Kuks shání finance na opravu Betlému

Kuks shání finance na opravu Betlému

Tisk

betl200Jednu z nejcennějších barokních památek ve východních Čechách čekají lepší časy. Po obnově barokního areálu v Kuksu, je na řadě nedaleký Braunův Betlém.

Téměř 300 let staré dílo Matyáše Brauna vytesané do pískovcových skal v lese mezi Kuksem a Dvorem Králové nad Labem ničí povětrnostní vlivy, spodní voda a mech. Ještě nedávno odborníci  nevěděli, jak o sochařské dílo správně pečovat. Restaurátorská fakulta Pardubické univerzity  navrhla způsob konzervace a studenti spolu s restaurátory začali vzácné sochy ošetřovat. Zájem o Braunův Betlém stoupl po loňském otevření nedalekého barokního areálu. Z Kuksu přicházejí turisté po naučné stezce. Ošetřování soch již probíhá, ale chybí doprovodná infrastruktura, která by pomohla památce zvládat nápory turistů. Prostředky v řádu milionů korun chce společnost Revitalizace Kuks o. p. s. získat z evropských dotací. Proto připravuje projektovou dokumentaci ve spolupráci s Národním památkovým ústavem, radnicí Dvora Králové nad Labem a starosty dalších obcí, na jejichž pozemcích se vzácné pískovcové skulptury nacházejí.       

betl

Braunův Betlém vznikl na popud Františka Antonína Šporka na přelomu 20. a 30. let 18. století. Záhy se stal místem odpočinku a vyjížděk Šporkových hostů, kteří jej navštívili na Kuksu. Galerie plastik a reliéfů tesaných přímo do skály představuje biblické postavy a scény.

V roce 1970 byl Braunův Betlém prohlášen za kulturní památkou a v roce 2000 byl zaspán na seznam UNESCO mezi sto nejohroženějších památek světa. Od roku 2001 je soubor soch prohlášen za Národní kulturní památku.  

foto autor, www.npu.cz 


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Občas lžu – každý máme svá malá tajemství

Obcas lzu perexKaždý občas lžeme a každý máme tajemství. Někdy lžeme proto, abychom někoho chránili, jindy abychom chránili sebe, a sem tam si říkáme, že vlastně tak úplně nelžeme, jen pozměňujeme pravdu. Prvotina Alice Feeney Občas lžu, která vychází p...

Divadlo

Divadelní hra GRAMOFON zve na premiéru i k introspekci nad současným děním do pražského Divadla MA

Gramofon 200Kam spěje dnešní lidstvo? Tuto základní otázku si pokládá hudebně-dramatický projekt pražského Divadla MA s názvem GRAMOFON, jenž se 1. a 3. března dočká světové premiéry na své domovské scéně v Žitné 41. Vícevrstevnatý příběh se odehrává na pozadí...

Film

Kam kráčí Letní filmová škola?

altNapěchovaný program letošní Letní filmové školy, od soboty 21. července 2012 opět pořádané v Uherském Hradišti, pentlí, jako vždy, široký vějíř hostů i doprovodných programů. Organizátorům ani na okamžik nevešlo na mysl, že touha stále bobtnat – v...