Velcí cestovatelé i císař na zámku Konopiště

Velcí cestovatelé i císař na zámku Konopiště

Tisk

konopiste 200Zámek Konopiště vyniká bohatým mobiliárním fondem, zámecké sbírky patří k nejvzácnějším v Evropě. Výstava věnovaná velkým cestovatelům minulosti Hanzelkovi a Zikmundovi a také Františkovi Ferdinandovi d´Este je k vidění na zámku Konopiště. Interaktivní výstavu je možné navštívit po celou zámeckou sezónu, denně kromě pondělí od 10 do 16 hodin.


Konopištěpatří již tradičně k nejnavštěvovanějším památkám u nás. V jeho sbírkách a depozitářích se  nachází množství unikátních a historicky cenných exponátů, které může běžný návštěvník vidět jen občas.

Cestovatelé Zikmund a Hanzelka po návratu z druhé asijské expedice věnovali řadu předmětů právě tomuto zámku. Také arcivévoda František Ferdinand absolvoval velkou expedici kolem světa. Plul po světových mořích na palubě lodi Kaiserin Elisabeth, na slonovi či na koních přešel celou Indii. Z Egypta dovezl jeden z nejcennějších exponátů, které na Konopišti jsou; originální kanopu, ve které byly při mumifikování uloženy plíce zemřelého. Státní zámek Konopiště kromě toho v letošní turistické sezóně věnuje návštěvníkům vzpomínku na císaře Františka Josefa I. ke stému výročí jeho úmrtí.

konopiste2

Zámek a jeho historie

Ačkoli je Konopiště známé jako zámek, jeho původní majitelé zbudovali hrad. Na konci 13. století zde vznikla gotická tvrz. Zbudovali ji páni z Benešova, kteří sem přesídlil ze svého rodového sídla. Konopiště bylo hned od prvních kapitol své historie výjimečné. Nad obdélníkovým půdorysem hradu se tyčí sedm věží, které stavbě dodávají majestátní vzhled. Ve 14. století získali Konopiště Šternberkové; začala tak další kapitola v hradní historii, během níž se tady vystřídalo mnoho majitelů z nejslavnějších šlechtických rodů. Významným zlomem v historii hradu bylo 17. století, kdy hrad koupili Hodějovští z Hodějova, kteří investovali do jeho renesanční přestavby. V 18. století koupil Konopiště rod Vrtbů, kteří se rozhodli přestavbu dokončit. Dali si vystavět novou budovu s honosnými komnatami, pět ze sedmi gotických věží snížili na úroveň ostatních staveb a založili zámeckou zahradu.

konopiste1

Po rodu Vrtbů vlastnili nějaký čas Konopiště Lobkovicové, a pak se už konečně dostalo do rukou svému nejslavnějšímu vlastníkovi, který se do jeho historie zapsal nesmazatelným písmem. Šlo o habsburského arcivévodu Ferdinanda d´Este, synovce císaře Františka Josefa I. a následníka trůnu. Arcivévoda byl silně romantického založení a dal zámek upravit tak, aby se přiblížil své původní středověké podobě. Založil také velký anglický park. Za arcivévodova působení vznikla také jedinečná střelnice, svatojiřské muzeum a mimořádná sbírka loveckých trofejí. Ferdinand d´Este byl všestrannou osobností a do zámecké historie se zapsal nejen svým pohnutým životním osudem, ale i nejrůznějšími úpravami, přestavbami, vynálezy a dobovými vymoženostmi.

Lobkovicové

 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Má se přání babičky splnit za každou cenu?

posledni-slova 200V nakladatelství Bookmedia vyšla po dlouhých čtyřech letech další kniha Lindy Greenové. Tato nese název Poslední slova a zaměřuje se na rodinná tajemství.

 

...

Divadlo

Herci Městského divadla Mladá Boleslav zpívají jak muzikálové hvězdy

miluji te200V pátek 17. února uvedlo Městské divadlo Mladá Boleslav premiéru muzikálové revue Miluji tě, ale..., což je světoznámé dílo, která se hraje od roku 2003 také na českých jevištích. Nemá příběhový děj. Jde o rychlý sled scének a hudebních čísel s...

Film

Velký: Hanks se stal přes noc dospělým s duší dítěte

velky tom hanksTom Hanks natáčí filmy už vážně dlouho. V rodinné komedii Velký (1988) je ještě v kůži naivního mládence a jen těžko by se hodil na něco jiného. Nejistý a trošku zmatený kukuč nemá hlavní hrdina náhodo...