Masopust oslaví i ve Štramberku. Slivovice poteče proudem

Masopust oslaví i ve Štramberku. Slivovice poteče proudem

Tisk

masopust perexSV sobotu, 22. února, ožije masopustním veselím i jinak poklidné městečko Štramberk, nedaleko Kopřivnice. Těšit se můžete na jitrnice, jelítka nebo třeba domácí tlačenku. V případě zájmu vám u jednotlivých stánků rádi vysvětlí, jak se ta která dobrota připravuje. 

 

Samozřejmostí je také průvod masek s koňským povozem v čele. Každý účastník průvodu dostane jako odměnu lok pravé moravské slivovičky a masopustní koblížek. Ti méně odvážní, kteří masopustní rej sledují raději jen z pozice diváka, ale o nic nepřijdou. Ve štramberském pivovaru na ně totiž bude čekat speciální masopustní menu. A od 14 hodin tady k tanci i poslechu zahraje cimbálovka Pramínky.

masopustS3

Pokud vás během bohatého doprovodného programu neopustí síly, určitě se vydejte také na zdejší stejnojmenný hrad, jehož vznik je dodnes nejasný a opředený tajemstvím.  Jedna z legend například praví, že hrad měl původně stát na protějším vrcholu Kotouči. Protože ale stavbu v noci ničili zlí trpaslíci, rozhodli se lidé hrad vystavět na jiném místě. Na Štramberku se jim nakonec podařilo vybudovat nejen hrad, ale také městečko, ve kterém se usadili. Pro jistotu ho ohradili silnou zdí.  Trpaslíkům se naštěstí nikdy nepodařilo zeď překonat. Součástí hradu je gotická věž Trúba, jeden ze symbolů Štramberka.

masopustS2

Více informací najdete na www.stramberk.info.

Zdroj foto: www.kalendarakci.atlasceska.cz


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

V Pavoučí síti Františka Niedla

pavouci sit200S životem i výčtem tvorby českobudějovického rodáka Františka Niedla jsme vás na webu Kultura 21 seznámili v listopadu 2012 v příspěvku kolegyně Veroniky Jurčové. 

...

Divadlo

Tři mušketýři ve Zlíně: klasika v komediálním hávu

MDZ Tri-musketyri200Poslední premiérou v rámci sezóny 2023/2024 Městského divadla Zlín bude světová klasika z pera Alexandera Dumase Tři mušketýři v nové komediální adaptaci současného amerického dramatika Kena Ludwiga, jehož titul Baskerville: Záhada...

Film

Hvězdná pěchota

Pechota 200Sci-fi akční thriller Hvězdná pěchota (1997) je film o nepříliš vzdálené budoucnosti. Na planetě Zemi panuje jakýsi Federální režim a má problém s mimozemskými brouky. Co vypadá jako tradiční americká slátanina, je ve skutečnosti ...