Den otevřených dveří v chomutovském depozitáři Železničního muzea NTM

Den otevřených dveří v chomutovském depozitáři Železničního muzea NTM

Tisk

chomutov 200Ve dnech 24. až 26. června 2016 a 26. až 28. srpna 2016 bude pro veřejnost otevřen železniční depozitář Národního technického muzea v Chomutově. V sobotu 27. srpna 2015 v rámci tradiční akce nazvané Z muzea do muzea vypraví České dráhy z Muzea ČD v Lužné u Rakovníka do Chomutova zvláštní vlak.


Národní technické muzeum v Praze spravuje největší státní sbírku historických kolejových vozidel na území České republiky. Při příležitosti výročních Dní otevřených dveří mohou zájemci o dopravní techniku navštívit běžně nepřístupné prostory, ve kterých jsou uložena a příležitostně vystavována historická kolejová vozidla ze sbírky Národního technického muzea. Zpřístupnění železničního depozitáře připravuje NTM již tradičně ve spolupráci s městem Chomutov, Českými dráhami a Ministerstvem kultury ČR.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout téměř stovku kolejových vozidel několika rozchodů a nejrůznějších typů; od drezíny z roku 1850 a parní lokomotivy vyrobené v roce 1870 až po kolejový sněhový pluh z roku 1980. K vidění budou lokomotivy bývalých ČSD, salonní, osobní i motorové vozy, elektrické a motorové lokomotivy, historické drezíny, ale i vozidla, která donedávna sloužila v pravidelném provozu u Českých drah a teď jsou ve sbírce Národního technického muzea.

chomutov

Největším lákadlem budou parní lokomotivy v čele s rychlíkovým Albatrosem, který v srpnu 1964 vytvořil dosud nepřekonaný rekord parních lokomotiv tehdejších Československých státních drah rychlostí 162 km/h. Obdiv budí rovněž první poválečná lokomotiva, kterou dodaly Škodovy závody v prosinci roku 1945, nebo tramvajová parní lokomotiva, vyrobená v Linci roku 1887. Stranou pozornosti jistě nezůstane ani část kolekce salonních vozů NTM zastoupená  vyhlídkovým salonním vozem Ústecko-teplické dráhy z roku 1900, jenž pochází ze smíchovské továrny F. Ringhoffera, nebo salonním vozem vyrobeným Kopřivnickou vozovkou v roce 1906 pro barona Adolpha Rothschilda.

Dále mohou návštěvníci spatřit kolejový rotační parní sněhomet z roku 1943 a historickou ozubnicovou tendrovou parní lokomotivu. Železniční depozitář Národního technického muzea se nachází v sousedství areálu depa Českých drah v Chomutově.
(Foto: autor, www.cdmuzeum.cz)


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Šťastná to kniha!

babicka host perexDávno, dávno je již tomu, kdy byla Babička Boženy Němcové vydána poprvé. Od té doby se objevila v tolika různých provedeních, že snad ani samotná literární historie nezná jejich přesný počet. A letos vychází znovu. Tentokrát v moder...

Divadlo

Divadelní Rock for People

Letošní, 18. ročník Rock for People byl beze sporu výjimečný po všech stránkách a jen tak někdo na něj nezapomene. Jedním z těch unikátů byla i rozsáhlá divadelní scéna s bohatým programem. Na některých festivalech se čas od času najde prostor ...

Film

Jak se Ježíše zmocnili filmaři

200filmNa rozdíl od islámu, kde zákaz zpodobnění - nejen - proroka Mohameda dodnes zabraňuje vzniku filmů, které by se věnovaly jeho zakladatelské osobnosti (a zlobný, v Americe natočený pamflet Nevinnost muslimů vyvolal krvavé nepokoje), křesťanství takové záb...