Jablonecké Muzeum skla a bižuterie zmodernizuje stálé expozice

Jablonecké Muzeum skla a bižuterie zmodernizuje stálé expozice

Tisk

muzeumskla perexStálé expozice jabloneckého Muzea skla a bižuterie procházejí proměnou. V průběhu následujících tří měsíců přibyde nová stálá expozice historického šperku, významně se rozšíří také množství vystavených unikátních skleněných knoflíků, flakónů, luxusních nápojových souborů nebo prezentace současných výrobců. 

 

 

Díky mimořádné finanční dotaci zřizovatele, kterým je Ministerstvo kultury, zahájilo muzeum již v minulém roce tříetapový projekt modernizace stálých expozic. Nejprve odborná firma instalovala v muzejních budovách monitorovací systém klimatu, který umožní včas reagovat na případné výkyvy teplot a vlhkosti, které vzácným sbírkám škodí. Na podzim došlo k výměně osvětlení ve stálých expozicích, kam byla nainstalována svítidla s LED technologií, která při nižší spotřebě energie vykazují vyšší svítivost. Původní halogenová svítidla navíc vyřazovala nežádoucí teplo, které nejenže škodí sbírkám, ale dokonce ohrožovalo bezpečnost muzea. 

Poslední, a pro návštěvníky nejviditelnější etapou modernizace bude vlastní obměna expozic. Nejvíce se dotkne expozice bižuterie, která bude doplněna o samostatný celek historických šperků a spínadel, dosud umístěných v Galerii Belveder. Jedná se o jednu z nejcennějších částí sbírek. Díky dotacím z ministerstva kultury a Libereckého kraje se muzeu podařilo zrestaurovat desítky předmětů z tohoto mimořádného souboru pocházejícího z Waldesova muzea. 

Bižuterní muzejní expozice bude doplněna o řadu nových prvků; dojde k rozšíření prezentace skleněných knoflíků, kterých muzeum vlastní více než 5 milionů unikátních vzorů, apod. Současní výrobci bižuterie najdou místo pro svou prezentaci nově po stranách hlavního schodiště. Muzeum již řadu let spolupracuje s řadou místních firem, které se prezentují výběrem ze svých aktuálních kolekcí. 

muzeumskla 1

V menší míře se připravované změny dotknou také expozice skla, kde se nově objeví desítky historických flakónů a toaletních souprav, či luxusní stolní soubory firmy Lobmeyr, včetně setu navrženého v roce 1913 pro rakouského arcivévodu Františka Ferdinanda d´Este. Rozšířena bude též prezentace designového a ateliérového skla z období po roce 1990.

muzeumskla

Veškeré práce budou probíhat za běžného provozu, od února zhruba do konce května. 

Ctibor Čejpa, podle podkladů Muzea skla a bižuterie v Jablonci na Nisou, ilustrační foto Muzeum skla a bižuterie


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Bella a Sebastián - soudržnost, láska a velká odvaha

Bella perexSilnější kniha většího formátu s líbivou obálkou, na níž je fotografie chlapce s velkým bílým psem, je rozdělena do pěti částí. Každá část skrývá několik kapitol napsaných tak poutavě, že i můj dvanáctiletý syn, kterého do čtení jinak doslova k...

Divadlo

Dokonalá svatba dostála svému názvu

svat 200Dokonalá svatba je situační komedie od britského autora Robina Hawdona, která se od roku 1994 hraje po celém světě. Je velmi aktuální a dokáže rozesmát nejeden sál. I ten ve Zlíně se velmi dobře bavil, za což bylo kromě herců zodpovědné i režisérské duo...

Film

Jak se žilo v období po největších politických represích

Cesko 200Obsáhlý sborník Československo v letech 1954-1962 má jednu mimořádnou přednost: v poměrně krátkých, stručných a přehledných statích mapuje mnohá témata, která se daného období týkají. Kniha, zaměřená převážně na české prostředí, je rozčleněna do něko...