Kalendárium akcí od 15. do 21. dubna 2013: Na své si přijdou čarodějnice i vdavekchtivé ženy

Kalendárium akcí od 15. do 21. dubna 2013: Na své si přijdou čarodějnice i vdavekchtivé ženy

Tisk

kalendarium pruhonice200Slibované jaro se už konečně blíží a sluníčko si nenápadně razí cestu ven mezi mraky. V různých koutech naší republiky už se začínají opět rozbíhat tradiční jarní akce. Jarmarky, slavnosti jídla, pití i řemesel, pro každého něco podle jeho gusta. Zkrátka nastal čas nesedět už doma za pecí. Vyrazte ven, alespoň na náměstí nebo ještě lépe do přírody či na nejbližší hrad či zámek! Přinášíme vám tipy na pár zajímavých akcí, kterými si v následujícím týdnu můžete ukrátit čas. A že je na co se těšit, na to vezměte jed.

Na hradě Sovinec vás 17. a 18. dubna 2013 čeká Útěk z řádu – pikantní příběhy z kláštera. Uslyšíte středověkou hudbu a výcvik dravců. Mimořádně se podíváte i od hradního kostela a na kostelní věž. Uvidíte šermířské umění a prohlédnout si budete moci i expozici Řádu německých rytířů.
Kdy a kde:17. a 18. dubna 2013, hrad Sovinec

Mezinárodní den památek a sídel budete moci oslavit 18. dubna 2013 v Památníku Vojna v Lešeticích u Příbrami. Čeká na vás prohlídka Hornického skanzenu Březové Hory a Památníku Vojna.
Kdy a kde: 18. dubna 2013, Lešetice u Příbrami

V Šumperku si 19. dubna 2013 nenechte ujít Slet čarodějnic. Od 17:00 do 19:30 tu děti rodiče propadnou kouzlům a čárám, budou si moci namíchat lektvary, poradit se v bylinkové poradně i si zasoutěžit. Děti, které dorazí v masce čarodějnice nebo čaroděje získají odměnu. Bude-li dobré počasí, čeká účastníky sletu v 19:30 ještě táborák s možností opékání buřtíků. Zda budou upáleny zvlášť talentované čarodějnice, to ovšem nevíme.
Kdy a kde: 19. dubna 2013, DDM a ZpDVPP Vila Doris Šumperk, 17. listopadu 2

Pro milovníky dobrého vína máme úžasnou zprávu. 20. dubna 2013 se od 10:00 do 19:00 v Mutěnicích koná Den otevřených sklepů. Na návštěvníky čeká putování po 45 místních sklepích a zároveň degustace minimálně osmi druhů vín. V přírodním amfiteátru Pod Búdama bude od 15:00 hrát cimbálová muzika, večer od 19:00 hodiny zahraje v areálu Sklepy hudební skupina Žízen a hlad. Žízní a hladem tady ale rozhodně trpět nebudete, protože dobře se najíst budete moci v celém areálu sklepů a o pití ani nemluvě…
Kdy a kde: 20. dubna 2013 10:00 – 19:00 hodin, Mutěnice

kalendarium mutenice

Otevřené vinné sklepy hlásí také 20. dubna 2013 ve Vrbici na jihomoravském Břeclavsku. Dospělí si na vinném festivalu Z kopca do kopca užijí lahodného moku, děti si budou moci zasoutěžit při různých hrách včetně závodů na koloběžkách. Večer na všechny čeká posezení u cimbálové muziky.
Kdy a kde: 20. dubna 2013, Vrbice na Břeclavsku

Příchod jara budete moci konečně oslavit v jihomoravských Vranovicích 20. dubna 2013. Na festivalu Vranovické jaro uvidíte nejenom šikovné ruce řemeslníků. V soutěži Guláš roku budou mezi sebou bojovat vranovické ulice, hodnotit gulášovou baštu budou samotní návštěvníci. Zekon power show je zábavná silácká show v režii známého valašského siláka, na Štrúdlování budete moci ochutnat pravé domácí štrúdlové pochoutky. Dosyta se najíte i domácích bramborových placek. Proběhnou i pivní soutěže ve sprintu, vzpírání a štafetě. Na trase Brno-Vranovice-Pohořelice se budete moci projet historickým vlakem, který z Vranovic vyráží ráno v 8:40 a zpátky se vrací večer v 18:05.
Kdy a kde: 20. dubna 2013, Vranovice

