Navštivte v Telči s dětmi renesančního kavalíra

Navštivte v Telči s dětmi renesančního kavalíra

Tisk

kavalir perexAž do neděle 30. srpna máte spolu dětmi jedinečnou příležitost přenést se do 16. století a navštívit státní zámek Telč v rámci unikátních prohlídek určených přímo nejmenším návštěvníkům. Kostýmované prohlídky, nazvané Z Itálie do Telče – po stopách kavalíra, probíhají během prázdnin čtyřikrát denně v úterý, pátek, sobotu a v neděli.

 


Hned po vstupu na nádvoří se stanete členy družiny hraběte Gonzaga z italské Mantovy, který přijel na telčský zámek za panem Zachariášem z Hradce (1526-1589). Můžete se stát pokladníkem, krejčím, zahradníkem nebo přímo panem hrabětem. Hosty po zámku provádí pan Zachariáš osobně za doprovodu své krásné manželky Kateřiny z Valdštejna, která si do svého fraucimoru vybere nové dvorní dámy.

kavalir

Hostitel návštěvníkům vypráví o historii zámku, o své rodině a erbovním znamení pánů z Hradce. Děti během prohlídky plní různé úkoly a za bystrost a snahu dostávají odměnu. V chodbě s loveckými trofejemi mají například uhodnout, kterému zvířeti patří vystavená kůže nebo čím z ulovených trofejí by si pan Zachariáš mohl ozdobit klobouk. V rytířském sále se hosté stanou svědky hodiny šermu Zachariášova syna Menharta a mistr šermíř je naučí, jak správně držet kord či jak zaujmout šermířský postoj. Nechybí ani zkouška postřehu.

kavalir1

Mezi panem Zachariášem a jeho chotí Kateřinou probíhá manželské škorpení ohledně zanedbávání ze strany manžela nebo darování šperkovnice bez šperků. Během prohlídky dojde i ke krádeži a souboji s drzými zloději. V tanečním sále se návštěvníkům za doprovodu dobové hudby dostane výuky tance, aby se stali dokonalými kavalíry a byli připraveni na večerní hostinu. Pan Zachariáš také dětem povypráví o bílé paní Perchtě, která se na zámku zjevuje.

kavalir3

Na závěr pan Zachariáš prozradí, co ho a jeho rodinu v dalších letech čeká, a poprosí návštěvníky o vzpomínku. Prohlídka je interaktivní a velmi záleží na tom, jak se hosté vžijí do svých nových rolí a jak zareagují otázky pana Zachariáše. Pokud odhodíte zábrany a naplno se vtělíte do renesančního dvořana, čeká vás nezapomenutelný zážitek. Zapomeňte na nudné prohlídky se suchopárným výkladem, v Telči se na vaši návštěvu těší vtipný a šarmantní pan Zachariáš z Hradce.

kavalir2

Během Hradozámecké noci v sobotu 29. srpna proběhnou dětské prohlídky navíc i v 17 a 18 hodin.

Z Itálie do Telče – po stopách kavalíra (kostýmované prohlídky pro děti)
Místo: Státní zámek Telč
Datum: červenec- srpen 2015, úterý, pátek, sobota, neděle (11, 14 hod, 15 hod, 16 hod)
Zdroj foto:  www.zamek-telc.eu
www.facebook.com/zitaliedotelce

 


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Inspektor Zastávka vyšetřuje

zlocin200Vloni uplynulo 90 let od úmrtí jednoho z našich nejlepších malířů, Jakuba Schikanedera. V rámci připomínkových akcí, kdy byla například otevřena velká retrospektivní výstava ve Valdštejnské jízdárně, se nakladatelství Albatros připojilo se svou „troš...

Divadlo

Večeru tříkrálovému něco chybělo

vecer trikralovy 200Do jedné z nejslavnějších komedií od klasika všech klasiků Williama Shakespeara - Večera tříkrálového se pustilo Městské divadlo Zlín.  Jedná se o první velký titul tohoto roku a na svědomí jej má režisér Jakub Nvota oblíbený dí...

Film

Čtvrtstoletí televizní stálicí

prima perexV neděli 20. června 1993 zahájila své vysílání první česká komerční televize TV Premiéra, která si drží silnou diváckou základnu i slušnou sledovanost již 25 let. Že vám název stanice nic neříká? To proto, že se v roce 1997 přejmenovala na TV Pri...