Lucemburský rok na památkách NPÚ

Lucemburský rok na památkách NPÚ

Tisk

lucemb200Lucemburský rok jsou akce a programy, kterými letos Národní památkový ústav připomíná krále a císaře Karla IV.. Lucemburský rok je šestým ročníkem projektu Po stopách šlechtických rodů, kterým Národní památkový ústav připomíná nejvýznamnější aristokratické rodiny, jež během staletí určovaly chod dějin zemí Koruny české. Letos se u příležitosti 700. výročí narození císaře a českého krále Karla IV. Národní památkový ústav zaměří na osobnost, politické působení, umělecký mecenát a stavitelský odkaz nejen Karla IV., ale i dalších Lucemburků, spojených s našimi dějinami. 

 

Vybrané události Lucemburského roku

7. května, bude otevřena výstava Karlštejnský poklad – kultura císařského dvora Karla IV., nejvýznamnější a stěžejní akce Lucemburského roku. Představí soubor téměř 400 předmětů z doby Karla IV., které patřily k dennímu životu Karlova dvora a jež dokládají tehdejší životní styl. Poklad byl pravděpodobně při ohrožení za husitských válek ukryt v karlštejnských zdech, kde téměř 600 let čekal na své nalezení. Dnes je uložen ve sbírkách Uměleckoprůmyslového musea v Praze. 

V polovině května připravuje NPÚ tematické programy několik památek. Velkolepě oslaví přesně po 700 letech, v sobotu a v neděli 14. a 15. května, narozeniny Karla IV. hrad Velhartice.

Od 13. do 15. května uspořádá klášter Kladruby komponovaný program Putování Karla IV. Jeho základem budou speciální prohlídky věnované zájmům a životním láskám Karla IV.

14. května bude na hradě Šternberk otevřena výstava Albert II. ze Šternberka ve službách Karla IV.

lucemb

 

21. května proběhne na hradě Lipnice první kolo komponovaného programu Na cestách s Karlem IV., které připravilo územní odborné pracoviště NPÚ v Telči. 11. června se bude program opakovat na hradě Zvíkov,  10. září na hradě Litice a 24. září na hradě Bečov.

První červnový den zahájí hrad Křivoklát sérii akcí, jimiž chce veřejnosti představit Bibli Václava IV., vynikající výtvarné dílo z přelomu 14. a 15. století, které ilustracemi a iluminacemi přibližuje život královského dvora. 1. června proběhne vernisáž výstavy Bible Václava IV. a premiéra dokumentárního filmu Útěk do křivoklátských lesů, který se Václavově bibli věnuje.

Od 2. července – výstava Lev a orlice. Moravští Lucemburkové a jejich hrad na hradě Veveří 5. července – Setkání Karla IV. s Vilémem z Landštejna na hradě Landštejn

5.–6. července – Oživený hrad Toční

15.–16. července (a také 12.–13. srpna) – noční prohlídky Ať žije král, ať žije císař aneb Životem Karla IV. na hradě Karlštejn

Od 16. července – výstava Karel IV. ve filmu na hradě a zámku Horšovský Týn

29.–31. července – living history Štíty stříbrného lva - doba Lucemburků na českém trůně na hradě Velhartice 

Od 1. srpna – výstava Nezcizitelné hrady Českého království na hradě Zvíkov 

6.–7. srpna – Bouzovský mumraj aneb Markraběte Jošta turnaj na hradě Bouzov

Od 11. srpna – výstava Následovníci svatého Jiří na hradě a zámku Jindřichův Hradec

27. srpna – HRADOZÁMECKÁ NOC 2016 na Karlštejně a desítkách dalších památek

www.npu.cz


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Druhá světová válka, holubi a velká láska


dlouhy let domu perexZáří 1940. Na Londýn dopadají německé bomby a všechno nasvědčuje tomu, že nacistická armáda se připravuje na invazi. Nedaleko Londýna se nachází malé městečko Epping, kde Susan a její dědeček Bertie trénují holu...

Divadlo

Zlínské divadlo hlásí Osobní poplach

osobni poplach 200Úspěšnou knihu zlínského spisovatele Josefa Holcmana Osobní poplach oživí na jevišti Městské divadlo Zlín.

...

Film

Jak se zbavit toxického zaměstnavatele?

Renfield perexRenfield (Nicholas Hoult) je oddaný a neustále ponižovaný Drákulův zaměstnanec. Jeho narcistický pán (Nicolas Cage) vyžaduje, aby mu Renfield sháněl kořist přesně podle jeho požadavků a poslouchal každý jeho příkaz bez ohledu na to, jak poniž...