Na hrad Sovinec se můžete tento týden vrátit ještě jednou, a sice 20. a 21. dubna 2013. Neměli byste si nechat ujít Rekviem za rytíře spojené s drátenickým jarmarkem. Prohlédnout si budete moci aktéry nejrůznějších lidových řemesel a nebudou chybět ani folklórní zvyky spojené s vítáním jara.
Kdy a kde: 20. a 21. dubna 2013, hrad Sovinec

kalendarium sovinec1

Chcete se letos vdávat nebo ženit a marně hledáte inspiraci, aby ten váš den D byl co nejkrásnější? Potom byste neměli chybět na Svatebním festivalu v zámku v Průhonicích u Prahy ve dnech 20. a 21. dubna 2013. Čeká na vás tady všechno, co se svatebních záležitostí týká: módní přehlídka šatů, střevíčků i spodního prádla pro dámy, obleků pro pány, ve svatebním uvidíte vyšňořené i pejsky. Nebudou chybět ani konzultace a poradenství ohledně svatby, zkrátka všechno pěkně na jednom místě. Zasoutěžit si budete moci i o svatbu na zámku.
Kdy a kde: 20. a 21. dubna 2013, zámek Průhonice nedaleko Prahy

kalendarium pruhonice

Ve středočeském Libušíně nedaleko Prahy proběhne 20. dubna 2013 tradiční Bitva v Libušíně. Areál u koupaliště se pro diváky otevře už ve 12 hodin. A co spatří na bitevním poli? První část mezinárodního sportovního klání inspirovaného středověkými rytířskými turnaji. O hodinu později se seznámí s válečným uměním našich předků, kteří návštěvníkům předvedou ukázky výzbroje a taktiku středověkých bojových jednotek. Pokračovat potom bude druhá část rytířského klání. Od 15:00 proběhne dětská bitva, kdy se děti budou moci bojechtivě prohnat v kulisách, v nichž se o hodinu později odehraje skutečná dospělácká bitva. Závěr bude patřit šermířskému vystoupení. Kromě toho ale ještě uslyšíte středověkou živou hudbu, uvidíte cvičení dravců k lovu včetně komentáře sokolníka a zdatní řemeslníci vám ukážou, co dokážou jejich šikovné ruce. Budete moci také ochutnat speciality středověké kuchyně.
Kdy a kde: 20. dubna 2013, Libušín u Kladna

Děti se budou moci 20. dubna 2013 vyřádit na Čarodějnickém dni v sedle ve Voticích nedaleko středočeského Benešova. Vítány jsou masky čarodějnic, malí koňáci by neměli zapomenout na helmu, holínky a raději se teple obléknout.
Kdy a kde: 20. dubna 2013, Votice u Benešova

Na své si přijdou milovníci kvalitních hrnců, hrnečků a keramiky vůbec 20. a 21. dubna 2013 ve středočeské Nelahozevsi, kde se konají Hrnčířské slavnosti. Ačkoli tu bude hlavně obrovské množství hliněného zboží, zkrátka nepřijdou ani milovníci ostatních lidových řemesel a také příznivci dobrého jídla a pití, kterého tu bude požehnaně. Podíváte se zde i na ukázky sokolnictví s dravci, dobové divadelní hry a na prohlídku nelahozeveského zámku se budete moci vydat s průvodcem v dobovém kostýmu.
Kdy a kde: 20. a 21. dubna 2013, zámek Nelahozeves

Ve východních Čechách ve stejném termínu, tedy 20. a 21. dubna 2013, pořádá Zámecké trhy i Nové Město nad Metují. Prohlédnout a zakoupit si budete moci výrobky nejrůznějších uměleckých řemesel, chybět ale nebude ani loutkové divadlo, kejklíř a sokolníci.
Kdy a kde: 20. a 21. dubna 2013, zámek Nové Město nad Metují

Zdroj foto: internet


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Ledový strach – tajemství, které vás může stát život

ledovyV malém grónském městě se stala několikanásobná vražda mladých lidí. Na večírku se z ničeho nic začali hádat a během chvíle na sebe namířili zbraně. Jediný přeživší tvrdí, že během večírku si vzali nějaké bílé prášky, a poté se začali chovat agresivně. Jak tahle severská detektivka asi do...

Divadlo

Trójanky: původní českou hru o ženách zasažených válkou nastudovaly u Švandů ukrajinské divadelnice

trojanky 200Inscenaci Trójanky inspirovanou antickými motivy i skutečnými osudy současných žen uvede 27. května v premiéře Studio pražského Švandova divadla. Novou českou hru Davida Košťáka vyprávějící o třech hrdinkách z města Trója, které kvůli válce ztrati...

Film

Ace Ventura: chlap s gumovým ksichtem

altAce Ventura (1994) je detektiv, který chrání a vyšetřuje zločiny na zvířatech. Jde o dost odlehčené téma, a tak hlavní roli ztvárňuje Jim Carrey, který se v každé scéně ksichtí snad nejlépe ze všech jeho fil...