Národní památkový ústav: Na památky i v zimě

Národní památkový ústav: Na památky i v zimě

Tisk

npu200Také v zimním období se mohou zájemci vydat na řadu našich památek, které spravuje Národní památkový ústav (NPÚ), a zažít zajímavé akce či prohlídky. V zámeckém parku na Sychrově připravují na sobotu 23. ledna již šestý zámecký masopust. Na návštěvníky čekají tradiční řemeslníci – sklář, keramik, výrobce dřevěných hraček a další. Připravena bude i klasická zabijačka. Nebude chybět ani masopustní průvod. Náladu celé akce podtrhne národopisný soubor Krkonošský horal z Vrchlabí a folklorní soubor Horačky. K příjemnému posezení zve během masopustu rovněž zámecká oranžérie.

 

Také ve skanzenu na Veselém Kopci se bude 30. ledna konat masopust. Nebude chybět tradiční obchůzka masopustního průvodu v podání vesnické skupiny ze Studnic. Na zámku v Rájci nad Svitavou budou v únoru a březnu otevřeny zámecké skleníky. Návštěvníci se mohou těšit se můžete na výstavu kamélií ve vyzdobených zámeckých interiérech. Podobně tomu bude v těchto měsících také v Květné zahradě v Kroměříži. Velikonoční veselici s kuřetem chystají na zámku v Mníšku pod Brdy na 26. března. Akce má charitativní charakter a návštěvníci se mohou těšit na šermíře, pohádky, živou hudbu, jarmark, výtvarné dílny a pašijové hry.

npu8

 

Během zimních měsíců má své brány pro návštěvníky otevřena řada dalších památek. Je však nutné si na internetových stránkách jednotlivých objektů ověřit otevírací dobu. K památkám otevřeným i v zimním období patří například Soubor lidových staveb Vysočina brněnská vila Stiassni, hradní muzeum v Českém Krumlově, zámek Hluboká nad Vltavou, hrad Karlštejn, denně je otevřena Květná zahrada v Kroměříži. Navštívit lze v zimních měsících také hrad Křivoklát, zámek Lednice, Mníšek pod Brdy, Nové Hrady, Sychrov, nebo Valeč.

www.npu.cz , hodnocení 80 %.


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Dvojrecenze - Bridget Jonesová: Láskou šílená

Bridget Jones 200

Jedna kniha, dvě redaktorky, dva různé pohledy na stejnou věc. Jak moc se liší jejich názory na světový bestseller s názvem Bri...

Divadlo

Na Letních scénách Divadla Bolka Polívky se letos bude hrát od 11. června do 14. srpna. Předprodej vstupenek zahájen

letni scena 200Tři atraktivní lokality a desítky pozoruhodných titulů pod hvězdnou oblohou… Sedmý ročník Letních scén Divadla Bolka Polívky nabídne divákům mimořádně intenzivní divadelní zážitky. Od 11. června do 14. srpna se bude hrát v amfiteátru na Kr...

Film

Intelektuální masakr
ImageFilmová adaptace divadelní hry Yasminy Rezy je uváděna jako drama/komedie, což si vlastně naprosto protiřečí. Je to ale nejvýstižnější určení žánru a zároveň hlavní zápletky filmu.
...