Výstavu doplnily oděvy z doby Karla IV.

Výstavu doplnily oděvy z doby Karla IV.

Tisk

odevy 200Od středy 3. srpna si mohou návštěvníci výstavy Karlštejnský poklad na hradě Karlštejn prohlédnout ceremoniální oděvy Karla IV., Elišky Pomořanské, Václava IV. a Jana Očka z Vlašimi. Věrné kopie dvorských slavnostních oděvů druhé poloviny 14. století pro Národní památkový ústav vyrobilo Barrandov Studio a. s. Šaty jsou ručně šité a zhotovené podle středověkých předloh, mimo jiné nástěnných maleb na Karlštejn, votivního obrazu Jana Očka z Vlašimi a podle iluminací z Grandes Chroniques de France.

Čistě jen šití trvalo celých 365 hodin, ostatní práce (střih, výroba doplňků apod.) zabraly dalších bezmála 100 hodin. Kabátec Václava IV. krejčovští mistři šili celkem 120 hodin. Zhotoven byl podle dochovaného originálu z brokátového hedvábí.

K vidění je oděv Karla IV. – rumělkový plášť a světle šedá podšívka z hedvábí, tunika, nohavice v barvě pláště, oděv Alžběty Elišky Pomořanské – dlouhé šaty s výstřihem, dlouhé rukávy s hustě našitými knoflíčky, hedvábná vestička přes šaty, oděv Václava IV. – prošívaný kabátec z brokátu s hermelínovými pachy a knoflíky, punčochové kalhoty a zlatý opasek a oděv Jana Očka z Vlašimi – bohatě zdobený brokátový pluviál, kožené rukavice, saténová mitra, zdobená alba.

odevy

Výstava Karlštejnský poklad – kultura císařského dvora Karla IV. je součástí Lucemburského roku.

www.npu.cz 


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Co by se kovbojkám stávat nemělo

kovbojky ob LVelmi mě zaujala tato knížka protkaná pavučinou lásky, něhy, přátelství, bolesti, rozchodů a scházení Než ale mohla vzniknout, muselo dojít k významnému životnímu zlomu. Autorka seznamuje čtenáře hned v úvodu s faktem, že onemocněla leukémií. A ...

Divadlo

Červnové novinky na Dramoxu: kultovní Spalovač mrtvol a autorská tvorba Slávy Daubnerové

SpalovacMrtvolOnline platforma Dramox.cz přináší každý měsíc několik novinek z českých i zahraničních divadelních scén. V červnu nabídku obohatil Spalovač mrtvol z Divadla Petra Bezruče v Ostravě a Masterpiece slovenské autorky Slávy Daubnerové.

...

Film

Nejlepší Schwarzeneggerova role? Total Recall!
ImageHrdina ve filmu Total Recall je jednou z nejlepších Schwarzeneggerových rolí a film se brzy dočká i svého pokračování. Tento týden se vydáme do světa, který byl v roce 1990 považován za vizi roku 2084. ...