V Království železnic v Praze na Smíchově - největší modelová železnice v ČR

V Království železnic v Praze na Smíchově - největší modelová železnice v ČR

Tisk

klralovstvi zeleznic3 perexPřed několika lety se zrodil nápad postavit největší modelové kolejiště u nás a ve střední i východní Evropě.Dnes jsou v expozici  k vidění stovky metrů kolejišť, desítky modelů vlaků, modely aut, ale i významných staveb a míst České republiky.

 

 

Součástí Království železnic je i stálá výstava z historie železnice na našem území, výstava o historii a současnosti řemesel na železnici a pravidelné vzdělávací programy pro školy. V pravidelných intervalech se modelové kolejiště postupně rozrůstá o další exponáty.

klralovstvi zeleznic

V dubnu 2014 zde byla otevřena nová část největšího modelového kolejiště ve střední Evropě - Liberecký kraj, včetně funkční kabinové lanovky na Ještěd. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout již více jak 574 čtverečních metrů modelové železnice. V provozu jsou rovněž kraj Ústecký, Karlovarský, Plzeňský, Středočeský a Praha.

klralovstvi zeleznic3

Otevřena je také samostatná expozice urbanistického modelu Prahy. V měřítku 1:1000, na ploše 114 čtverečních metrů lze vidět ucelenou expozici modelu Prahy na konci 20. století. 

klralovstvi zeleznic1

Model je nově doplněn o speciální technologie audiovizuální techniky. Pomocí kamer si můžeme například sami přiblížit a prohlédnout jednotlivé objekty, celé městské části, vyhledat a zobrazit důležité budovy, historické památky nebo rozlohy města v jednotlivých historických obdobích a sledovat rozvoj Prahy od románského období až po současnost. Vše je doplněno velkým množstvím informací z historie a současnosti města. Součástí expozice je i unikátní, ručně malovaný papírový model Prahy. 

klralovstvi zeleznic2

Na návštěvníky čeká jedinečný pohled na modelovou krajinu protkanou železniční sítí s mnoha vychytávkami. Jednotlivé modely jezdí, svítí, auta zastavují na červenou na semaforech, kolejiště reagují na střídání denního a nočního cyklu a některé vlaky jsou nastaveny tak, aby je mohli návštěvníci sami ovládat! Miniaturní kamery zprostředkují aktuální pohled z lokomotiv modelů projíždějící kolem nejrůznějších dominant ČR jako je například: Karlštejn, Pražský hrad, Střekov, Kokořín a další.

Království železnic disponuje řadou doplňkových expozic, naučných panelů a řadou interaktivních prvků.

 

Otevírací doba: leden – prosinec denně 9.00 – 19.00   

   
Ctibor Čejpa, ilustrační foto Království železnic

 
 
  


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Věra Čáslavská a dějinné přemety

altJsou knihy, které by člověk neměl minout. Novinka Pavla Kosatíka nazvaná Věra Čáslavská – Život na Olympu patří mezi ně. Příběh slavné gymnastky se dá číst doslova jedním dechem.

Divadlo

Městská divadla pražská: šest ze sedmi premiér bude českých

divadlo rokoko abc shirley valentineCelkem sedm premiér chystají v divadelní sezoně 2012/2013 Městská divadla pražská. Až na jednu výjimku to budou české premiéry. Městská divadla pražská nabídnou divákům v nové s...

Film

Přes prsty nabídne víc než jen pěkné zadky

Přes prsty 1Do kin před několika dny vstoupila letní komedie Přes prsty, která svým sportovním zaměřením vlastně může tak trochu připomínat Ženy v běhu. Dokáže se jim ovšem vyrovnat?

...