Na Švihov za netradičními prohlídkami fasád

Na Švihov za netradičními prohlídkami fasád

Tisk

svihov 200V pátek a v sobotu 8. a 9. července budou mít návštěvníci Švihova jedinečnou příležitost objevovat běžně skryté krásy hradu, včetně prostor nově zrekonstruované hradní věže.

 

 

Průvodci na netradičních prohlídkách z cyklu (Ne)tušené souvislosti, které již pátým rokem připravuje Národní památkový ústav ve spolupráci se správou státního hradu Švihov, budou odborníci z NPÚ. Návštěvníci se seznámí se středověkými postupy stavění, netušenými hodnotami dochovaných historických stavebních materiálů i se způsoby jejich zkoumání, či technologiemi záchrany. Prohlídková trasa odhalí krásy švihovských fasád, prostor vnitřního nádvoří či sklepení; k vidění budou i jedna z nejstarších sgrafit u nás a řada dalších zajímavostí. Prohlídky začínají po oba dny v 10, ve 12 a v 15 hodin.

svihov

Vodní hrad Švihov - skvost, který stojí za to vidět zblízka

Jednou z nejmohutnějších fortifikačních staveb v Čechách je vodní hrad Švihov nedaleko Klatov. Po celou turistickou sezónu hrad žije nejen prohlídkami, ale také nesčetnými doprovodnými akcemi. Přes léto si tu dávají dostaveníčko šermíři, konají se zde koncerty, výstavy výtvarných děl i divadelní představení. Projet se lze na pramici okolo vodního hradního příkopu.
Hrad byl postaven na přelomu 15. a 16. století na místě bývalé tvrze za účasti známého stavitele Benedikta Rejta. Švihov se svým opevňovacím vodním systémem patřil k nejlepším pevnostem své doby.


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Jedno malé prasátko

jedno male prasatko 200V lednu vyšla u kalibru druhá detektivní kniha britského autora Roba Ashmana ze série Případy Rosalind Krayové. Jedno malé prasátko přináší hutný detektivní příběh, který není pro slabší povahy a na pouhých 250 stránkách dokáž...

Divadlo

Oblíbený herec Zdeněk Junák oslaví 70. narozeniny

Zdenek Junak 200Brněnskou hereckou a rozhlasovou legendu, jakou je všem velmi dobře známý Zdeněk Junák, snad ani není třeba dlouze představovat. Populární je nejen v Brně, ale díky seriálům Četnické humoresky či Vinaři, rozhlasu i dabingu zná jeho s...

Film

Vývoj francouzské kinematografie a především komedie

francouzsky film200Naprostým prvopočátkem francouzské kinematografie byl vynález kinematografu Louise Lumiera (1864–1948) Jeho filmy měly původní rys – byly to systematicky vytvářené „ožívající fotografie“. Lumi...