Inspiraci na výlet najdete i v ústeckém muzeu

Inspiraci na výlet najdete i v ústeckém muzeu

Tisk

foto200Dobu před nástupem jara mnozí z nás využívají k plánování výletů.  Informace hledáme všude, na internetu, v novinách i knihách, podle svých zájmů a možností. Pokud nemáte plán, nechte se zlákat Českým Švýcarskem. Navíc máte jedinečnou možnost v ústeckém muzeu na malé, ale velmi zajímavé „ochutnávce“. Na výstavě České Švýcarsko očima Václava Sojky se seznámíte nejmladším Národním parkem u nás a také s úspěšným fotografem této krajiny.

 


České Švýcarsko na rozloze necelých 80 km2 je přímo poseto unikátními pískovcovými útvary, které vznikly erozí v období čtvrtohor. Nejznámějším útvarem, který se stal i symbolem parku, je Pravčická brána. Ale unikátních útvarů je tam více a tak můžete obdivovat věže, stěny, rokle i bludiště, vytvořené přírodou. A také ty vytvořené dávnými předky – skalní hrádky a jejich zříceniny. Území pokrývají lesy z 97%, tvořené dnes smrkem stepilým, který nahradil původní buky lesní. A celou tu krásu uvidí návštěvník na fotografiích pana Václava Sojky, který se fotografováním zabývá celý život a jeho fotografie, jsou ozdobou různých úspěšných publikací o přírodě. Ale nejraději fotí právě v Českém Švýcarsku, kde žije a tak zachycuje okamžiky v každé roční době, různých míst, místa známá i neznámá.

foto9


Návštěvník se na výstavě nejen seznámí s patnáctiletou činností národního parku na panelech. Expozice je doplněna i faunou, která tam žije, a v přírodě si jí moc důkladně neprohlédnete nebo žijí převážně v noci. 

foto47

Aby si je bylo možno z blízka prohlédnout, muzejníci prověřili své fondy, a co tam nenašli, tak si vypůjčili u svých kolegů i soukromníků. A nezapomnělo se ani na děti. Pro ně připravili ptačí budky, které je možno  zkoumat, co je v nich uschováno, nebo si postavit z kostek rysa ostrovida, který se do  Českého Švýcarska vrátil. A jak známe humor ústeckých muzejníků, jistě tam někde bude skrytě umístěn i  zástupce ptáka sojky.

foto41


A protože jsou tam otevřeny další zajímavé expozice, určitě se tam nikdo nudit nebude.

 

Foto : autorka
http://www.muzeumusti.cz/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

„Taxikaření je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš“

Priznani taxikaru 200V nakladatelství Jota vyšla kniha Přiznání taxikářů vycházející ze stejnojmenné facebookové stránky. Ta má nyní tisíce sledujících a věřím, že po tomto počinu čísla ještě porostou.

 

...

Divadlo

Nové šansonové album vyšlo Jitce Molavcové, ale stejný žánr zpívají bravurně Renata Drössler i Jiří Bartoň

foto perexjitka molavcovaI když Hana Hegerová byla a nadále je a bude královnou českého šansonu, existuje v tuzemsku ještě několik zpěváků, kteří se tomuto hudebnímu žánru věnují – a dělají to velice dobře. Uměj...

Film

Nakladatelství Argo se představuje

argo-logoNakladatelství Argo nabízí knihy velice různorodé, vedle divácky atraktivního čtiva (kde nechybí ani comics) vydává i výsostně odborné publikace, které se týkají dějin – ať již zkoumají takříkajíc jejich každodennost, skryté tend...