Na Královské stříbření do Kutné Hory již tento víkend

Na Královské stříbření do Kutné Hory již tento víkend

Tisk

Stribreni 200Každoroční gotická historická slavnost, symbolicky otevírající turistickou sezónu města Kutná Hora, zapsaného do seznamu světových kulturních památek UNESCO.

 

     Scénář slavnosti navrací Kutnou Horu, české královské horní město na začátek 15. století. Celé město i královské sídlo v mincovně ve Vlašském dvoře ožívá příběhem příjezdu a přítomnosti krále Václava IV. s jeho dvorem. Bohatí "Horníci" chystají uvítání krále, otevírá se jarmark, na loukách pod Vlašským dvorem se rozhoří svatojánské ohně lidové veselice, uspořádané na počest panovníka. 

Stribreni 1

Chrámem sv.  Barbory se rozezní fanfáry, aby uvítaly krále s královnou Žofií Bavorskou, jejich dvořanstvo i kutnohorský patriciát. Do města se sjíždí rytířstvo, aby se zúčastnilo turnajových klání vyhlášených králem Václavem IV. Gotická hudba vyzývá k lidovému tanci v kutnohorských uličkách i krčmách. Desítky praporců a stovky historických kostýmů naplní kutnohorské uličky. Každým rokem se rozrůstá počet návštěvníků i obyvatel Kutné Hory, kteří chtějí být nejen diváky, nýbrž i aktivními účastníky atmosféry času Lucemburků na českém trůně. Královské stříbření není pouhou zábavnou podívanou pořádanou profesionálními účinkujícími, ale je i příležitostí obléknout vlastní dobový kostým a vstoupit do skutečných historických osudů města.

Stribreni 2

V průběhu obou dnů proběhnou četné doprovodné programy:


ukázky středověkých řemesel
ukázky a výklad o sokolnictví
lazebna pro širokou veřejnost u sv. Barbory
vojenské ležení u sv. Barbory - Rytíři Koruny České  (změna programu vyhrazena) 

Stribreni 3

V letošním roce oslav 20. výročí zápisu Kutné Hory na listinu světového kulturního dědictví UNESCO čekají na návštěvníky a příznivce tradiční gotické slavnosti „Královské stříbření Kutné Hory“ některé změny. Slavnost, připomínající historii a tradice královského horního města Kutná Hora, se vrátí až do roku 1395, tedy přesně 600 let před zápis Kutné Hory na seznam památek UNESCO.

 
Foto: autor
www.stribreni.cz


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Hledání přítomného okamžiku – ovlivňuje čtenář příběh?

Okamzik 200Žít a nevzdávat se. To je zřejmě hlavním poselstvím nové knihy japonsko-kanadské spisovatelky Ruth Ozeki. Ve svém románu se zabývá velkým množstvím témat – přítomností, šikanou, druhou světovou válkou a především svě...

Divadlo

Když se dětská říkanka změní v rukách šílence ve smrtící zbraň

200divLuxusní sídlo ležící na neobydleném ostrově skýtá mnoho příležitostí, jak příjemně strávit víkend ve společnosti osmi navzájem si cizích hostů, o jejichž potřeby se má starat manželský pár. Svou polohou a opuštěností se však může stát i příhodným místem pr...

Film

Lurdy: místo, kde se ještě věří na zázraky
ImageS více než dvouletým odstupem od svého prvního uvedení přichází v těchto dnech do našich kin snímek Lurdy rakouské režisérky Jessiky Hausner. Film byl promítán mimo jiné v rámci festivalů v Karlových Varech, Rotte...