BERTINO ÚDOLÍ

BERTINO ÚDOLÍ

Tisk

bertino udoli 200Město Ústí nad Labem má v těsné blízkosti svého centra dvě rarity. Tou první je doposud fungující kamenolom, tou druhou, daleko příjemnější, je lesopark. Vznikl v místech, kde se ve středověku těžilo stříbro, a bývalo to bohaté naleziště. Město totiž čas od času, podle svých finančních možností, dávalo do zástavy svou poddanskou obec Stříbrníky, aby jí zase vykoupilo zpět.

 

Nejstarší záznamy o těžbě stříbra jsou od roku 1438, na území existovala i tzv. dědičná štola sloužící k odvodňování šachet a jam. V posledním doposud nalezeném dokladu z roku 1491 město propůjčuje stříbrný důl Bartoloměji Čapkovi. Pozůstatky po štolách jsou patrné i dnes, zejména při slabém poprašku sněhu v místech zaniklých štol země „dýchá“. Z těch dob vznikl úzký a hluboký terénní zářez na mariánském vrchu s několika roklemi a převažujícími třetihorními horninami. Terén je rozdělen Stříbrnickým potokem.

bertino udoli 1


V 80. letech 19. století si toto místo oblíbila paní Bertha a protože její manžel byl významný a bohatý ředitel Spolku pro chemickou a hutní výrobu, byla její myšlenka k vybudování přírodního parku podpořena i náležitě vysokým peněžním darem. Na její počest bylo údolí nazváno jejím jménem v roce 1899. Vznikly cesty protínající celé území s lavičkami, místy se záhony okrasných květin, ale také umělý vodopád a altán. Údolí se brzy stalo vyhledávaným místem pro procházky a koncerty. Správcem celého areálu se stal Horský spolek, který jej udržoval až do konce II. světové války.    

bertino udoli 2


V poválečné době celé údolí postupně chátralo. V polovině 50. let se údržby ujali tzv. Podskaláci, jejichž domy bývaly pod Mariánskou skálou. V roce 1959 se areál slavnostně otevřel pod názvem Skalní údolí a pořádaly se tam různé akce. Menších úprav se údolí dočkalo v 70. letech, ale většinou se stávalo smetištěm. V roce 2003 byl lesopark úplně upraven a obnoven i s původním názvem Bertino údolí a stal se opět přírodním klenotem. Stromy v celém údolí jsou různého stáří od majestátních různých druhů dubů, buků, jasanů přes břízy, akáty až po křoviny. Na úbočích se vyskytují různé bylinky od bršlic kozích noh, považovaných za plevel, přes kuklíka až po vlaštovičník. Zastoupeny jsou i živočišné druhy, brouky a motýly počínaje, přes obojživelníky až po savce.

bertino udoli 3


Je velmi smutné, když člověk si přírody i práce jiných neváží a dále toto údolí považuje za své smetiště. Jinak by tam v dubnu letošního roku nemohli dobrovolníci vysbírat 1,5 tuny odpadu, pneumatiky, plasty, plechovky, sklo až po lepenku a rozřezané kabely. Pro obyvatele to není dobrá vizitka.


Do Bertina údolí se dostanete u první esovité zatáčky za garážemi v Důlcích a podél Stříbrnického potoka nahoru do Stříbrníků a přes sídliště v Doběticích  lesem  až na Erbenovu vyhlídku.


Pramen :  Bertino údolí
Foto : Ústecký deník, Venušanka


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Návrat kapitána Johna Emmeta: velmi dobrý historický krimiromán

200 knihaHistorické romány čtu ráda. Je příjemné poznat dobu dávno minulou v příbězích postav. Udělám si tak obrázek o té které době, ujasním si stav společnosti a občas pak zapátrám v encyklopediích, abych si upřesnila své vědomosti z historie. A když j...

Divadlo

Divadlo MA v srpnu uvede premiéru a další inscenace na Letním divadle v Grébovce

Grotta200Premiéru komedie přímo stvořené pro letní scénu, ale i další inscenace uvede o srpnových večerech pražské Divadlo MA na Letním divadle v Grébovce. Od 1. do 26. srpna již potřetí nalezne své sezónní působiště ve venkovním prostoru Grotty a díky tomuto...

Film

Slavná císařovna tak, jak ji neznáte

Korzet perexPíše se rok 1877. Císařovna Sissi (Vicky Krieps) je nejen módní ikonou, ale i ztělesněním ideálu krásy. Její 40. narozeniny se rychle blíží, ona však k oslavám nevidí důvod.

 

...