NPÚ: fotografování povoleno, kasteláni nejsou proti

NPÚ: fotografování povoleno, kasteláni nejsou proti

Tisk

Foto200Národní památkový ústav (NPÚ) zrušil na památkách zákaz fotografování. Letos poprvé tak mohou návštěvníci památek ve správě NPÚ při prohlídkách pořizovat snímky, i když to bude mít určitá omezení. Používat se nesmí blesk, a také se nesmí v interiérech používat selfie tyče a stativy. Průvodci se s novou situací budou muset umět vyrovnat a zajistit, aby fotografující návštěvníci neomezovali ostatní členy prohlídky. Národní památkový ústav si uvědomuje, že vystavování fotek z návštěvy hradů či zámků je dobrou reklamou; proto vyšel vstříc návštěvníkům, kteří si chtějí nějaký ten snímek z interiéru památky pořídit. 

 

Po dlouhá léta bylo na objektech buď zakázáno fotit úplně, nebo panovala řada omezení. Focení se stejně s nástupem vyspělé techniky nedalo uhlídat, památkáři si uvědomili, že i snímky na sociálních sítích mohou přilákat nové návštěvníky.     

Foto1

Moderní technologie umožňují bezproblémové snímání z ruky. Focení je pro návštěvníky památek bezplatné, NPÚ se i tímto způsobem snaží na památky přilákat co nejvíce návštěvníků. Národní památkový ústav je organizací s celostátní působností, pracovišti v jednotlivých regionech, které spravují více než stovku památkových objektů přístupných veřejnosti.

Foto4


ilustrační foto autor, www.npu.cz 


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Skvělá a vtipná kniha o svatbách

svatebni historky200Po Historkách z Tinderu se Lucie Macháčková vrací v jiném nakladatelství a tentokrát se Svatebními historkami. Úsměv na tváři při čtení je zaručen!

...

Divadlo

Městské divadlo Brno představuje tituly pro sezónu 2022/2023

mdb 200Stanislav Moša, ředitel MdB říká, že si pro diváky v sezóně 2022/2023 připravili 9 nových inscenací a myšlenky na jejich konečnou podobu je už nyní naplňují krásným očekáváním. Čtyři z nich se odehrají na Hudební scéně a pět pak na Činoherní. Dvě z nich se ...

Film

Rytmy + pohyb + světlo = futurismus

rytmy perexNakladatelství Arbor vitae nabídlo již několik mimořádných publikací, hodnotných jak textově, tak přetiskem mnohdy unikátního obrazového doprovodu. Týkají se jak jednotlivých osobností (Jan Švankmajer, Jiří Brdečka), tak uměleckých směrů, napříkl...