NPÚ:Jihočeské památky lámou návštěvnické rekordy

NPÚ:Jihočeské památky lámou návštěvnické rekordy

Tisk

Pamatky 200Jihočeské památkové objekty spravované Národním památkovým ústavem, územní památkovou správou v Českých Budějovicích navštívilo od ledna do července 2014 582 880 návštěvníků.


Jedenáct památek ze třinácti, které spravuje Národní památkový ústav, územní památková správa v Českých Budějovicích, hlásí oproti loňsku zvýšenou návštěvnost. Nejvíce lidí každoročně zavítá na státní hrad a zámek Český Krumlov, který koncem července dosáhl bezmála dvousettisícové hranice a státní zámek Hluboká, kam se podívalo 141 784 lidí. Do první pětice nejnavštěvovanějších jihočeských památek již stabilně patří zámek Červená Lhota, hrad Rožmberk  a také státní hrad a zámek Jindřichův Hradec. Největší růst počtu návštěvníků oproti loňsku zaznamenal státní zámek Kratochvíle; zatímco loni o něj projevilo zájem 14 268 turistů, letos jich bylo již více než 21 000 .

Pamatky1


Památkové objekty lákají k návštěvě nejen klasických prohlídkových tras, ale každoročně chystají desítky dalších kulturních akcí. V nabídce nechybějí oblíbené noční či kostýmované prohlídky, hudební i divadelní festivaly, výstavy, koncerty, šermířská vystoupení nebo taneční večery.


Také v srpnu se mohou návštěvníci těšit na zajímavé kulturní akce. Jejich vyvrcholením bude Hradozámecká noc, která letos připadne na sobotu 30. srpna a během níž se otevře více než 70 státních i nestátních památek po celé republice. V jižních Čechách se do akce zapojí osm památkových objektů.


Také památkové objekty na Vysočině spravované Národním památkovým ústavem, územní památkovou správou v Českých Budějovicích navštívilo až dosud téměř 110 tisíc lidí, což je více než v loňském roce.

Pamatky2


Zvýšený zájem turistů o památky UNESCO dokládá návštěvnost poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Na tento klenot barokní gotiky z dílny architekta Jana Blažeje Santiniho Aichela zavítalo do konce července 2014 více než 17 tisíc návštěvníků, což je o 34 procent více než loni.


Také na hrad Lipnice dorazilo oproti loňsku více lidí, a to o zhruba 20 procent.

Pamatky3


Nejnavštěvovanější památkou v kraji zůstává zámek Telč. Po Zelené hoře se na třetí příčce pomyslného žebříčku návštěvnosti umístil zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou, kde je návštěvnost srovnatelná s loňským rokem. Také zámek v Náměšti nad Oslavou navštívilo doposud téměř osm tisíc turistů, tedy přibližně tolik jako loni.

www.npu-cb.eu

foto:autor


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Ten velký svět v podání Živých mrtvých

zm200Kdo by v dnešní době u nás neznal svět Živých mrtvých? Televizní seriál, herní nálože, ale hlavně komiksy pod touto značkou jsou stále na vzestupu a nic nenasvědčuje tomu, že by se to někdy mělo změnit. O tom svědčí i fakt, že komiksové nakladatelství Crew ná...

Divadlo

Dorian Gray, manipulátor v třpytivém oblaku

dorian 200Už je to více než sto dvacet let, co si svět může přečíst příběh o obrazu Doriana Graye. Mladíka, který si užívá života a díky záhadnému portrétu nestárne. Všechno špatné v jeho životě se odráží v obrazu a on zůstává krásný a neposkvrněný. Švandovo ...

Film

Švédské drama zobrazuje téma nelegálních přistěhovalců po svém

deportace 200Filmový severský čtvrtek v Komorním kině Evald v Praze tentokrát zabrousil na téma ilegálních přistěhovalců ve Švédsku, kteří jsou ve filmu internovaní v odlehlém podivném stavení daleko od civilizace. Ponurou atmosféru dotváří hned v úvodn...