Historie a tradice výroby skla a bižuterie na Jablonecku

Historie a tradice výroby skla a bižuterie na Jablonecku

Tisk

200traPočátky výroby skla v českých zemích spadají do 14. století. Sklárny pak vznikaly na našem území postupně od 15. století. Do konce 19.století se sklo vyrábělo výhradně ručně, pak i do tohoto oboru proniká strojvá výroba.

 

 

 

 

Tradičním regionem, spojeným s výrobou skla a bižuterie, bylo Jablonecko. Koncem 19. a počátkem 20. století se zde vyrábělo asi 65% celkové světové produkce bižuterie a obor zaměstnával v první polovině 20. století přes 30 tisíc pracovníků.

tra

Muzeum mapuje dějiny skla a bižuterie v regionu 

První podněty k založení ojedinělého Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou se datují do poslední třetiny 19. století a jsou nerozlučně spojené s činností zdejšího Průmyslového vzdělávacího a podpůrného spolku; ten si vzal mimo jiné za cíl podporovat tradice zdejší sklářské výroby. Roku 1904 byla otevřena první stálá výstava. V roce 1911 muzeum získalo i vlastní budovu. 

V roce 1949 se sbírky přestěhovaly do nových prostor, kde sídlí dodnes. V letech 1953-1961 bylo muzeum přičleněno k Národnímu technickému muzeu v Praze. V roce 1961 přešlo pod Okresní národní výbor v Jablonci nad Nisou a specializovalo se na dějiny skla a bižuterie.

V roce 2001 začala příprava celkové rekonstrukce muzea. Rekonstrukce byla ukončena v srpnu 2004 a následně bylo Muzeum skla a bižuterie otevřeno pro veřejnost.
Od roku 2003 je zřizovatelem Muzea skla a bižuterie Ministerstvo kultury České republiky.

Dnes muzeum shromažďuje ojedinělou sbírku dokladů, vztahujících se k historii i současnosti českého sklářství, šperkařství, výroby bižuterie, mincovnictví, s důrazem na regionální sklářské a bižuterní tradice. Jde o druhé největší sbírky skla a bižuterie v Česku, hned za Umělecko průmyslovým muzeem v Praze. 

tra2

Pod značkou Made in Jablonec

V Jablonci nad Nisou najdeme největší prodejnu bižuterie ve střední Evropě. Výstavní a prodejní prostory Palace Plus představují na ploše 700 metrů čtverečních reprezentativní průřez tradiční bižuterní tvorbou regionu; sklo, vánoční ozdoby a šperky. Jablonecká prodejna bižuterie funguje od roku 2011. U jejího zrodu stál Svaz výrobců skla a bižuterie, jehož cílem bylo propagovat tradiční českou výrobu bižuterie, která je pro Jablonecko typická. 

Prodejna měla původně sloužit jako vzorkovna; postupně se z ní však stala vyhledávaná turistická atrakce.

V současné době Palace Plus nabízí bižuterii pod značkou Made in Jablonec od tří desítek jabloneckých firem. Součástí projektu je i kreativní dílna, kde si mohou návštěvníci na místě pod dohledem zkušených odborníků sami vytvořit vlastní šperky. 

tra1

Za tradicemi sklářství do Harrachova

Harrachovské muzeum skla, které je součástí zdejšího areálu sklárny, obsahuje ucelenou sbírku exponátů, které mapují více jak třísetletou historii zdejší sklářské výroby. 
Sbírka čítá více jak 5000 exponátů a svým rozsahem představuje největší sbírku českého skla pocházejícího z jedné sklárny v České republice. Exponáty které jsou dnes v muzeu k vidění, sloužily před druhou světovou válkou jako firemní vzorkovna tehdejších majitelů, hrabat Harrachů. Roku 1993 koupil sklárnu její současný majitel, František Novosad. Ten nechal zdejší skleněný poklad pečlivě zaevidovat a přenést do budovy Panského domu, v němž vybudoval muzeum.

Ilustrační foto: autor článku

Zdroj informací: www.msb-jablonec.cz


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Italská detektivka podruhé - Maurizio de Giovanni: Prokletí

prokleti 200Nakladatelství Epocha vypustilo v listopadu do oběhu druhý detektivní příběh Maurizia de Giovanniho s komisařem Ricciardim v hlavní roli. Tentokrát přišlo jako komisaře Ricciardiho s názvem Prokletí. Holdujete-li poctivým detektivkám ze staré šk...

Divadlo

Výhra v loterii změní život každému

altDalší představení v rámci festivalu Střetnutí Stretnutie se Szidi Tobias v čele se konalo ve čtvrtek 24. května. Šlo o komedii Györga Spiroa Prach v provedení slovenského Študia L + S Bratislava.<...

Film

Podivínský Tim Burton se vrací do kin s Temnými stíny

altTim Burton patří k nejosobitějším režisérům celého Hollywoodu. Jeho filmy vždy oplývají zvláštním kouzlem a jsou fanoušky velmi očekávány. Podobně tomu je i u jeho nejnovějšího počinu, fantasy komedie Temné stíny.