poodešla od negativity, je tu ještě jedna autorka z mého dětství, oblíbená po celém světě. Mám na mysli Betty MacDonald a její Paní Láryfáry. V originále Mrs. Piggle-Wiggle uměla vyřešit každou záhadnou dětskou nemoc.

Nicméně nelze Enid Blyton upřít to, že podnítila ke čtení velké množství dětí. 762 knih, které se dodnes vydávají znova a znova o tom svědčí. V mém případě určitě Správná pětka a Tajná sedma vyvolala závislost na detektivních příbězích, takže já jsem Enid určitě vděčná.

sedma

Foto: www.databazeknih.cz, http://wikipedia.org


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Příběh květinářky s temnou minulostí se uzavírá! Aneb Rudá jako oheň

ruda jako ohen200V březnu se uzavřel kruh se sérií Vanitas od rakouské autorky Ursuly Poznanski, když nám nakladatelství Kalibr vydalo závěrečný díl trilogie s názvem Rudá jako oheň. Očekávajte návrat do jámy lvové a nebezpečnou hru s osudem – kdo bud...

Divadlo

Jak vypadá Prostřeno po zlínsku?

laska prochazi zaludkem 200Divadlo Malá scéna Zlín se v současnosti zaměřuje na vlastní autorskou tvorbu, a pokud by všechna představení byla taková, jako Láska prochází žaludkem, je velká škoda, že toho nehrají více. Druhá repríza této komed...

Film

Chuckyho nevěsta stírá rozdíl mezi roztomilou naivitou a škodolibostí

chuckyho nevestaVolné pokračování filmu Dětská hra s názvem Chuckyho nevěsta (1998) je snad tím nejlepším a zároveň nejsarkastičtějším, co může moderní horor nabídnout. Šikovně se zde stírá rozdíl mezi roztomilou...